Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

ΚΟΡΙΝΟΣ ή ΚΟΡΥΝΟΣ, οι Μακεδονικοί τάφοι, η Μονή Του Αγίου Γεωργίου και η Συνθήκη της Λωζάνης σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα

Γράφει η Αντωνία Βαρμάζη, Ιστορικός
Ο Κoρινός ή Κορυνός είναι μια κωμόπολη, από εκείνες που κουβαλούν μια ιστορία που ενδόμυχα κρατά σαν κόρη οφθαλμού μια μακραίωνη ιστορία , που ο καθένας μας θα ήθελε να διηγηθεί. Τεκμήριο της βαρύνουσας σημασίας είναι οι αναφορές του τόπου στον Μακεδονικό του χαρακτήρα, το γνώρισμα της προσφυγικής ταυτότητας και της ορθοδοξίας.

Συμφώνα με τον επίσκοπο Παρθένιο Βαρδάκα στην περιγραφή της επισκοπικής περιφέρειας Κίτρους κατά την τουρκοκρατία, ο Κορυνός ή Κορινός οφείλει το όνομα του στο πλούσιο δάσος κορύνων με αναφορές στην αρχαιότερη εποχή. Το ξύλο αποτελούσε μια μορφή ανεκτίμητου θησαυρού, διότι χρησιμοποιούνταν για τον εξοπλισμό των πολεμιστών και δη του ναυτικού.

Στην θέση Τούμπα η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως μακεδονικούς τάφους. Οι Τούμπες χρησίμευαν ως στρατιωτικά φυλάκια ή ως σταθμοί στρατιωτικών σκοπών που απέβλεπαν στην φύλαξη και μετάδοση ειδήσεων ή και με τα φώτα όταν έπεφτε η νύχτα.

Διαβάστε περισσότερα πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://olympiobima.gr/korinos-i-korynos-oi-makedonikoi-tafoi-kai-i-moni-toy-agioy-georgioy-kai-i-synthiki-tis-lozannis
Πηγή: Ολύμπιο Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου