Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

120 δόσεις για όλους – Για χρέη σε εφορία και ταμεία

Μέτρο – ανάσα για 80.000 ελεύθερους επαγγελματίες, όσους «κόπηκαν» από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αλλά και για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Του Σωτήρη Καψώχα
sotkapsochas@neaselida.news
Σχέδιο για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις επεξεργάζεται με εντατικούς ρυθμούς το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο μέχρι το τέλος του προσεχούς Φεβρουαρίου.
Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, περίπου 80.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους έως το τέλος του 2017, όσοι «κόπηκαν» λόγω «προϋποθέσεων» από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ακόμη και μισθωτοί και συνταξιούχοι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο μέχρι και σε 120 δόσεις.

Οι αρχικές αντιρρήσεις των δανειστών φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να κάμπτονται από τα στοιχεία εξέλιξης των οφειλών που καταγράφουν εφορίες και Ταμεία. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν στοιχεία με βάση τα οποία τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία έχουν ξεπεράσει τα 103 δισ. ευρώ, γεγονός που επιβάλλει μια πιο ευνοϊκή ρύθμιση για να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το υπόλοιπο έως το τέλος του 2019.

Υπέρ μιας ρύθμισης πιο ευνοϊκής από τις 12 δόσεις που ισχύουν σήμερα συνηγορούν δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι η μείωση του ρυθμού δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων, αφού τα νέα ληξιπρόθεσμα της περιόδου 1/12/2017 – 31/8/2018 ανέρχονται σε 7,84 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,42 δισ. σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017. Το δεύτερο είναι ο συνολικός αριθμός των οφειλετών. Το γ΄ τρίμηνο του 2018 παρατηρείται αύξηση κατά 243.538 άτομα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2017, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται στα 4.312.395 άτομα, και ειδικά το γεγονός ότι η αύξηση εντοπίζεται πρωτίστως στους οφειλέτες με χρέος κάτω των 500 ευρώ, καθώς στην κατηγορία αυτή προστέθηκαν 312.812 νέοι οφειλέτες.

Συνεπώς, αν επιτραπεί η ένταξη περισσότερων στη ρύθμιση των 120 δόσεων, η κατάσταση μπορεί σταδιακά να αντιστραφεί. Και τούτο διότι στην πλειοψηφία τους τα 2,3 εκατομμύρια από τα 4,3 εκατομμύρια οφειλετών του Δημοσίου χρωστούν έως 3.000 ευρώ στην εφορία. Οι περισσότεροι από αυτούς θα σπεύσουν να ρυθμίσουν την οφειλή τους, αν υπάρξει μια ρύθμιση με περισσότερες από 12 δόσεις, που για κάποιους σήμερα είναι ασύμφορη αν είναι μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι.

Ίδια περίπου είναι η κατάσταση και με τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) να καταγράφει σύνολο ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών ύψους 34.35 δισ. ευρώ, με αύξηση οφειλών κατά 493 εκατ. ευρώ από το β΄ στο γ΄ τρίμηνο του 2018, εκ των οποίων 130 εκατ. ευρώ αφορούν σε αύξηση στις κύριες οφειλές.

Σημαντικό επιπρόσθετο στοιχείο που βαρύνει στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι η αδυναμία των φορολογουμένων να αποπληρώσουν τα χρέη τους έχει εκτινάξει τον αριθμό των «μπλοκαρισμένων» πολιτών, δημιουργώντας τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύριο πολίτες υφίστανται αυτή τη στιγμή την οδύνη των κατασχέσεων μισθών και συντάξεων, ενώ άλλοι 700.000 φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να υποβληθούν στη βάσανο των κατασχέσεων λογαριασμών τους.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρξει ακόμα μια ρύθμιση προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε όσους δεν μπορούν να ενταχθούν στις ήδη υπάρχουσες. Ξεκαθαρίζουν, άλλωστε, ότι πρόκειται για την ύστατη ευκαιρία, καθώς το ευνοϊκό πλαίσιο με τις νέες ρυθμίσεις δεν θα υπάρχει για πάντα. Κι αυτό γιατί από το 2020 αναμένεται να αλλάξουν όλα, σε εφαρμογή Κοινοτικής Οδηγίας που ήδη συζητείται και θα ψηφιστεί εντός του 2019.

Τι θα περιλαμβάνει η ρύθμιση
1. Χαμηλή ελάχιστη μηνιαία δόση έως 50 ευρώ.
2. Οι οφειλέτες θα έχουν μόνο μία φορά δικαίωμα υπαγωγής.
3. Η συνολική ρύθμιση αναμένεται να είναι πιο διευρυμένη και απλούστερη σε σχέση με παλιότερες, με σκοπό να εισρεύσουν περισσότερα έσοδα.
4. Η ρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά και μόνο σε αυτούς που έκλεισαν βιβλία και μπλοκάκια και έχουν από παλιά οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.
5. Θα αφορά σε οφειλές που έχουν δημιουργηθεί στην εφορία ή στα Ταμεία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018.
6. Σε συμφωνία με τους δανειστές η ρύθμιση θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, με στόχο να παραμείνει ανοιχτή το πολύ έως έξι μήνες.
7. Ο αριθμός των δόσεων θα είναι συνδεδεμένος µε το ύψος της οφειλής αλλά και µε αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, βάσει των οποίων θα οριστικοποιείται η ένταξη των οφειλετών.
8. Το κούρεμα των προσαυξήσεων θα είναι έως 85% με 95%.
9. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και υπό προϋποθέσεις κούρεμα της αρχικής οφειλής.

Στις πρόνοιες του υπουργού Οικονομικών -που εδράζονται και στις ενστάσεις των δανειστών- περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η αναζήτηση δικλίδων ασφαλείας που θα αποκλείσουν τις διαρροές από τις υπάρχουσες ρυθμίσεις που «τρέχουν», καθώς οι δανειστές εκτιμούν ότι υπάρχει μια βιομηχανία ρυθμίσεων που εκμεταλλεύονται οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, μπαίνοντας σε αυτές μόνο για να λάβουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, χωρίς να τις εξυπηρετούν στη συνέχεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ που αφορούν στο τέλος Σεπτεμβρίου, μόλις ένας στους τρεις που εντάχθηκαν σε κάποια από τις ισχύουσες ρυθμίσεις συνεχίζει να τις εξυπηρετεί. Με βάση πληροφορίες, στην υπό διαπραγμάτευση ρύθμιση θα υπάρξει ρητή αναφορά ότι δεν θα αφορά σε χρέη τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί σε παλαιότερη ρύθμιση.
Πηγή: neaselida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου