Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Ιστορία αλληλεγγύης γράφεται στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης, της Βιβής Ανδρίτσου

Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου
Μαθητές από 77 και πλέον σχολικές μονάδες που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή, θα επισκεφτούν φέτος το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου 2018, που οργανώνουν από τις 10 – 30 Δεκεμβρίου, για 5η συνεχόμενη χρονιά, η εθελοντική ομάδα δράσης Πιερίας και οι Γιατροί του Κόσμου στην αυλή του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης. Οι  διοργανωτές υπόσχονται μια διαφορετική εορταστική πρόταση στους επισκέπτες με ενθάρρυνση της αλληλεγγύης μακριά από τα καταναλωτικά πρότυπα και τις υπερβολές.

Η Κατερίνη κρατάει σε πανελλήνιο επίπεδο τα σκήπτρα του εθελοντισμού! Η δραστήρια εθελοντική ομάδας δράσης Πιερίας έχει σήμερα εγγεγραμμένα 3.500 μέλη που έχουν έδρα τον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης. Πρόκειται για έναν υποδειγματικό χώρο κοινωνικής προσφοράς και πολιτισμού, η λειτουργία του οποίου βασίζεται στον εθελοντισμό και στην αυτοοργάνωση των πολιτών. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο εκατοντάδες πολίτες που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.

Η δραστηριότητα της εθελοντικής ομάδας δράσης Πιερίας είναι γνωστή στο πανελλήνιο από το κίνημα «χωρίς μεσάζοντες» ή αλλιώς το «κίνημα της πατάτας».

Εντυπωσιασμένος από την καθαριότητα, τη νοικοκυροσύνη και την τάξη, είναι ο επισκέπτης στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης. Σπάνια συναντά κανείς στη χώρα μας, τόσο καθαρούς και προσεγμένους χώρους. Εκεί λειτουργούσε πριν 20 χρόνια το Ινστιτούτο του ΕΘΙΑΓΕ. Πριν από έξι χρόνια οι χώροι παραχωρήθηκαν προς χρήση στην εθελοντική ομάδας δράσης Πιερίας που κατάφερε με δωρεές Ελλήνων και ξένων να ανακαινίσει τα κτίρια και τον αύλειο χώρο αυτής της σχολάζουσας κτιριακής δομής.

Η ομάδα δεν διαχειρίζεται χρήματα, εξηγεί στην Karfitsa το ιδρυτικό μέλος της εθελοντικής ομάδας δράσης Πιερίας, Ηλίας Τσολακίδης. Τα ενεργά μέλη της ομάδας ξεπερνούν σήμερα τις 3.500. Να σημειωθεί, ότι πέρυσι μόνο σε ένα βράδυ –όταν τραγουδούσε στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου η Γλυκερία– συγκεντρώθηκαν 15 τόνοι τροφίμων, όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσολακίδης. Στο χώρο, στεγάζεται το κοινωνικό παντοπωλείο και κάθε χρόνο συγκεντρώνονται 25 – 30 τόνοι τροφίμων που διατίθενται σε άτομα με αυξημένες οικονομικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, λαμβάνουν τρόφιμα 70 οικογένειες, στις οποίες διατίθενται 35 κιλά σε μηνιαία βάση με προϋπόθεση να προσφέρει κάποιος εθελοντική εργασία στο χώρο του Καπνικού Σταθμού τουλάχιστον οκτώ ωρών το μήνα. Χάρη στην εθελοντική εργασία είναι όλα καθαρά και σε τάξη.

Στον Καπνικό Σταθμό φιλοξενείται και το Κοινωνικό Φαρμακείο Κατερίνης. Στο μητρώο του είναι καταγεγραμμένες 718 οικογένειες. Υπολογίζεται ότι 1.200 – 1.500 φαρμακευτικά σκευάσματα διατίθενται κάθε μήνα σε 130 με 150 οικογένειες.

Πόλος έλξης επισκεπτών

Πόλος έλξης επισκεπτών αναμένεται να αποτελέσει για 5η χρονιά το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Κόσμου, που θα λειτουργήσει από τις 10 – 30 Δεκεμβρίου χάρη στον εθελοντισμό και στις δράσεις αλληλεγγύης της εθελοντικής ομάδας. Οι εκατοντάδες εθελόντριες και εθελοντές της ομάδας αλλά και οι υποστηρικτές τους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε συνεργασία με 180 επιχειρήσεις της Πιερίας αναγάγουν την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη σε τρόπο ζωής και συγχρόνως παρέχουν μια διαφορετική εορταστική πρόταση στους επισκέπτες.

Φέτος μία ομάδα 16 μαθητριών και μαθητών, ενός από τα πιο σύγχρονα σχολεία της Ευρώπης, του Athené Luxembourg, μαζί με 4 καθηγητές τους, θα βρεθούν στην Κατερίνη και, μεταξύ άλλων, θα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό. Στο χώρο προγραμματίζει συνάντηση ο πρέσβης του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τους μαθητές της χώρας του. Ο φιλόξενος Καπνικός Σταθμός με τα 12 σπιτάκια και τον παραδοσιακό φρεσκοβαμμένο ξυλόφουρνο, περιμένει επισκέπτες για να χαρίσει μοναδικές στιγμές και λιχουδιές. Η λειτουργία του χωριού της προσφοράς και της αλληλεγγύης, δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα, καθώς βασίζεται στην αχρήματη συναλλαγή. Το μόνο που ζητούν οι διοργανωτές είναι συνήθως δύο κιλά συσκευασμένων τροφίμων για κάθε επισκέπτη, προκειμένου να ενισχυθεί το κοινωνικό παντοπωλείο.

Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, παραδόθηκαν 167 τσάντες με σχολικά είδη σε μαθητές δημοτικών σχολείων της Κατερίνης και των γύρω χωριών, οι οποίοι προέρχονται από οικογένειες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η εθελοντική ομάδα δράσης Πιερίας γράφει μια άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία. Πέραν του εντυπωσιακού αριθμού των εθελοντών (3.500) είναι άκρως ωφέλιμη και πολυσχιδής η προσφορά της σε κάθε ανάγκη. Ήταν η ομάδα που μέσα σε δύο ώρες κατάφερε να κινητοποιήσει δυνάμεις στην περιοχή, και όχι μόνο, μετά από ένα τηλεφώνημα και να συνδράμει ένα λεωφορείο με πρόσφυγες (μάνες και μικρά παιδιά), που είχαν «ξεχαστεί» από τις κρατικές δομές στην εθνική οδό χωρίς νερό και τροφή… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου