Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Επεισοδιακή εκδίκαση της έφεσης ΟΦΗ και Αιγινιακού για τον υποβιβασμό

Περισσότερο από τρεις ώρες κράτησε το απόγευμα της Τετάρτης (27/3) η συζήτηση της έφεσης στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ και η προσπάθεια των εμπλεκομένων να «ανατρέψουν» την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας που προβλέπει τον υποβιβασμό του ΟΦΗ, του Αιγινιακού και βαριές τιμωρίες για τους Φώτη Τσάλο, Γιάννη Νιώπα, Αλέξανδρο Μαχαιρίδη, Βασίλη Λιόλιο, Θανάση Τόλιο, Παναγιώτη Γιαζιτζόγλου.

Με άκρως απαξιωτικές εκφράσεις προς το πρόσωπο του Δημήτρη Καλαϊτζίδη προσπάθησαν να υπερασπιστούν την αθωότητα των πελατών τους οι δικηγόροι του ΟΦΗ και του Αιγινιακού.

Η βασική υπερασπιστική γραμμή όλων των δικηγόρων στηρίχθηκε στην απαξίωση του προπονητή του Απόλλωνα Πόντου, Δημήτρη Καλαϊτζίδη, ο οποίος εξελίχθηκε σε βασικό μάρτυρα κατηγορίας.

Παράλληλα προσπάθησαν να αναδείξουν λάθη στο σκεπτικό που συνόδευε την απόφαση, αλλά και να προτάξουν κάποια σημεία «κοινής λογικής» που αποδεικνύουν πως δεν υπήρξε κάτι περίεργο στην αναμέτρηση του ΟΦΗ με τον Αιγινιακό (6-0) τον Νοέμβριο του 2017 για το πρωτάθλημα της Football League.

O πρόεδρος της Επιτροπής Εφέσεων, Γεράσιμος Διονυσάτος, μετά τις σύντομες τοποθετήσεις όλων των πλευρών απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση του Απόλλωνα Σμύρνης για πρόσθετη παρέμβαση στην υπόθεση.

Στην υπόθεση πρωταγωνιστικό ρόλο κράτησε ο Αλέξης Κούγιας που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Φώτη Τσάλου, ο οποίος έχει τιμωρηθεί με απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και εισόδου στους αγωνιστικούς χώρου εφ’ όρου ζωής και πρόστιμο 60.000 €.

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα ήταν ο ελαφρύτερος χαρακτηρισμός που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Κούγιας για τον Δημήτρη Καλαϊτζίδη, ενώ τόνισε πως στην προηγούμενη υπόθεση που είχε καταγγείλει, για την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Βέροια, δεν μπόρεσε να στηρίξει καμία από τις κατηγορίες.

Παράλληλα του απέδωσε κίνητρο, αφού οι δηλώσεις για την αναμέτρηση του ΟΦΗ με τον Αιγινιακό έγιναν μετά την ήττα της ομάδας του στην Πιερία με 2-1.

Τόνισε πως η δομή της ομάδας του αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού ο ίδιος είναι προπονητής, η κόρη του πρόεδρος της ΠΑΕ και ο γιος του ποδοσφαιριστής της ομάδας. Μάλιστα, είπε πως ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης είναι ηθοποιός που κάνει τον προπονητή και στη Βέροια είχε εξελιχθεί σε «Μουρίνιο» με όσα έκανε ο Αρβανιτίδης.

Αρκετά απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς επεφύλασσε και για τον Γιάννη Νιώπα, ο οποίος ήταν τότε μεγαλομέτοχος του Αιγινιακού και τιμωρήθηκε με τις ίδιες ποινές με τον Φώτη Τσάλο.

Ο Κούγιας αποκάλεσε τον Νιώπα άνθρωπο που ζούσε από το στοίχημα, ενώ είπε πως μακάρι να διαλυθεί ο Αιγινιακός για να αρχίσει να καθαρίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε εκείνο το σημείο τόνισε πως υπάρχουν ομάδες που είναι στην κατηγορία μόνο για το στοίχημα, όπως ο Απόλλων Λάρισας που μεγαλουργεί αυτή τη σεζόν στην Football League και ο Αιγινιακός. Σημείωσε ότι ο πρώτος πέρυσι είχε 14 φακέλους για χειραγωγημένα ματς και επτά ο δεύτερος.

Για την ουσία της υπόθεσης ο δικηγόρος του Τσάλου τόνισε πως οι συναλλαγές που εμπλέκουν την κατάσταση έγιναν επειδή υπήρξε ασυνεννοησία για τις Τράπεζες, αφού τα εισιτήρια έχουν βγει λίγο μετά τις 14:00 της Παρασκευής και εκείνη την ημέρα κλείνουν στις 14:00 και όχι στις 14:30, όπως όλες τις άλλες μέρες.

Στις κατηγορίες για τον Γιάννη Νιώπα αντέδρασε ο εκπρόσωπος του πρώην προέδρου του Αιγινιακού, Κίμων Ευαγγελάτος και λίγο έλειψε να δημιουργηθεί επεισόδιο. Του είπε πως «αν είναι να μιλάμε έτσι, να πούμε και αν είναι αξιόπιστο πρόσωπο ο Φώτης Τσάλος» και η απάντηση του Αλέξη Κούγια ήταν «κλείσε το στόμα σου, αφού δεν έχεις πάρει τον λόγο».

Όταν του ανταπάντησε πως ούτε στον ίδιο τον είχαν δώσει, του είπε με ύφος, «εδώ δεν υπάρχει Τσακογιάννης» και πήρε την “πληρωμένη” απάντηση πως «μια χαρά κατέθεσες υπέρ του».

Αρκετές ήταν και οι απαξιωτικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε κατά του Δημήτρη Καλαϊτζίδη και ο Αργύρης Λίβας που είχε αναλάβει την υπεράσπιση του ΟΦΗ, με κυρίαρχη την εξής: «Στην προηγούμενη υπόθεση Ολυμπιακός – Βέροια που είχε καταγγείλει δεν πέτυχε τίποτε από όσα είπε ούτε από τα πραγματικά γεγονότα του αγώνα».

Στη συνέχεια τόνισε πως υπάρχουν αποδείξεις από τις έρευνες που διαψεύδουν όσα έχει πει ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης, όπως το ότι δεν υπάρχει από το άνοιγμα των τηλεφώνων επαφή ανάμεσα στους κατηγορούμενους, ενώ αν υπήρχε πρόθεση να «στηθεί» το ματς δεν θα έμενε στο χωριό του ο Γιάννης Νιώπας, ούτε θα πλήρωνε αεροπλάνο για τρεις παίκτες, με τους δύο να μην παίζουν.

Ακόμη τόνισε πως αν ήταν προσυμφωνημένο το παιχνίδι, δεν θα ζητούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα στο ημίχρονο ώστε να χάσουν ό,τι είχαν ποντάρει. Εκεί ο δικαστής έδειξε διαβασμένος και του απάντησε πως υπάρχει και το «Live στοίχημα».

Ακόμη ένα στοιχείο που κατατέθηκε προς προβληματισμό στα όσα υποστηρίζει ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης είναι και ότι οι τρεις από τις ομάδες που είχε χαρακτηρίσει ως εμπλεκόμενες στο σύστημα, ο Πανσερραϊκός, ο Αχαρναϊκός και η Βέροια υποβιβάστηκαν τελικά με αποτέλεσμα να είναι μέρος «συστήματος» που δεν μπορεί να προστατέψει τον εαυτό του.

O δικηγόρος του Αιγινιακού μίλησε περισσότερο για το προσωπικό δράμα των ποδοσφαιριστών που έχουν καταδικαστεί άδικα και δέχονται την διαπόμπευση για λάθη που δεν έκαναν οι ίδιοι. «Ο Θανάσης Τόλιος είναι ποδοσφαιριστής με δεκαετίες καριέρας και δεν μπορεί να πάει το παιδί του στο σχολείο χωρίς να έχει καμία ευθύνη.

Ο Παναγιώτης Γιαζιτζόγλου δεν αγωνίστηκε, ενώ και ο Βασίλης Λιόλιος δεν είχε ευθύνη σε κανένα από τα γκολ που δέχθηκε η ομάδα του και αυτό το δείχνει, τόσο το βίντεο που καταθέσαμε, όσο και οι μαρτυρίες των συμπαικτών του που έχετε στα χέρια σας».

Η πιο συγκλονιστική παρατήρηση ήταν του Παναγιώτη Γιαζιτζόγλου, ο οποίος τόνισε: «Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που συμβαίνει. Δεν αγωνίστηκα και μάλιστα ενώ έμεινα εκτός αποστολής, διότι αισθάνθηκα ενοχλήσεις στο ζέσταμα βλέπω πως στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρει πως αγωνίστηκα και πήρα οδηγίες στο ημίχρονο για το πώς να λειτουργήσω. Εκείνη τη ώρα ήμουν εκτός γηπέδου και μιλούσα με τη γυναίκα μου που θα γεννούσε. Αυτός ήταν και ο λόγος που ταξίδεψα με αεροπλάνο, ώστε να λείψω όσο γίνεται λιγότερο από το σπίτι μου».

Οι δικηγόροι πήραν προθεσμία μέχρι την Τρίτη (2/4) το μεσημέρι για την κατάθεση των υπομνημάτων τους, ενώ η γενική αίσθηση που υπήρξε ήταν πως δεν θα υπάρξει απόφαση πριν περάσουν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.
Πηγή: sportin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου