Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας αποδεικνύει για ακόμα μία φορά την επιχειρησιακή της ετοιμότητα

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας αποδεικνύει για ακόμα μία φορά την επιχειρησιακή της ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων εξαιτίας της χιονόπτωσης και του παγετού που σημειώθηκαν στην Πιερία
ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
«Όλο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας είναι προσβάσιμο. Συνεργεία της Π.Ε. Πιερίας με μηχανήματα και ανθρώπινο δυναμικό είναι και σήμερα στους δρόμους προκειμένου να διατηρήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο με ρίψη αλατιού και καθαρισμό του οδικού δικτύου ευθύνης της»

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται από την πρώτη στιγμή η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας καθώς και σε αγαστή συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους τοπικούς φορείς (Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ – Δήμους, εθελοντές, κλπ) αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί εξαιτίας της χιονόπτωσης που σημειώθηκε στην Πιερία.

Συνεργεία με μηχανήματα της Π.Ε. Πιερίας εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να διατηρήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο με ρίψη αλατιού και καθαρισμό του οδικού δικτύου ευθύνης της.

Συγκεκριμένα, από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της κακοκαιρίας, γίνονται παρεμβάσεις που περιλάμβαναν ρίψεις αλατιού και καθαρισμό του οδικού δικτύου προχώρησε η Π.Ε. Πιερίας στα σημεία:

Βρία – Ελατοχώρι – Όρια νομού – Μοσχοπόταμος – Λαγόραχη

Κάτω Μηλιά – Φωτεινά – Άγιος Δημήτριος – Όρια νομού

Παλιό Ελευθεροχώρι – Αιγίνιο – Παλιάμπελα – Λιβάδι – Κολινδρός – Καστανιά –Παλαιόστανη – Μικρή Μηλιά – Αλώνια

Γανόχωρα – Εξοχή – Ρυάκια – Τρίλοφος

Σημειώνεται ότι ο δρόμος για το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης είναι ανοικτός, χωρίς κανένα πρόβλημα στην προσπέλασή του.

Μικρά και μεμονωμένα προβλήματα που έχουν καταγραφεί κατά μήκος του οδικού δικτύου ευθύνης της ΠΕ Πιερίας, όπου αντιμετωπίζονται με την δέουσα προσοχή καθώς εκτός των μηχανημάτων και των συνεργείων που έχουν επιληφθεί για την επίλυση των προβλημάτων, επιτόπου βρίσκεται και η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας μαζί με υπηρεσιακό κλιμάκιο, για την αξιολόγηση του προβλήματος και την άμεση λύση του.

Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ενημερώνει τους πολίτες:

Εάν κατοικείτε σε περιοχή όπου υπάρχει πρόγνωση για έντονες χιονοπτώσεις:
1. Προμηθευτείτε  υλικό  θέρμανσης (π.χ πετρέλαιο , καυσόξυλα) και τρόφιμα για αρκετές μέρες.
2. Εάν διαμένετε σε δύσβατη περιοχή, εξοπλιστείτε με τα απαραίτητα για τον καθαρισμό του χιονιού εργαλεία, π.χ. φτυάρια..
3. Εφοδιαστείτε εγκαίρως με αντιολισθητικές αλυσίδες για το αυτοκίνητο καθώς και τα διάφορα αντιψυκτικά ( για μηχανή , κλειδαριές και τζάμια).
4. Αν μετακινήστε συχνά σε περιοχές με χιόνι, πάγο ή λάσπη, τοποθετήστε στο αυτοκίνητο σας ελαστικά κατάλληλα για τέτοιες συνθήκες.

Αν βρίσκεστε στο σπίτι, όσο διαρκεί η χιονόπτωση...
1. Διατηρήστε το σπίτι ζεστό και παραμείνετε μέσα, όσο αυτό είναι δυνατό.
2. Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω με την κακοκαιρία.
3. Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης του σπιτιού και τον ηλιακό θερμοσίφωνα (σωληνώσεις – υαλοπίνακας). Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών ενδέχεται να παγώσουν οι σωλήνες της ύδρευσης και να σπάσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις , αφήστε μια βρύση ανοικτή, ώστε η ροή να εμποδίζει την παγοποίηση ή αφού κλείσετε την παροχή ,αδειάστε το δίκτυο.
4. Κάντε οικονομία στην ενέργεια (για θέρμανση , φαγητό και φωτισμό).
5. Μην σπαταλάτε άσκοπα τις σωματικές σας δυνάμεις, κάνοντας διαρκώς  επίμονες εργασίες, όπως π.χ. ο συνεχής καθαρισμός του χιονιού.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο...
1. Οδηγηθείτε  σε ασφαλές και προστατευμένο σημείο.
2. Σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις , απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τις μετακινήσεις
3. Μην εκτίθεστε στη χιονοθύελλα. Αν είναι απαραίτητο  να μετακινηθείτε, ντυθείτε κατάλληλα, με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα. Φροντίστε το εξωτερικό ρούχο να είναι αδιάβροχο. Φορέστε ζεστές και αδιάβροχες μπότες.
4. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθείτε πεζοί, φορέστε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, προκειμένου να αποφύγετε τραυματισμούς λόγο της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων.
5. Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας μέσα στην πόλη.
6. Αν είναι απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο, χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες. Ταξιδέψτε  κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και αποφεύγοντας τους δυσπρόσιτους  και ερημικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που προτίθεστε να ακολουθήσετε.

Αν οδηγείτε...
1. Μην τρέχετε! Οδηγείτε με εξαιρετική προσοχή!
2. Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες.
3. Διατηρείτε απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα  οχήματα.
4. Αποφύγετε τις ορεινές και δύσβατες περιοχές .
5. Αλλάξτε πορεία , αν υπάρχει έντονη χιονόπτωση και βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο.
6. Αν το αυτοκίνητο σας ακινητοποιηθεί, παραμείνετε μέσα σε αυτό, ανάβοντας την μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα.
7. Διατηρήστε την εξάτμιση του αυτοκινήτου καθαρή από το χιόνι.
8. Τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα  με έντονο  χρώμα, προκειμένου να διευκολύνετε  τον εντοπισμό σας από τα σωστικά συνεργεία.
   
Επίσης, ενημερώνει ότι για περισσότερες λεπτομέρειες παρέχονται από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr), με έκτακτες ανακοινώσεις για κάθε μεταβολή του καιρού.
ΚΑΙ συμβουλεύει τους κατοίκους της Πιερίας να καλούν τον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό «112» για όλες τις περιπτώσεις Έκτακτης Ανάγκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου