Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Φιλοζωικό Σωματείο "ΑΡΓΟΣ" - Ο εν λόγω υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ουδέποτε επισκέφτηκε και ασχολήθηκε όλα αυτά τα χρόνια με το δημοτικό κυνοκομείο

Παρά τις κινητοποιήσεις στις οποίες προέβη το Φιλοζωικό Σωματείο "ΑΡΓΟΣ" τους τελευταίους δύο μήνες σχετικά με την έλλειψη αυτοκινήτου, για την διακομιδή των αδέσποτων σκύλων σε περιστατικά τραυματισμών ατυχημάτων, δηλητηριάσεων κ.λ.π. στους συμβεβλημένους κτηνιάτρους του Δήμου, μέχρι στιγμής και παρά τις αντίθετες   διαβεβαιώσεις της αρμόδιας Αντιδημάρχου ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα αυτό ακόμη δεν υπάρχει διαθέσιμο αυτοκίνητο. Η σοβαρότητα του θέματος αυτού καταδεικνύεται από το γεγονός ότι χάνονται έτσι πολλά ζώα.

Τελευταία έγινε γνωστό ότι απομακρύνθηκε από τη θέση του στην οποία ήταν εδώ και δεκαπέντε συναπτά έτη ο έμπειρος ζωοκόμος του  δημοτικού κυνοκομείου, καθώς όπως υποστηρίζεται από το Συμμετέχω –Αδέσποτα Κατερίνης κάτι τέτοιο έγινε ύστερα από παρέμβαση του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου που διατείνεται ότι είναι ειδικός στα θέματα αδέσποτων ζώων, με αποτέλεσμα τη σίτιση,  καθαριότητα και φροντίδα των σκυλιών του κυνοκομείου να την αναλάβουν  αυθαίρετα και χωρίς να έχει ενημερωθεί η πενταμελής επιτροπή του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, εθελοντές του Συμμετέχω-Αδέσποτα Κατερίνης.

 Πώς νομιμοποιείται η παρουσία των εθελοντών στο χώρο του καταφυγίου των αδέσποτων ζώων, πώς αποδεικνύεται η γνώση, η κατάρτιση και η εμπειρία σε θέματα περίθαλψης και ευζωίας των ζώων που φιλοξενούνται και πώς και από ποιον ορίζεται η έκταση και το εύρος των ευθυνών που τους αναλογούν καθώς και ποιος επιβλέπει το σύνολο των δραστηριοτήτων τους στο χώρο αυτό;

Σ΄ αυτό το σημείο να προσθέσουμε ότι εμείς σαν "ΆΡΓΟΣ" Κατερίνης κάναμε παρέμβαση στην Κτηνιατρική Υπηρεσία του Νομού Πιερίας και ζητήσαμε λόγω των συνθηκών κρύου και παγετού που επικρατούν, να τοποθετηθούν τα απαραίτητα προστατευτικά καλύμματα για ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλα τα κελιά, που έπρεπε ήδη να έχουν τοποθετηθεί και το είχε επισημάνει επανειλημμένως  στους αρμόδιους ο πρώην κυνοκόμος καθώς και οκτώ κρεβάτια στα κελιά γιατί τα ζώα κοιμόντουσαν στα τσιμέντα.

Αυτό το διάστημα που πηγαίνουν οι εθελοντές του "Συμμετέχω -Αδέσποτα Κατερίνης" καθώς και ο υποψήφιος σύμβουλος, ο οποίος μάλιστα προτρέπει τους Δημότες να υιοθετούν σκυλιά από το κυνοκομείο, δεν αντιλήφθηκαν ότι τα ζώα παγώνουν και δεν ενημέρωσαν την αρμόδια Αντιδήμαρχο για τις ελλείψεις αυτές ή μόνο για αυτούς η καθαριότητα είναι μείζονος σημασίας;

 Σε πρόσφατη τηλεοπτική  του συνέντευξη  σε τοπικό κανάλι ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ανέφερε στον δημοσιογράφο μεταξύ άλλων, ότι αν εκλεγεί στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θα περισυλλέξει τα 500 αδέσποτα σκυλιά του κέντρου της Κατερίνης και θα τα εγκαταστήσει σε μεγάλο χώρο όπου θα είναι περιορισμένα μεν αλλά ελεύθερα δε.

1) Ο νόμος 4039/2012 προβλέπει όλα τα αδέσποτα να επανατοποθετούνται στο φυσικό τους περιβάλλον και όχι να συγκεντρώνονται μαζικά σε κλειστούς χώρους. Τα κυνοκομεία να προσθέσουμε ότι είναι χώροι προσωρινής φιλοξενίας για λίγο χρονικό διάστημα και όχι χώροι μόνιμης εγκατάστασης και γκετοποίησης. Άρα αυτό που ειπώθηκε είναι ενάντια στο νόμο καθώς ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ο εγκλεισμός ζώων με οποιαδήποτε λογική.

 Σε κάποιο κυνοκομείο που ήτανε κλεισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλά ζώα μαζί επενέβη εισαγγελέας για να απελευθερωθούν τα ζώα. Άρα προκύπτει ότι μια τέτοια πρόταση δεν έχει καμία βάση γιατί αφενός δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και είναι παράνομη και αφετέρου θα φέρει πάρα πολλές αντιδράσεις από φιλοζωικά Σωματεία και αρμόδιες αρχές.

Καλό θα είναι όταν προτείνουμε λύσεις να παίρνουμε υπ' όψιν μας τους νόμους και τις νομοθεσίες και να είμαστε προσεκτικοί στο αν μπορούν να υλοποιηθούν οι προτάσεις και να μην δημιουργούμε έτσι λανθασμένες εντυπώσεις, παρότι αυτές οι λύσεις μπορεί να βολεύουν αυτούς που δεν θέλουν τα αδέσποτα σκυλιά να επανατοποθετούνται στο φυσικό τους περιβάλλον.

2) Αν υποθέσουμε ότι μία τέτοια πρόταση μπορούσε να πραγματοποιηθεί  προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

Α) 500 σκυλιά για να σιτιστούν καθημερινά χρειάζονται δεκάδες τσουβάλια ξηράς τροφής

Β )Πολυάριθμο προσωπικό για την επίβλεψη και την φροντίδα τους

Γ) Από την στιγμή που ο νόμος προβλέπει ένα κτηνίατρο ανά 50 σκυλιά άρα θα χρειάζονται γύρω στους 10 κτηνιάτρους για την περίθαλψή τους.

Δ) Θα χρειαστούν πολλές κτηριακές εγκαταστάσεις και πάρα πολλά κελιά γιατί αν τα σκυλιά τριγυρνάνε ελεύθερα θα έχουμε πολλά περιστατικά πνιγμών, δαγκωμάτων και τραυματισμών μεταξύ τους.

Αυτό, αναρωτιόμαστε, δεν θα επιβάρυνε τον Δήμο Κατερίνης και αναπόφευκτα και τους δημότες  με πάρα πολλά έξοδα και μάλιστα σε περίοδο κρίσης;

Επίσης αναρωτιόμαστε πώς θα γίνει εγκλεισμός και γκετοποίηση των αδέσποτων σκύλων, όταν υπάρχουν πολλοί συνδημότες μας στο κέντρο της πόλης που ταΐζουν και φροντίζουν πολλά από αυτά τα αδέσποτα σκυλιά και όπως επίσης υπάρχουν πολλοί δήμαρχοι σε άλλες πόλεις που έχουν τοποθετήσει ταΐστρες και ποτίστρες σε κεντρικά σημεία των πόλεων τους δείχνοντας έτσι μέριμνα για αυτά.

Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε στον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο ότι παρόμοιες δηλώσεις περί περισυλλογής και εγκλεισμού ζώων έκαναν στο παρελθόν ο δήμαρχος Σερρών, ο Εμπορικός Σύλλογος Κατερίνης  και πολλοί άλλοι αλλά μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε τις ανακάλεσαν άμεσα.

Υ.Γ. Δεδομένου ότι το Σωματείο μας εδώ και 18 χρόνια, από την ίδρυση και λειτουργία του δημοτικού κυνοκομείου Κατερίνης έχει συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία σε θέματα αδέσποτων ζώων, εύλογα διερωτόμαστε πως ο εν λόγω υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ουδέποτε επισκέφτηκε και ασχολήθηκε  όλα αυτά τα χρόνια  με το δημοτικό κυνοκομείο,  τώρα προσπαθεί με μία βροχή προτάσεων και υποσχέσεων μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα  να λύσει άμεσα  προβλήματα  που ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες την Κατερίνη και ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι αυτονόητο ότι η ιδιότητα του εκπαιδευτή σκύλων δεν συνεπάγεται απαραίτητα γνώση και εμπειρία πάνω στα αδέσποτα ζώα.

Με εκτίμηση
"ΑΡΓΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου