Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας στον ΕΛΓΑ για αποκατάσταση ζημιών στις καπνοκαλλιέργειες της Πιερίας

Επιστολή στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ.Σοφία Μαυρίδου, με την οποία ζητά αποκατάσταση των ζημιών, που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες καπνού της Πιερίας, από  ακραίες καιρικές συνθήκες, που έπληξαν την περιοχή.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας μέσω της επιστολής -που κοινοποιήθηκε στο γραφείο του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, στο γραφείο του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στους Βουλευτές της Πιερίας - ενημερώνει  τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, για τις καπνοκαλλιέργειες που επλήγησαν σημαντικά στην Πιερία, επισημαίνοντας ότι «λόγω του ιδιαίτερου εδαφοκλιματικού χαρακτήρα των περιοχών που υπέστησαν ζημιές, τα συνεργεία του ΕΛΓΑ που διενήργησαν τις σχετικές αυτοψίες, δεν κατέγραψαν ούτε την πραγματική έκταση των ζημιών αλλά και ούτε και το μέγεθος της καταστροφής, καταθέτοντας μηδενικές αποζημιώσεις για τους πληγέντες καπνοπαραγωγούς» και ζητά άμεσα τη διενέργεια όλων των σύννομων απαιτούμενων ενεργειών για την οικονομική  αποζημίωση των καλλιεργητών.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και ο Περιφερειακός  Σύμβουλος  της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, εντεταλμένος σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Τσιμήτρης, κρούουν  τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως επισημαίνεται  στην επιστολή: «ένας από τους κύριους άξονες ανάπτυξης και στήριξης της τοπικής οικονομίας στην Πιερία είναι ο γεωργικός τομέας με βασική ετήσια καλλιέργεια, αυτή του καπνού. Κατά την επιδείνωση του καιρού στην περιοχή επλήγησαν γεωργικές εκτάσεις στην Πιερία με καλλιέργεια καπνού».

«Λαμβάνοντας λοιπόν, τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν από τα συνεργεία του ΕΛΓΑ, με τις ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ αποζημιώσεις, διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την αδικία απέναντι στους πληγέντες καπνοπαραγωγούς της Πιερίας, οι οποίοι είχαν πραγματικά μεγάλα ποσοστά καταστροφής και απώλειας των καλλιεργειών τους και ζητούμε όπως αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλία για τη διενέργεια όλων των σύννομων απαιτούμενων ενεργειών της υπηρεσίας σας, για την οικονομική τους αποζημίωση», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της η κ. Σοφία Μαυρίδου.

Παράλληλα, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας,  εκφράζει τη διάθεση της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, για παροχή βοήθειας και πληροφορίας, για την ταχύτερη διευθέτηση του ζητήματος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου