Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης-συντήρησης οδοστρώματος στο Σβορώνο από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου: «Με αμείωτο ρυθμό εξελίσσονται εργασίες από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, δίνοντας προτεραιότητα σε μελέτες και έργα που αφορούν ασφαλείς κυκλοφοριακές συνθήκες, βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και αναβάθμιση των υποδομών της περιοχής»
Με ικανοποιητικούς ρυθμούς, πραγματοποιούνται οι εργασίες αποκατάστασης-συντήρησης οδοστρώματος στον οικισμό του Σβορώνου από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.

Οι παρεμβάσεις εντάσσονται στο έργο «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΣ ΠΚΜ (Συνεχιζόμενο έργο 2013ΕΠ00800027),ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2017,2018,2019» , την εργολαβική σύμβαση του οποίου, υπέγραψε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας τον περασμένο Αύγουστο.

Τις παρεμβάσεις, επιθεώρησε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, που μετέβη στο σημείο, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Σβορώνου, κ. Χρήστο Κωνσταντινίδη, τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, κ. Παναγιώτη Μαυρίδη και τον Ειδικό Συνεργάτη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, κ. Δημήτρη Ρουκά.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα των εργασιών, κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της  προσβασιμότητας στην περιοχή.

Το έργο προϋπολογισμού μελέτης ,813.000,00 €  ( με  Φ.Π.Α. 24% )  έχει σαν αντικείμενο την εκτέλεση εργασιών για τη συντήρηση του καταστρώματος της  Εθνικής οδού 13ης «Κατερίνης - Αγ. Δημητρίου-όρια Νομού».

Οι  εργασίες που προβλέπονται  για την υλοποίηση του έργου είναι: διανοίξεις και καθαρισμοί-μόρφωση τάφρων τριγωνικής διατομής ή ερείσματος σε μεγάλο τμήμα των οδών, με παράλληλη άρση καταπτώσεων σημειακά, κατασκευή τεχνικών  έργων στο πλαίσιο συντηρήσεων των υφιστάμενων τεχνικών των οδών (κιβωτοειδείς οχετοί, serazaneti, επεδενδυμένες τάφροι κ.α.) ή και κατασκευή νέων τεχνικών για επεμβάσεις αποκαταστάσεις τοπικών στενωμάτων των οδών με βάση της προκύπτουσες  ανάγκες και καθ΄υπόδειξη της Υπηρεσίας (κατασκευή νέων serazaneti για αντιστήριξη πρανών και επαναφορά της οδού, κατασκευή στερεών εγκιβωτισμού εκ΄ σκυροδέματος κατηγορίας C20/25, κ.α.),έργα αποκατάστασης φθαρμένων ασφαλτικών καταστρώματος  των οδών
καθώς και εργασίες σήμανσης-ασφάλισης των οδών.

Ειδικότερα, η 13η Ε.Ο. (Κατερίνης-Αγ. Δημητρίου-όρια Νομού), η οποία έχει σημαντικό κυκλοφοριακό φόρτο και βαρέων οχημάτων, επιβάλλει την άμεση  αποκατάσταση όσο το δυνατό περισσότερων φθαρμένων ασφαλτικών επιφανειών, τη γενικότερη συντήρηση με τον καθαρισμό τάφρων ερεισμάτων και οχετών, την αποκατάσταση και τοποθέτηση νέων πινακίδων κατακόρυφης σήμανσης, την αποκατάσταση και τοποθέτηση νέων στηθαίων ασφαλείας οδού, την επισκευή και γενικότερα την παρέμβαση σε υφιστάμενους κιβωτοειδείς οχετούς για την ασφαλέστερη κυκλοφορία των οχημάτων, κ.α. προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες  κυκλοφορίας των οχημάτων και των πεζών και να αποφευχθούν ατυχήματα.

Αναλυτικότερα, στις χωματουργικές εργασίες περιλαμβάνονται  εργασίες καθαρισμού και  μόρφωσης τάφρου και ερεισμάτων, εργασίες νέων διανοίξεων τάφρων τριγωνικής διατομής, με παράλληλη άρση καταπτώσεων όπου απαιτείται, καθώς και γενικών εκσκαφών στο πλαίσιο εξυγιάνσεων σε βάθος τμημάτων,  ασφαλτικών  και οδοστρωσίας. Στα τεχνικά έργα ανοικτής οδοποιίας θα γίνουν εργασίες επένδυσης τάφρων-ερεισμάτων με σκυρόδεμα κατηγορίας C16/20, εργασίες κατασκευής στερεών εγκιβωτισμού με σκυρόδεμα κατηγορίας C20/25 ή κατασκευή serazaneti σε τμήματα κατάντη της οδού συγκράτησης των στρώσεων οδοστρωσίας και αποκατάστασης  τοπικών στενεμάτων της οδού από διαβρώσεις επιφανειακών όμβριων υδάτων- όπου απαιτηθεί- εργασίες αποκατάστασης  σκυροδετημένων επιφανειών κυκλοφορίας πεζών στη γέφυρα του Λεύκου ποταμού, καθώς και εργασίες επισκευής και γενικότερες παρεμβάσεις σε υφιστάμενους κιβωτοειδείς οχετούς, στο πλαίσιο διαμόρφωσης ασφαλών κυκλοφοριακών συνθηκών.

Παράλληλα, θα εκτελεσθούν εργασίες οδοστρωσίας (σύμφωνα με την ΕΤΕΠ 05-03-03-00) στις θέσεις όπου απαιτηθεί εξυγίανση σε ικανό βάθος (κατόπιν υποδείξεως της Υπηρεσίας), καθώς και εργασίες ανακατασκευής στρώσεως βάσεως οδοστρωσίας της οδού σε θέσεις όπου θα καθορισθούν μετά την αποξήλωση του παλαιού ασφαλτικού (φρεζάρισμα), ενώ θα κατασκευασθεί στρώση βάσεως οδοστρωσίας (σύμφωνα με την ΕΤΕΠ 05-03-03-00) μεταβλητού πάχους,  όπου απαιτηθεί η συμπλήρωση υλικού βάσεως για την εφαρμογή των κατάλληλων υψομέτρων της ερυθράς της οδού.

Τέλος, θα γίνουν εργασίες τοποθέτησης πληροφοριακών-ρυθμιστικών και πινακίδων ένδειξης επικίνδυνων θέσεων σε θέσεις  κατόπιν υποδείξεως της Υπηρεσίας. Με τις επεμβάσεις αυτές θα βελτιωθούν οι συνθήκες κυκλοφορίας των οχημάτων και πεζών στο οδικό δίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου