Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Δήμος Κατερίνης: Με πλήθος πιστών - παρά το τσουκτερό κρύο - ο Καθαγιασμός των υδάτων

Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ.κ. Γεωργίου, παρουσία του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, εκπροσώπων αρχών, φορέων και συλλόγων, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, πλήθος πιστών παρά το τσουκτερό κρύο πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Παραλία, η επίσημη τελετή καθαγιασμού των υδάτων.

Η λιτανευτική πομπή που σχηματίστηκε από τον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής, με την προσέλευση του Ιερού Κλήρου και των τοπικών Αρχών κατέληξε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο πλησίον της θάλασσας, απ’ όπου πραγματοποιήθηκε η ρίψη του Τιμίου Σταυρού.
Στην πομπή συμμετείχε η Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης. Άτομα όλων των ηλικιών βούτηξαν στα νερά για να πάρουν την ευλογία του Τιμίου Σταυρού. Ο τυχερός που ανέσυρε τον σταυρό ήταν ο νεαρός Βασίλης Κυπαρισσόπουλος.


Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων, αμέσως μετά το πέρας της τελετής, ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.Γεώργιος: «Ευχόμαστε χρόνια πολλά και ευλογημένα. Το Φως του Χριστού να φωτίζει όλους τους ανθρώπους, να μας οδηγεί σε επίγνωση των λαθών μας, σε μετάνοια για να ζήσουμε και ένα καλύτερο μέλλον και ως άτομα και ως κοινωνία».
Σε δήλωσή του στο περιθώριο της τελετής, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το 2019 ας γίνουμε όλοι αιτία καλού για τη γειτονιά μας, για το Δήμο Κατερίνης, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, για όλους μας. Φέρνει σήμερα την ελπίδα και την αισιοδοξία για το μέλλον με τον φωτισμό του ο Κύριος. Καλό φωτισμό, προκειμένου να είμαστε ανθεκτικοί στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Υγεία και ευλογία σε όλους. Χρόνια πολλά».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, στην τελετή παρέστη και ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησού κ.κ. Ιώβ, Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τη Γενεύη, ο οποίος νωρίτερα ιερούργησε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως.


Η τελετή στην Ολυμπιακή Ακτή

Νωρίτερα, παρουσία του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων των τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και εκατοντάδων πιστών πραγματοποιήθηκε για 19η χρονιά, η  τελετή του καθαγιασμού των υδάτων, στη θάλασσα του οικισμού της Ολυμπιακής Ακτής.
Ειδικότερα, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Προκοπίου, σχηματίστηκε πομπή προς την παραλία, υπό τους μουσικούς ήχους της Φιλαρμονικής του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης.
Τον Τίμιο Σταυρό στη θάλασσα έριξε ο Αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, ο οποίος αφού ευχήθηκε σε επισκέπτες και  δημότες, «χρόνια πολλά και ευλογημένα με υγεία», ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Σάββα Χιονίδη «για την συμβολή του Δήμου στην άρτια διοργάνωση της τελετής και για όλα όσα έκαναν τα συνεργεία του Δήμου τις ημέρες της κακοκαιρίας για την ομαλή πρόσβαση στο χώρο», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Κρατάμε τα έθιμα γιατί τα έθιμα μας κρατάνε […] εύχομαι και φέτος η Μακεδονία μας να συνεχίσει να είναι Ελλάδα[…}.
Ο τυχερός που έπιασε τον σταυρό ήταν ο Ματθαίος Υφαντής από την Κατερίνη.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, με ιδιαίτερη λαμπρότητα τα Θεοφάνεια, που όπως είναι γνωστό αναφέρονται στη φανέρωση της Αγίας Τριάδας στη Βάπτιση του Ιησού Χρηστού αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, από τον Ιερό Ναό των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων εορτάστηκαν και στην Παραλία του Κορινού.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου