Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Θάνος Κούρτογλου - Ο Κατερινιώτης τεχνικός που κάνει καριέρα στην Κύπρο!

Κούρτογλου στο Balla: «Νοικοκυρεμένο σωματείο η Αγία Νάπα»
Ο Θάνος Κούρτογλου, έπειτα από την σημαντική χρονιά στο προπονητικό επιτελείο του Ηρακλή, επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στην Αγία Νάπα, πάντα στο πλευρό του Σπύρου Μπαξεβάνου.
Ο άνθρωπος που αναλύει με «μαεστρία» τους επόμενους αντιπάλους των «πορτοκαλί», παραχώρησε συνέντευξη στο Balla και τον Κυριάκο Αποστόλου, μιλώντας για όλα τα θέματα της αθλητικής επικαιρότητας.

«ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΠΟΥ ΠΟΝΑΝΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ»:
Καλησπέρα Θάνο, ας μπούμε κατευθείαν στα… βαθιά. Η λύση συνεργασίας με τον Μάριο Κκαρά έφερε εσάς στην Αγία Νάπα, ποιο είναι το κλίμα στην ομάδα; «Η ομάδα βρίσκεται σε διοικητικά χέρια που πονάνε τον σύλλογο, άρα είναι τυχερή σε αυτό το κομμάτι. Η οργάνωση είναι εξαιρετική, και αρμόζει σε ομάδα υψηλότερου επιπέδου. Όσον αφορά τη δική μας συμβολή εδώ, ερχόμαστε να εντάξουμε τις προπονητές γνώσεις μας, οι οποίες φαίνεται ότι βοήθησαν την Αγία Νάπα στις πρώτες αγωνιστικές. Μέσα από τη δουλειά καταφέραμε να μαζέψουμε λίγους βαθμούς, αλλά ουσιαστικά, δεν έχουμε πράξει κάτι το… σπουδαίο, μιας και υπάρχει αρκετός δρόμος».

Οι στόχοι της ομάδας; «Όπως είπα και πριν, υπάρχει οργάνωση σε όλα τα επίπεδα, και εμείς βάζουμε ως στόχο να τερματίσουμε όσο ψηλότερα γίνεται στην βαθμολογία. Δε μπορούμε να μιλήσουμε για άνοδο, από τη στιγμή που δεν είμαστε συνυπεύθυνοι στο «χτίσιμο» του υλικού, εκεί όπου μπαίνουν τα θεμέλια του αγωνιστικού τμήματος. Οι στόχοι μας είναι να διεκδικούμε τους τρεις πόντους σε κάθε ματς. Όσο κυλάει το πρωτάθλημα, θα ξέρουμε όλο και πιο συγκεκριμένα τον βαθμολογικό μας προσανατολισμό».

Από τη στιγμή που δεν μου οριοθετείς κάποιον συγκεκριμένο στόχο, ποιο πλάνο σας έπεισε για να αναλάβετε την Αγία Νάπα; «Ο Σπύρος και εγώ προερχόμαστε από μία δύσκολη αλλά φανταστική χρονιά με τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη, όπου πήραμε την άνοδο στην Football League. Η σεζόν για εμάς ξεκίνησε εκεί, αλλά κάποιες συνθήκες άλλαξαν, έτσι αποχωρήσαμε. Στο πέρασμα των ημερών προέκυψε η πρόταση της Αγίας Νάπας την οποία και δεχτήκαμε».

Πως την δεχτήκατε τόσο άμεσα; «Ήμουν στο νησί πριν ένα χρόνο, για περίπου τρία χρόνια, οπότε ήξερα τις καταστάσεις στην κατηγορία. Μέσα από καλούς φίλους συνέλεξα πληροφορίες για την ομάδα, οι οποίες ήταν εξαιρετικές, άρα δεν ήταν δύσκολο για εμάς να απαντήσουμε θετικά σε ένα νοικοκυρεμένο σωματείο».

Έπειτα από δέκα αναμετρήσεις, έχετε έξι βαθμούς διαφορά από την… τελευταία προνομιούχο θέση, καλύπτεται η απόσταση; «Οι έξι βαθμοί δεν είναι μεγάλη απόσταση, όμως θα ήταν άκομψο από μέρους μου να μπαίνω στη διαδικασία της σκέψης για άνοδο, διότι έχουν περάσει λίγες αγωνιστικές από τη στιγμή που αναλάβαμε τα ηνία. Η ουσία «κρύβεται» στην καθημερινή δουλειά, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη «μάχη», δεν αναλωνόμαστε σε μαθηματικές πράξεις, αφού όποτε γίνονται στο ποδόσφαιρο, συνήθως δεν καταλήγουν όπως θα ήθελε ο καθένας».

Για το ματς με τη ΜΕΑΠ, ένα σχόλιο: «Ήταν ένας δύσκολος αγώνας, απέναντι σε έναν αντίπαλο που έχει συγκεντρώσει τους ίδιους βαθμούς με εμάς σε αυτή τη φάση του πρωταθλήματος. Ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου που χρησιμοποίησε η ΜΕΑΠ ως έδρα, ήταν κακός λόγω της δυνατής βροχής των προηγούμενων ημερών, με την μπάλα να μην αναπηδά σε κάποια σημεία, πράγμα που δυσκόλεψε τον τρόπο παιχνιδιού μας. Όμως, γρήγορα προσαρμοστήκαμε και περιορίσαμε τον αντίπαλό μας, ασχέτως εάν δεν καταφέραμε να βάλουμε την μπάλα στα δίχτυα. Από εκεί, κρατάμε την εμφάνιση και τον βαθμό».

Το επόμενο ματς είναι σημαντικό, επιστρέφετε στο σπίτι σας αποδεχόμενοι την ΑΕΖ… «Έχουμε λιγότερες μέρες να προετοιμαστούμε, όμως διαθέτουμε την ποιότητα να εμφανιστούμε αντάξιοι των απαιτήσεων του αγώνα».

«ΔΙΑΤΗΡΩ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΑΘΛΟΥ»:
Ο κόσμος είναι κοντά στην ομάδα; «Από τα παιχνίδια που παίξαμε εντός έδρας παρατήρησα πως υπάρχει σταθερός κόσμος. Το θετικό είναι πως η τοπική κοινωνία στην καθημερινότητα της, ενδιαφέρεται για το «καμάρι» της πόλης. Ίσως ήταν κάπως απογοητευμένη στην αρχή με τη συγκομιδή των βαθμών, ωστόσο, σιγά-σιγά στρέφουν την προσοχή τους, στην ποιοτική ομάδα που διαθέτουμε. Έχουμε ως στόχο να επιστρέψει στο γήπεδο».

Πως θα επιστρέψει, ενώ υπάρχει το μέτρο με την κάρτα φιλάθλου; «Το θέμα όλων, είναι η καταπολέμηση του χουλιγκανισμού, με αυτό το μέτρο θα λυθεί, ωστόσο διατηρώ της επιφυλάξεις μου, για την επιτυχία του. Το ποδόσφαιρο είναι γιορτή, άρα πρέπει να βρεθεί λύση που να επιστρέψει τον κόσμο στο γήπεδο. Δεν γίνεται να αφήσουμε την τύχη του αθλήματος σε μερικούς ανθρώπους που θέλουν να το αμαυρώσουν, άρα το… «μπαλάκι» ρίχνεται στην πολιτεία για να παρθούν οι σωστές αποφάσεις».

Το ποδόσφαιρο στην Κύπρο, κάνει «βήματα» προόδου; «Φυσικά, βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Η πρώτη θέση του πρωταθλήματος διεκδικείται από αρκετούς, άρα δεν είναι μονότονο, με αποτέλεσμα να διατηρούμε το αίσθημα των οπαδών «ζεστό» κάθε εβδομάδα. Ο έντονος συναγωνισμός κάνει τις ομάδες καλύτερες, αφού αναπτύσσονται για να ξεχωρίσουν, έναντι του βασικού αντιπάλου».

«ΤΑΛΕΝΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑ»…
Στη χώρα μας υπάρχουν ταλέντα σε μικρές ηλικίες; «Η ενασχόληση μου με το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο, άρχισε και τελείωσε στον ΠΑΟΚ. Όσο καιρό ήμουν υπεύθυνος για scouting εδώ, διαπίστωσα ότι υπάρχει ταλέντο, αλλά κατάλαβα πως κάποιες ομάδες επιλέγουν τους ξένους παίκτες, μη δίνοντας ευκαιρίες σε ντόπιους ποδοσφαιριστές που νιώθουν περισσότερο την ιστορία της κάθε ομάδας».

Σίγουρα οι ξένοι έχουν ανεβάσει το επίπεδο, αλλά… «Ναι ισχύει αυτό, ωστόσο οι επενδυτές είναι εκείνοι που αποφασίζουν την τακτική τους. Η ομάδα που έχουν κουβαλά ένα brand name σε ένα εμπορικό προϊόν, όπως είναι το ποδόσφαιρο, άρα εκείνοι πράττουν το καλύτερο για το «οικοδόμημα» τους. Η άποψη μου είναι πως έχουν όφελος εάν δίνουν ευκαιρίες σε γηγενείς παίκτες, αλλά ίσως να μην έχουμε την ίδια αντίληψη με πολλούς».

Εσείς, πόση σημασία δίνετε στα ταλέντα; «Ευτυχώς η αντίληψη μας συνάδει με εκείνη των διοικούντων, οπότε δίνονται ευκαιρίες. Καθημερινά στην προπόνηση μας συμμετέχουν παιδιά από τις εξαιρετικές ακαδημίες που διαθέτουμε, ενώ στους αγώνες παίρνουν ευκαιρία να αγωνιστούν όσοι το αξίζουν. Είμαι σίγουρος πως στο μέλλον θα υπάρξει ιδιαίτερη πρόοδος, αφού και από τον κ. Κώστα Ηλία δίνεται μεγάλη βαρύτητα στο κομμάτι των ακαδημιών. Από την πλευρά μας έχουμε δουλειά για να αναδείξουμε όσα περισσότερα παιδιά μπορούμε, με σκοπό να διαπρέψουν στη χώρα και όχι μόνο…».

Μία «πινελιά» για τις πολλές Κυπροποιήσεις; «Δεν είμαι καθολικά αρνητικός, διότι πολλά παιδιά που έχουν αρκετά χρόνια εδώ, είναι ικανά να τραβήξουν μπροστά την Εθνική ομάδα, αλλά πάντοτε πρέπει να υπάρχει άμεση συνάρτηση με τα ντόπια ταλέντα».

Ποιον βλέπεις για πρωταθλητή στην πρώτη κατηγορία; «Ελπίζω να το πάρει ο καλύτερος, αυτός που θα προσφέρει κάτι εξαιρετικό στον κόσμο από πλευράς θεάματος. Η ομάδα που υποστηρίζω προέρχεται από την επαρχία της Αμμοχώστου και δεν βρίσκεται στους διεκδικητές, άρα δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση».

ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ:
Η προηγούμενη χρονιά, σας βρήκε στον Ηρακλή, τι συνέβη και διακόψατε τη συνεργασία, εφόσον πήρατε την άνοδο; «Συνέβησαν πολλά, ο Ηρακλής είναι μία μεγάλη ιστορία. Για μένα αποτελεί ομάδα ορόσημο στην καριέρα μου, αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια βαδίζει σε μία αβεβαιότητα διοικητική, ωστόσο, καταφέραμε να επιστρέψουμε στις επαγγελματικές κατηγορίες. Μη ξεχνάμε, ότι η θέση του «Γηραιού» είναι να διεκδικεί τίτλους, αλλά όχι στις μικρές κατηγορίες. Όσον αφορά την παρουσία μας εκεί, φέτος δώσαμε τα χέρια για να ξεκινήσουμε το «χτίσιμο» μαζί, αλλά στην πορεία κάποια πράγματα άλλαξαν, ήρθε νέος υπεύθυνος στο τμήμα ποδοσφαίρου, με τον οποίον υπήρχαν διαφορές αντίληψης για το άθλημα, έτσι, μετά από διαβουλεύσεις χώρισαν οι δρόμοι μας σεβόμενοι καθολικά την άποψη του».

Είσαι χαρούμενος που πήρατε την άνοδο στην Football League; «Δεν περιγράφονται τα συναισθήματα, είμαι περήφανος που τιμήσουμε τα τρία αστέρια που υπάρχουν στην φανέλα του Ηρακλή, και κάποια στιγμή στο μέλλον θα ήθελα να γυρίσω στη συγκεκριμένη οικογένεια».

Επόμενος πρωταθλητής στην Super League; «Μάλλον έφτασε η χρονιά του ΠΑΟΚ διότι φαίνεται να είναι πιο ουσιαστικός μέσα στο γήπεδο».

Σε ευχαριστώ Θάνο, για την υπέροχη συζήτηση… «Κυριάκο είμαι χαρούμενος που σε συνάντησα μετά από αρκετά χρόνια. Την τελευταία φορά που είχαμε βρεθεί ήμασταν και οι δύο σε διαφορετικό επίπεδο, σε μία άλλη πόλη, πλέον είμαστε εδώ και σε βλέπω καλά. Σε ευχαριστώ για την συνομιλία μας, καλή συνέχεια σε σένα, αλλά και της ιστοσελίδας που εκπροσωπείς».
Πηγή: balla.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου