Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018

Δύο ταινίες για την Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, την Γενοκτονία και τον αρχαιοπρεπή Πυρρίχιο!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΥΡΡΙΧΙΟ ΚΑΙ ΔΕΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ
Δύο ταινίες μικρού μήκους εμπνευσμένες από την τεχνική του video art με αναφορά στην Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, την Γενοκτονία και τον αρχαιοπρεπή Πυρρίχιο θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμαριάς την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μεκούρη» με ώρα έναρξης 19.00 και είσοδο ελεύθερη.
Πρώτη ταινία είναι η «Δέηση για τον Πόντο» μια παραγωγή της ΕΡΤ3, σε κείμενα του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργιάδη, αφήγηση του ηθοποιού Τάσου Νούσια, μουσική επιμέλεια-ενορχήστρωση Χρήστου Κεμανετζίδη, επιστημονική υποστήριξη Αναστασίας Ασπρούτσου, σκηνοθεσία Ιορδάνη Μερενίδη.

Τραγουδούν οι Χρήστος Χαλκιάς, Αλέξης Παρχαρίδης, λύρα Γιώργος Θεοδωρίδης.

Η ταινία απεικονίζει μέσα σε 9 λεπτά όλα τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας με άξονα τον καμβά του Αλβανού ζωγράφου Γκέργκι Κόλα οι πίνακες των οποίων κατόπιν ειδικής επεξεργασίας αποτέλεσαν το υλικό ένδυσης του λόγου.
Η κύρια ταινία είναι ο «Πυρρίχιος Σέρα» μια εμβληματική καλλιτεχνική καταγραφή του αρχαιοπρεπούς Πυρριχίου χορού με αναφορές στα Παναθήναια μέχρι τις μέρες μας,αναπαριστά μέρες και ώρες αγώνα και μάχη επιβίωσης των Ποντίων στα Ποντιακά Όρη στα χρόνια της Γενοκτονίας.

Με την συμμετοχή δεκάδων εθελοντών,χορευτών,μουσικών και ερμηνευτών της Παράδοσης και γυρίσματα σε αρχαιολογικούς χώρους όπως το Βυζαντινό κάστρο του Παλαιού Γυναικοκάστρου στο Κιλκίς και στην λίμνη ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους στη Κερκίνη Σερρών και στο Παλαιόκαστρο Ωραιοκάστρου η ταινία αφηγείται την καθημερινή ζωή στον Πόντο,που καταλήγει στην θυσία και την μάχη για την επιβίωση .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου