Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Μεταγράφονται στο Υποθηκοφυλακείο Κατερίνης τα 15 Κτήματα του Λιτοχώρου Το σχέδιο του τ. Δημάρχου Νίκου Κουκουτάτσιου υλοποιήθηκε!

Με την υπ’ αριθμόν 41/23-3-2019 απόφαση – διαπιστωτική πράξη του Δημάρχου Δίου – Ολύμπου Κώστα Δημόπουλου, διαπιστώθηκε, μετά από 79 χρόνια, η αυτοδίκαιη κτήση κυριότητας υπέρ του Δήμου Δίου – Ολύμπου στα δεκαπέντε Κτήματα του Λιτοχώρουσυνολικής εκτάσεως 23.444,55 στρεμμάτων, όπως αυτά είχαν καταγραφεί στο από 15-10-1940 Κτηματολόγιο της τότε Κοινότητας Λιτοχώρου, που συντάχθηκε επί προεδρίας του αειμνήστου Κοινοτάρχη Ευαγγέλου Μπιτσκάρη, η οποία ήδη κατατέθηκε για μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο Κατερίνης.

Προηγήθηκε η έκδοση της υπ’ αριθμ. 86/2019 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, που αποδέχθηκε ομόφωνα τη σχετική εισήγηση που επιμελήθηκε προσωπικά ο Δήμαρχος.

Όμως, πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτή η διαπιστωτική πράξη δεν εκδόθηκε τόσο άοκνα, δεν ήταν δηλαδή απότοκη μίας διαδικασίας «ρουτίνας» και μια απλή «διαπίστωση», αλλά αποτέλεσμα σκληρής δουλείας και συνεργασίας της δημοτικής αρχής με σκεπτόμενους εθελοντές δημότες.

Υπήρξε, όμως, ένας προκάτοχος του δημαρχιακού θώκου που τόλμησε, μάτωσε, αγωνίστηκε δικαστικά κατά του Ελληνικού Δημοσίου, δουλεύοντας μεθοδικά, θέτοντας στόχο να επιστρέψει στο Λιτόχωρο αυτό που του ανήκε και που τόσο «μπαμπέσικα» είχε αποστερηθεί και σφετεριζόταν το Ελληνικό Δημόσιο.

Αναφερόμαστε στον Νικόλαο Κουκουτάτσιο, διατελέσαντα Δήμαρχο Λιτοχώρου από το 1978 έως και το 1982, που όρθωσε το ανάστημά του μπροστά στο άδικο, διεκδικώντας δικαστικά από το Ελληνικό Δημόσιο την έκταση αυτή των 13.500 στρεμμάτων στο Ξηροκάμπι, δηλαδή το Βορειοανατολικό τόξο του οικισμού, όπως ακριβώς αποτυπωνόταν στο αναγνωρισμένο από το Ειρηνοδικείο Κατερίνης Κτηματολόγιο του 1940, επί Κοινοτάρχη Ευάγγελου Μπιτσκάρη. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Δήμου Λιτοχώρου Κωνσταντίνος Καραμήτρος.

Η δίκη αυτή κράτησε σχεδόν 30 χρόνια, περνώντας από πολλά στάδια, απογοητεύσεις, ολιγωρίες, ελπίδες, χαρές, με τελική δικαστική δικαίωση το 2009. Το Λιτόχωρο με την υπ’ αριθμ. 2050/2009 απόφαση – πιλότος - του Αρείου Πάγου κατέστη αποκλειστικός και αδιαμφισβήτητος ιδιοκτήτης των 13.500 στρεμμάτων!

Ακολούθησαν έξι χρόνια αδικαιολόγητου «παγώματος» στην ολοκλήρωση του «πονήματος Κουκουτάτσιου», δεδομένου ότι για να έχει ισχύ η δικαστική απόφαση ως τίτλος ιδιοκτησίας απαιτείται η μεταγραφή της στο Υποθηκοφυλακείο, κάτι το οποίο παραλειπόταν.

Στις 27-7-2015, με πρωτοβουλία του νυν Δημάρχου Δίου – Ολύμπου Κώστα Δημόπουλου, δικηγόρου κατά κύριο επάγγελμα, ο οποίος αποδέχθηκε τις παροτρύνσεις του πρώην Δημάρχου Κουκουτάτσιου, του συνταξιούχου δικηγόρου Καραμήτρου και των μελών της κίνησης πολιτών για την προάσπιση της ιδιοκτησίας του Λιτοχώρου «ΠΟΛΙΣ», έδωσε εντολή στη νομική υπηρεσία και μεταγράφηκε η απόφαση στο Υποθηκοφυλακείο Κατερίνης.

Με τη μεταγραφή της απόφασης ο Δήμος Δίου – Ολύμπου μπορεί πλέον να αξιοποιήσει την ακίνητη αυτή περιουσία και να διεκδικήσει αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις από τον Ο.Σ.Ε. για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή, για την οποία ήδη επισπεύστηκε η δίκη που εκκρεμούσε επί 25 έτη και εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 8/2017 πρωτόδικη ευνοϊκή απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κατερίνης, και την Π.Α.Θ.Ε για τη διαπλάτυνση της Εθνικής Οδού, που έχει ανατεθεί σε δικηγόρους.

Η δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος Κώστας Δημόπουλος, αποδίδουν τα εύσημα στον ευεργέτη πρώην Δήμαρχο Νικόλαο Κουκουτάτσιο, που αποτελεί υπόδειγμα ευπατρίας, οφείλοντας ευγνωμοσύνη για την πλούσια παρακαταθήκη που παρέδωσε τον τόπο που λατρεύει.

Οι φωνές του εισακούστηκαν, έστω και μετά από παρέλευση τριάντα και πλέον ετών από την αποχώρησή του προκλητικής απραξίας των δημοτικών αρχών, ανοίγοντας επιτέλους τις πύλες της ανάπτυξης και των επενδύσεων στον ομορφότερο και ιστορικότερο τόπο του Πλανήτη.

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%A3%CE%A17%CE%A99%CE%94-%CE%A84%CE%9A?inline=true

Λιτόχωρο,3  Απριλίου 2019.-
Το Γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου