Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Δημήτρης Ανδριάς: Ανεξάρτητοι, μονιασμένοι, συν-εργαζόμενοι, για το καλό τού Λιτοχώρου!

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες ο Ανεξάρτητος Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου, Δημήτρης (Τάκης) Ανδριάς, ο οποίος έχει ιδρύσει Ανεξάρτητο Συνδυασμό για τη Δημοτική Κοινότητα Λιτοχώρου, με τίτλο: «ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ».

Η συνέντευξη αυτή δόθηκε στο blog e-elpida.blogspot.com, με τίτλο: «Θα πάω σπίτι μου, αν…».

Μετά από την ανάρτηση αυτής της ενδιαφέρουσας συνέντευξης, φίλοι και συνεργάτες τού Τάκη Ανδριά επικοινώνησαν με το blog e-elpida.blogspot.com και εξασφάλισαν την άδεια για προώθηση της συνέντευξης και σε άλλα blog, ιστοσελίδες και λοιπά Μέσα Ενημέρωσης προκειμένου να καταστούν ευρύτερα γνωστές οι σκέψεις και οι ιδέες τού επικεφαλής τού Ανεξάρτητου Συνδυασμού τής Δημοτικής Κοινότητα Λιτοχώρου.

 Ποιος είναι, με λίγα λόγια, ο Τάκης Ανδριάς.
Ο Δημήτριος (Τάκης) Ανδριάς γεννήθηκε το 1951, είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής ακαδημίας Λάρισας και άσκησε το λειτούργημα του Δασκάλου για 32 χρόνια.

Για 7 χρόνια ήταν σε επαρχιακά μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία τού Νομού Πέλλας ενώ στη συνέχεια υπηρέτησε σε σχολεία τής Θεσσαλονίκης, του Δίου και του Λιτοχώρου.

Είναι έγγαμος. Σύζυγός του είναι η Μαρία Ανδριά, με την οποία έχουν αποκτήσει μια κόρη, την Ελίνα.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου τη διετία 2011-2012.


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τι σας ώθησε να θέσετε τον εαυτό σας επικεφαλής ανεξάρτητου τοπικού σχήματος;
Ήμουν πρόεδρος της Δ.Κ. Λιτοχώρου τη διετία 2011-12, επί Δημαρχίας Γιώργου Παπαθανασίου. Ήταν μια θέση την οποία αγάπησα, πρόσφερα και θέλω να ξαναπροσφέρω.

Τα τελευταία χρόνια, η Δ.Κ. Λιτοχώρου δεν λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Το Λιτόχωρο είναι ένα μέρος με έντονη πολιτιστική και κοινωνική δράση. Για πολλά χρόνια η πόρτα τής Δημοτικής Κοινότητας είναι κλειστή για τους πολίτες.

Από τη στιγμή που ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ανεξάρτητων τοπικών συνδυασμών, έχω τη διάθεση και την εμπειρία να ηγηθώ ενός τέτοιου σχήματος. Για να πάρω μια τέτοια απόφαση, ρόλο έπαιξαν επίσης και οι παροτρύνσεις φίλων. Ζητάω, λοιπόν, από τον κόσμο να στηρίξει αυτή την ανιδιοτελή προσπάθεια.

 Υπάρχει ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας με Υποψήφιο Δήμαρχο;
Όλοι οι Υποψήφιοι Δήμαρχοι είχαν την καλοσύνη -και τους ευχαριστώ- να θελήσουν να με συμπεριλάβουν στα τοπικά ψηφοδέλτιά τους, αλλά πιστεύω πως τα τοπικά και οι Πρόεδροί τους πρέπει να είναι αδέσμευτοι.

Η ομάδα θα πάει, μέχρι τέλους, ανεξάρτητη! Ή θα πάει ανεξάρτητη ή σπίτι της! Αν αλλάξει ο νόμος και επιστρέψουμε στον παλιό, εγώ θα πάω σπίτι μου!!

Μια απαραίτητη διευκρίνιση: Αν κάποιος από τους Υποψηφίους Δημάρχους θελήσει να στηρίξει την κίνηση αυτή χωρίς δεσμεύσεις, δεν θα πούμε όχι.

Υπάρχουν άλλωστε ήδη υποψήφιοι που έχουν εκφραστεί υπέρ της υποψηφιότητάς μας αν έπαιρνα κάποιους υποψηφίους καθ' υπόδειξιν, πράγμα που δεν το δέχτηκα.

 Ιεραρχώντας τα προβλήματα, πού θα δώσετε περισσότερη βαρύτητα;
Τα μεγαλύτερα προβλήματα στο Λιτόχωρο είναι η οδοποιία και η καθαριότητα. Επίσης, ο πολιτισμός μπορεί να στηριχθεί περισσότερο από την κοινότητα παρά την αξιοζήλευτη δράση τού Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου (ΠΟΛ).

Η Δημοτική Κοινότητα όμως πρέπει να είναι ανοιχτή για τα προβλήματα των πολιτών και αυτό θα φροντίσουμε να γίνει μέσα από συνεργασία με τον Δήμαρχο που θα εκλεγεί. Δεσμευόμαστε πως θα είμαστε κοντά στον πολίτη, άλλωστε αυτό το έχω κάνει και στο παρελθόν.

Επίσης, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε και σε κάποιες δράσεις προβολής τού Λιτοχώρου και αξιοποίησης της περιουσίας του Δήμου, όπως π.χ. του οικήματος Γκουντέλια, που μπορεί να γίνει βιβλιοθήκη, λαογραφικό μουσείο ή ακόμη και κέντρο νεότητας, ώστε να ανεβεί πολιτιστικά και τουριστικά και το πάνω χωριό.

 Ανακοινώθηκε ήδη η υποψηφιότητα της κυρίας Χασιώτη, ένα νέο άτομο στην πολιτική σκηνή. Αυτό θα είναι το προφίλ των ανθρώπων που θα πλαισιώσουν  το ψηφοδέλτιο σας;
Η λέξη «νέος» έχει παρεξηγηθεί τον τελευταίο καιρό. Υπάρχουν νέοι με «αρρωστημένο» μυαλό, όπως επίσης υπάρχουν και μεγαλύτεροι με καθαρό μυαλό. Εγώ θέλω καθαρά, άφθαρτα άτομα με ανιδιοτέλεια. Και με τέτοια άτομα θα πλαισιώσω το ψηφοδέλτιό μου.

Υπήρξε πιθανή υποψήφια που με ρώτησε, τι κέρδος θα αποκομίσει εάν έρθει στον Συνδυασμό μας, οπότε και η συζήτηση σταμάτησε εκεί. Δεν είμαστε Συνδυασμός για αποσπάσεις και ρουσφέτια.

 Ο νέος νόμος δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στα κατά τόπους Τοπικά Συμβούλια. Ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει, αν σας επιλέξουν οι κάτοικοι του Λιτοχώρου να αναλάβετε; Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να αλλάξει στην λειτουργία της Κοινότητας;
Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν. Για παράδειγμα, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα site (ιστοσελίδα) αποκλειστικά για τη Δημοτική Κοινότητα Λιτοχώρου.
Επίσης, θα ήθελα τα 7 μέλη του Συμβουλίου τής Δημοτικής Κοινότητας να εργάζονται και να συνεργάζονται ώστε (ει δυνατόν) όλες οι αποφάσεις να βγαίνουν ομόφωνα, κάτι που πέτυχα στην προηγούμενη θητεία μου έχοντας ως συνεργάτες τον κ. Στάχταρη του κ. Τσιφοδημου και την κ. Δούλκα τού κ. Δημόπουλου.

Η ανεξάρτητη χροιά της ομάδας μας έχει ως σκοπό να ενώσει τους κατοίκους τού Λιτοχώρου. Φανταστείτε να κατεβούν τοπικά και από τους εννιά Υποψηφίους (Δημάρχους)… Ο κόσμος θα διχαστεί σίγουρα.

Ο κόσμος πιστεύει πλέον σε όλους αυτούς που ασχολούνται με τα κοινά;
Δυστυχώς όχι!!!

Μπορεί να αλλάξει αυτό;
Θα αλλάξει, αν μπουν άτομα που θα ασχοληθούν πραγματικά με τα κοινά και θα λειτουργούν προς το κοινό συμφέρον. Αν κρίνω από τα ονόματα που ακούγονται τις τελευταίες μέρες, δεν νομίζω ότι έχει άδικο ο κόσμος, καθώς αν δείτε τα ονόματα των συνδυασμών, θα βρείτε πολύ λίγα που όντως θέλουν να δουλέψουν.

Ανταποκρίνεται ο κόσμος στην ιδέα μιας ανεξάρττης υποψηφιότητας;
Προς μεγάλη μου ικανοποίηση, βλέπω πολύ θετική ανταπόκριση από τον κόσμο του Λιτοχώρου, καθώς υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν πως η Κοινότητα πρέπει να είναι ανεξάρτητη, να συνεργάζεται με τον Δήμο αλλά να μην εκτελεί εντολές.

Και μία πρόταση προς τους Υποψηφίους Δημάρχους: Να αφήσουν τις Τοπικές Κοινότητες ελεύθερες να επιλέξουν τους ανθρώπους που προτιμούν. Έχουμε κουραστεί με τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.


Πηγαίνοντας την κουβέντα στα Δημοτικά, πως σας φαίνεται η διεξαγωγή των εκλογών με απλή αναλογική;
Είναι ένα δίκαιο μέτρο, αλλά διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το αν θα πετύχει. Αν λειτουργήσει, θα είναι κέρδος για τη δημοκρατία. Όμως, αν παρακολουθείτε τα Δημοτικά Συμβούλια, είμαστε ικανοί να μαλώσουμε για το αν είναι μέρα ή νύχτα. Η Απλή Αναλογική, είναι ένα πείραμα που μακάρι να πετύχει.

Υπάρχει κάποιος κομματικός χώρος στον οποίο κινείται η παράταξή σας;
Όχι! Και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε βοήθεια από όλους τούς χώρους.

 Τι σημαίνει το όνομα που επιλέξατε;
Είναι αυτό που λέει ακριβώς: «ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ». Αν κάποιος από τους Υποψηφίους Δημάρχους μάς στηρίξει, δεν θα αλλάξει ούτε η ανεξάρτητη χροιά, ούτε το όνομα του Συνδυασμού!

 Ποιες οι προτάσεις σας επιγραμματικά;
Μέσα από τη συνεργασία με τον Δήμαρχο που θα εκλεγεί και με τους αντιδημάρχους, θα φροντίσουμε τομείς όπως η καθαριότητα, ο πολιτισμός. Και θα προσπαθούμε να μην υπάρχει διχασμός ανάμεσα στους κατοίκους.

Η πόρτα τής κοινότητας θέλουμε να είναι πάντα ανοιχτή για να αφουγκραστεί τα προβλήματα των πολιτών και, επιτέλους, το Λιτόχωρο των χιλιάδων πτυχιούχων να έχει έναν Πρόεδρο που να ανταποκρίνεται στο επίπεδό του! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου