Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Δίπλωμα οδήγησης σε μόλις 5 μέρες με κόστος 15 ευρώ

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών – Τι θα ισχύσει για τους 17αρηδες – Ποιοι είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα έως 6.000 ευρώ
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που ανοίγει το δρόμο για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης στην ηλικία των 17 ετών, με κάποιες προϋποθέσεις. Ωστόσο στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και ένα ολόκληρο πλαίσιο που αφορά στα διπλώματα οδήγησης και την απόκτησή τους.

Ένα από τα σημεία που αλλάζουν τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα είναι η πρόβλεψη πως η οριστική απόφαση για τη χορήγηση διπλώματος οδήγησης θα λαμβάνεται σε πέντε ημέρες από τη δοκιμασία και αφού έχει εξεταστεί όλο το οπτικοακουστικό υλικό, ενώ τα εξέταστρα ορίζονται σε 15 ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Σύμφωνα με το νέο σύστημα εξέτασης, κάθε υποψήφιος νέος οδηγός θα υποβάλλεται πρώτα στη θεωρητική εξέταση και εφόσον επιτύχει θα ακολουθεί η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς, η οποία θα διενεργείται σε δύο στάδια, ακόμα και την ίδια ημέρα.

Κατά το πρώτο στάδιο θα είναι η λεγόμενη εξέταση «πορείας» ενώ κατά το δεύτερο θα εξετάζονται οι δεξιότητες οδήγησης. Αν κάποιος υποψήφιος αποτύχει στο δεύτερο στάδιο θα επανεξετάζεται και στο πρώτο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την εξέταση των προσόντων για το δίπλωμα οδήγησης, ο εκπαιδευτής του υποψηφίου δεν θα βρίσκεται εντός του οχήματος ενώ την εξέταση θα διενεργεί ένας εξεταστής ενώ η διαδικασία θα καταγράφεται με οπτικοακουστικά μέσα.

Το προφίλ του συνοδηγού
Προϋπόθεση για να πιάσει ένας 17χρονος το τιμόνι θα είναι να έχει δίπλα του συνοδηγό ο οποίος:

Θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 ετών.
Να είναι κάτοχος άδειας οδήγησης για πέντε χρόνια.
Να µην του έχει καταλογιστεί κανένας βαθμός ποινής στο point system.
Ο ανήλικος κατά τη διάρκεια της συνοδευόµενης οδήγησης υποχρεούται σε ειδική ασφαλιστική κάλυψη. Η οριστική άδεια οδήγησης θα χορηγείται µετά τη συµπλήρωση των 18 ετών.

Τα τσουχτερά πρόστιμα
Κάθε παράβαση τόσο από τον υποψήφιο οδηγό, όσο και από τον επιτηρητή θεωρητικής εξέτασης, τον εκπαιδευτή οδηγών, τη σχολή οδηγών, τον εξεταστή και τον αξιολογητή θα αξιολογούνται ανάλογα με τη βαρύτητά τους σε τρεις κλίμακες, την πολύ σοβαρή, τη σοβαρή και την ελαφρά. Και οι παραβάτες θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα που ξεκινούν από τα 100 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τις 6.000 ευρώ!
Πηγή: news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου