Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Κώστας Κουκοδήμος - Δεν είναι επιτυχία να κάνεις τα αυτονόητα

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019 –
ΜΙΛΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
 6 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟ – ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
«Η Τοπική της Πιερίας» στα επιτελεία των υποψηφίων δημάρχων
Σχεδόν 6 μήνες πριν από τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης τα επιτελεία των έως σήμερα υποψηφίων δημάρχων είναι σε καθημερινή σχεδόν βάση στους τίτλους επικαιρότητας. Αν και αρκετοί ισχυρίζονται πως αυτή η προεκλογική περίοδος άνοιξε πολύ νωρίς, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και ήδη ένας μεγάλος αριθμός πολιτών έχει μπει «στο χορό της κάλπης».

Η «Τοπική της Πιερίας» αποφάσισε να μπει στα επιτελεία των υποψηφίων δημάρχων και να μεταφέρει το κλίμα, τις απόψεις, την προεκλογική αίσθηση και το βαθμό του προεκλογικού πυρετού.
Ο Βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος τον περασμένο Σεπτέμβρη έκανε το πολυσυζητημένο «άλμα» και ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το δήμο Κατερίνης. 
Του απευθύναμε 6 ερωτήσεις και ιδού οι απαντήσεις:

-Τον περασμένο Σεπτέμβρη ανακοινώσατε την υποψηφιότητά σας, δημιουργώντας νέα δεδομένα στον προεκλογικό χάρτη του δήμου Κατερίνης. Πως πήρατε την απόφαση;
Κώστας Κουκοδήμος: Είπα και στους συμπολίτες μου στην πρόσφατη πολιτική εκδήλωση που οργάνωσα στην Κατερίνη ότι για μένα κλείνει ένας κύκλος.  Αυτός της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ένας κύκλος γεμάτος από εμπειρίες, πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, θητεία σε κυβερνητικά και αντιπολιτευτικά έδρανα, σε χρόνια δύσκολα για τον τόπο μας, για τη χώρα και τους Έλληνες πολίτες. Σπουδαία, δύσκολη, επίπονη, πολλές φορές ψυχοφθόρα διαδικασία όμως τόσο πολύτιμη.
Η κοινοβουλευτική μου πορεία μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ήταν ένα πραγματικά δύσκολο ταξίδι και ταυτόχρονα μια πορεία “γεμάτη”.
Ένιωσα πως ήρθε η ώρα να κλείσω αυτό τον κύκλο. Πως ήρθε η ώρα να διαθέσω πια όλες μου τις δυνάμεις και όλα όσα αποκόμισα ως γνώσεις και εμπειρία στον τόπο μου. Η τιμή που μου έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια η Πιερία, οι πολίτες της δεν ξέρω αν μπορεί να αποτιμηθεί εύκολα από τον καθένα. Για εκείνον όμως που την εισπράττει είναι τόσο σπουδαία που θέλει οπωσδήποτε να την ανταποδώσει.
Έτσι ήρθε η απόφαση. Αβίαστα και συνειδητοποιημένα.   

-Είναι έτοιμο το ψηφοδέλτιο σας;
Κώστας Κουκοδήμος: Η «Εκκίνηση» μεγαλώνει καθημερινά. Νέοι στην πλειοψηφία τους άνθρωποι, επιστήμονες, επαγγελματίες, αγρότες, άνθρωποι που μπορεί να μην έχουν πρότερη εμπειρία στα αυτοδιοικητικά και ίσως κάποιοι το θεωρούν μειονέκτημα, εγώ όμως όχι.  Δεν ήξερα ότι γεννιέσαι δημοτικός σύμβουλος ή ακόμη και δήμαρχος. Αν το αισθάνονται κάποιοι ή ακόμη περισσότερο, αν κάποιοι θεωρούν ότι είναι αναντικατάστατοι θα πρέπει να δουν πρόσφατα παραδείγματα που θα τους κάνουν να αναθεωρήσουν αυτή την άποψη.

-Ποιο είναι το όραμα σας για την ανάπτυξη  του Δήμου Κατερίνης; Πιστεύετε ότι μια ισχυρή προσωπικότητα μπορεί να εμπνεύσει και να δρομολογήσει άλλες προοπτικές ανάπτυξης σε έναν τόπο;
Κώστας Κουκοδήμος: Φυσικά το πιστεύω. Παίζουν σημαντικό ρόλο τα πρόσωπα. Φυσικά όχι μόνον αυτά. Και οι προτάσεις, το πρόγραμμα, οι ιδέες, ο χαρακτήρας. Όλα είναι σημαντικά.
Σε ο,τι αφορά το όραμά μου για την Κατερίνη, ξέρω ότι ο δρόμος θα είναι μεγάλος.   Οι στόχοι μας εξίσου μεγάλοι αλλά όχι ανέφικτοι. Η «Εκκίνηση»  θα καταθέσει την πρότασή της με υπευθυνότητα, θα δώσει το στίγμα της και αυτό θα ζητήσει από τους δημότες να το αξιολογήσουν.  Δεν μας ενδιαφέρει να εντυπωσιάσουμε με ανέξοδες φλυαρίες. 
Στη δική μας πολιτική πρόταση μπαίνει στο επίκεντρο ο άνθρωπος, η διευκόλυνση του δημότη στην καθημερινότητά του, ενδιαφέρουν και τα μικρά, τα καθημερινά.
Αλλά και οι μακρόπνοοι στόχοι.  Η πόλη να αποκτήσει ταυτότητα και ευρωπαϊκό βηματισμό,   να δώσουμε ξανά αξία στην Κατερίνη μας, φιλοδοξία μας είναι, να αλλάξουμε την πόλη μας. Κι όχι απλά να τη διοικήσουμε.
Πολύ σύντομα θα έχετε την πρώτη γεύση της πρότασής μας και θα είμαστε ανοικτοί σε παρατηρήσεις και κριτική.

-Δώδεκα χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή, υπηρετήσατε ως ΓΓ Αθλητισμού, Υφυπουργός παιδείας, βουλευτής επί σειρά ετών. Ποιο είναι το αποτύπωμά σας;
Κώστας Κουκοδήμος: Η αλήθεια είναι πως ούτε ασφαλτοστρώσεις έκανα ούτε αγωγούς άρδευσης ούτε πλατείες. Η εποχή του κατόπιν ενεργειών μου για τους βουλευτές  πέρασε εδώ και δεκαετίες και ευτυχώς για τον τόπο μας.
Δεν είναι επιτυχία να κάνεις τα αυτονόητα.  Όπως δεν είναι επιτυχία να διαφημίζεις την αποκομιδή των απορριμμάτων ή τις ασφαλτοστρώσεις ως σπουδαίες παροχές, ειδικά όταν τα κάνεις με τα χρήματα των ίδιων των δημοτών.
Στο ερώτημα σας και επειδή ελάχιστα με ενδιαφέρει να απαριθμήσω παρεμβάσεις και να φανώ τουλάχιστον ανακόλουθος με όσα είπα παραπάνω θα πω μόνο πως από όποια θέση κι αν υπηρέτησα τον τόπο μου  αγωνίστηκα να υπάρχει όφελος για τους πολίτες. Στη θητεία μου ως ΓΓ Αθλητισμού σημαντικά αθλητικά έργα υποδομής υλοποιήθηκαν στην Κατερίνη και σε όλο το νομό σε διάστημα θητείας μόλις δυο ετών 2004 -2006. Έργα για αθλητικές υποδομές,  και στους 13 τότε δήμους με ύψος επιχορήγησης ανά δήμο 145.000 ευρώ.
Να θυμίσω την ανακατασκευή χλοοτάπητα στο Α’ ΔΑΚ Κατερίνης, την επέκταση της κερκίδας; Την κατασκευή σκέπαστρου επίσης στο γήπεδο του Πιερικού και τους πυλώνες φωτισμού;
Θέλετε να θυμίσω την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του κλειστού γυμναστηρίου τύπου Τ11 δίπλα στο Α’ ΔΑΚ που δυστυχώς δεν εκτελέστηκε ποτέ; Θέλετε το γήπεδο στον Άγιο Δημήτριο, στα Φωτεινά, τις παρεμβάσεις στο γήπεδο Αιγινίου, και στο κλειστό του Αιγινίου, του Δίου, των Ν.Πόρων;
Να μιλήσουμε για τοποθέτηση καθισμάτων στα γήπεδα Πιερικού, Β’ ΔΑΚ Κατερίνης, ΑΕ Ποντίων, Ατρομήτου, Βατανιακού, Σβορώνου, Εξοχής, Πλαταμώνα, Λεπτοκαρυάς, Αιγινίου κ.α.;

Στην ολιγόμηνη κυβερνητική μου θητεία ως Υφυπουργός Παιδείας, πήρε σάρκα και οστά το πρόγραμμα ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για τα σχολεία που ακυρώθηκε στην πράξη δυστυχώς  από την επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ «Κοινωνικό Σχολείο»,  που έθετε στο επίκεντρο σύγχρονα ζητήματα για την μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα όπως:
Η καταπολέμηση του χουλιγκανισμού στα σχολεία.
Η καταπολέμηση της παχυσαρκίας στα παιδιά και τους νέους διά μέσου της άθλησης και της διατροφής.
Η καταπολέμηση του εθισμού στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, του ρατσισμού.
Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
Η πρόληψη για τις μολυσματικές ασθένειες.
Η ανάπτυξη του προγράμματος «ΕΥΖΗΝ» στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού.
Η λειτουργία του προγράμματος «Kids Athletics» του ΣΕΓΑΣ σε όλα τα σχολεία της χώρας.
Ως βουλευτής Πιερίας δεν έλειψα ποτέ από σοβαρά και σημαντικά ζητήματα της Πιερίας και παρακαλώ θυμηθείτε τα. Ανατρέξτε σε δηλώσεις μου γύρω από μείζονα ζητήματα που απασχόλησαν πολύ καιρό την τοπική επικαιρότητα, όπως διόδια, ανεμογεννήτριες, προσφυγικό. Και επιπλέον, κανένας επαγγελματικός κλάδος, κανένας συλλογικός φορέας ή ομάδα πολιτών δεν βρήκε ποτέ την πόρτα μου κλειστή. Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου δεν υπάρχει συλλογικός φορέας, πολιτιστικός, αθλητικός, κοινωνικός, φιλανθρωπικός που να μου ζήτησε βοήθεια υλική ή οικονομική και να μην ανταποκρίθηκα.
Ασκώντας το κοινοβουλευτικό μου έργο, είτε ως τομεάρχης Αθλητισμού της Ν.Δ. είτε ως βουλευτής, με ερωτήσεις και αναφορές γύρω από όλα αυτά τα ζητήματα προσπάθησα και αγωνίστηκα για τη δικαίωση των προβλημάτων. Ανέδειξα ζητήματα και άσκησα κριτική ακόμη και σε εσωκομματικό επίπεδο για ζητήματα που αφορούσαν το νομό μου, όπως σας θυμίζω για τον Τουρισμό επί Υπουργίας Άρη Σπηλιωτόπουλου.
Και για όλα αυτά από το 2007 οι πολίτες της Πιερίας με τιμούν με την ψήφο τους .
Τώρα αν  κάποιοι θέλουν να τα αμφισβητούν όλα και να μηδενίσουν το κοινοβουλευτικό μου έργο  είναι δικαίωμα τους. Δεν μπορούν όμως να υποτιμούν τη νοημοσύνη και εν τέλει την ψήφο των πολιτών
Και τέλος, αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να προσφέρουν περισσότερα υπηρετώντας την κεντρική πολιτική σκηνή, ας το τολμήσουν, ας πάρουν τη μεγάλη απόφαση.

-Είπατε στην ομιλία της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς σας ότι έκλεισε ο κύκλος της σημερινής διοίκησης στο δήμο. Γιατί;
Κ.Κουκοδημος: Το είπα αλλά όχι απαξιωτικά. Ούτε με διάθεση να υποτιμήσω τα πρόσωπα.
Δεν πολιτεύτηκα ποτέ μηδενίζοντας ή απαξιώνοντας. Ο καθένας μας κρίνεται, αξιολογείται, επιβραβεύεται ή όχι.
Πιστεύω όμως ακράδαντα πως 13 χρόνια μια διοίκηση ο,τι είχε να δώσει, το έδωσε.

-Γιατί δεν παραιτείστε από το βουλευτικό σας αξίωμα, αφού το επόμενο διάστημα θα επικεντρωθείτε στις αυτοδιοικητικές εκλογές;
Κ.Κουκοδημος: Για έναν πολύ απλό και ουσιαστικό λόγο. Σέβομαι τις διαδικασίες του κόμματος. Σέβομαι τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την απόφασή του να ανανεώσει τα ψηφοδέλτια του κόμματος μέσα από μια πρωτοφανή διαδικασία επιλογής προσώπων μέσα από το Μητρώο Στελεχών.
Δεν θα «διαταράξω» τις ισορροπίες, δεν θα δώσω προβάδισμα έναντι άλλων, δεν θα επιλέξω εγώ ποιος θα έχει ένα πλεονέκτημα λίγους μόλις μήνες πριν τις εθνικές κάλπες, είτε αυτές γίνουν μαζί με τις δημοτικές είτε στη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. Ρωτήστε κι εκείνους που ενδιαφέρονται να συμπεριληφθούν στη λίστα των υποψηφίων της ΝΔ αν έχουν την ίδια άποψη;
Ασκώ με συνέπεια τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα. Βρίσκομαι τέσσερις ημέρες την εβδομάδα στη Βουλή, όπως κάνουν όλοι οι βουλευτές της περιφέρειας.
Θυμίζω τέλος σε όσους «αγωνιούν» για τη βουλευτική έδρα πως ορκίστηκα να υπηρετώ τους συμπολίτες μου και την Πατρίδα μέχρι τη λήξη της θητείας αυτής της βουλής και αυτό θα πράξω. 
Πηγή: Ημερήσια Πιερίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου