Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Άρθρο Φ. Μπαραλιάκου: Δικαιοσύνη για όλους και όλα

*Του Φώντα Μπαραλιάκου 
Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών μετά από πρόσκλησή του στο γραφείο του στην Βουλή.
Ένα από τα κύρια θέματα της συζήτησης ήταν η προστασία των αδυνάτων που έχουν πραγματικά ανάγκη και ο τρόπος επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών.

Για το πρώτο θέμα έχουμε ακούσει πολλές προτάσεις, ειδικά το τελευταίο διάστημα, με κύρια κατηγορία αυτή της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Και το σωστότερο θα είναι να λυθεί άμεσα και για όλους.

Με το δεύτερο θέμα της επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών, άνοιξε μια νέα συζήτηση της ενθάρρυνσης της συνέπειας. Υπάρχει σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό δανειοληπτών που πληρώνει κανονικά τις δόσεις του δανείου στην τράπεζα. Είναι όλοι αυτοί που μέσα στην κρίση, στερήθηκαν απολαύσεις, έκοψαν περιττά ή και πρώτης ανάγκης έξοδα, μόνο και μόνο για να είναι συνεπείς προς την υποχρέωσή τους στην τράπεζα.

Όταν λοιπόν η συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, περιστρέφεται στην εξεύρεση ευνοϊκής λύσης για αυτούς που το δάνειο τους δεν εξυπηρετείται, φανταζόμαστε όλοι μας πως μπορεί να αισθάνεται ο συνεπής δανειολήπτης.
Καλό θα είναι οι μεν «ασυνεπείς», που εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν να είναι συνεπείς (ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος), να βοηθηθούν αποτελεσματικά. Οι δε συνεπείς, που ήταν συνεπείς παρόλο που αντιμετώπιζαν δυσκολίες, να διευκολυνθούν επίσης . 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε το προφανές (που τελικά φαίνεται ότι δεν ήταν  και τόσο προφανές μέχρι σήμερα) και το δίκαιο. Για όσους πολίτες ήταν -κατά την τελευταία τριετία- συνεπείς στην αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων, να υπάρχει ως επιβράβευση μια εύλογη μείωση επιτοκίου για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο των κριτηρίων που θα συμφωνήσει η σημερινή κυβέρνηση με την ΕΕΤ για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Με αυτό τον τρόπο επιτέλους θα επιβραβευθούν ηθικά και οικονομικά οι συνεπείς αλλά θα δοθεί και το κίνητρο να ακολουθήσουν και άλλοι που ενδεχόμενα μπορούσαν αλλά δεν το έκαναν.
Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει. Πρέπει επιτέλους ο Έλληνας να αισθανθεί την δικαιοσύνη παντού. Πολλές ήταν στο παρελθόν οι φορές που όλοι όσοι φανήκαν ότι ήταν οι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, στο τέλος ήταν και οι αδικημένοι αφού οι περισσότερες ρυθμίσεις αφορούσαν μόνο τους ασυνεπείς!
Η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για την μείωση των οφειλών των πολιτών στις τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, τη «Δεύτερη ευκαιρία». Μια πρόταση που δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν τα κατάφεραν να επιστρέψουν στην οικονομική δραστηριότητα, ακολουθώντας τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση. Σε όλους αυτούς που δεν μπόρεσαν να σηκώσουν το βάρος των οφειλών τους στο δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.
Προτάσεις που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες και που θα ελαφρύνει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τα χρέη. 
Το 2015 κάποιοι, μόνο και μόνο για να υφαρπάξουν την ψήφο, έταζαν ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ (διαγραφή χρεών).
Το 2019 η Νέα Δημοκρατία προτείνει εφαρμόσιμες και κοστολογημένες λύσεις για την δραστική μείωση του ιδιωτικού χρέους !

*Ο Φώντας Μπαραλιάκος είναι οικονομολόγος, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου