Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Όχι κύριε Δήμαρχε, δεν είναι όλα καλά στο Μουσικό Σχολείο!

Τις τελευταίες μέρες, μετά τη δημοσιοποίηση της διαμαρτυρίας του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χώρος του πρώην ΚΕΓΕ, γίνεται μία συστηματική προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα και να καθησυχαστεί η κοινή γνώμη. Αναφέρθηκε μάλιστα από τον ίδιο το Δήμαρχο ότι το Μουσικό Σχολείο λειτουργεί και μάλιστα πολύ καλά.

Πράγματι, η συνεργασία με τον Δήμο είναι πολύ καλή και οι ανάγκες του σχολείου σε ότι αφορά την καθημερινή λειτουργία του, καλύπτονται σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Πιο συγκεκριμένα:

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην προμήθεια υλικών (φωτοτυπικό χαρτί, γραφίτης, γραφική ύλη, χαρτικά, είδη καθαριότητας, κλπ).
Επίσης δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης.
Τα χόρτα από τον προαύλιο χώρο κόπηκαν εγκαίρως και απομακρύνθηκαν.
Ένα σπασμένο δέντρο κόπηκε και τα υπόλοιπα κλαδεύτηκαν.
Έγιναν εργασίες καλλωπισμού σε διακοσμητικά φυτά που βρίσκονται σε όλη την έκταση του σχολείου.
Η σίτιση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου ξεκίνησε πιο νωρίς από οποιαδήποτε άλλη χρονιά και καταβάλλονται φιλότιμες προσπάθειες για να βελτιωθεί κι άλλο.
Με τη μεταφορά των μαθητών μας δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα.

Αν το κείμενο αυτό σταματούσε κάπου εδώ, θα δινόταν  εντύπωση ότι πράγματι όλα είναι καλά στο Μουσικό Σχολείο. Άρα προς τι οι διαμαρτυρίες; Ωστόσο η φράση «σαφώς και ό,τι ζητήθηκε στο Μουσικό Σχολείο, έγινε» απέχει κάπως από την πραγματικότητα, όπως θα εξηγήσουμε αμέσως πιο κάτω.

Με το υπ. αριθμ. 628/22 - 08 - 2018 έγγραφό μας ζητήσαμε από το Δήμο Κατερίνης να τοποθετηθεί φωτεινός σηματοδότης επί της οδού Τερζοπούλου. Πρόκειται δρόμο με μεγάλη κυκλοφορία, όπου τα οχήματα κινούνται με μεγάλες ταχύτητες και τον οποίο διασχίζουν καθημερινά μαθητές δύο δημοτικών σχολείων, δύο γυμνασίων, τριών λυκείων, ενός ΕΠΑΛ και φυσικά μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης. Απευθύναμε μάλιστα αίτημα και προς την Τροχαία Κατερίνης, η οποία γνωμοδότησε θετικά. Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν πήραμε καμία απάντηση από τον Δήμο. Να σημειωθεί ότι το αίτημα έχει επαναληφθεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν.

Με το υπ. αριθμ. 616/16 - 08 - 2018 έγγραφό μας ζητήσαμε από τη Σχολική Επιτροπή Δ.Ε. του Δήμου Κατερίνης να τοποθετηθεί σύστημα επικοινωνίας του κτιρίου της διοίκησης με την εξωτερική πόρτα του σχολείου (θυροτηλέφωνο ή θυροτηλεόραση), όπως υπάρχει στα περισσότερα σχολεία, για τον έλεγχο όσων θέλουν να εισέλθουν στο χώρο του σχολείου ή να εξέλθουν από αυτόν, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των μαθητών μας από εξωσχολικά στοιχεία. Μέχρι σήμερα το αίτημά μας δεν έχει ικανοποιηθεί.

Στο ίδιο έγγραφο, ζητούσαμε την επισκευή του εξωτερικού φράχτη του σχολείου, διότι επιτρέπει την είσοδο και την έξοδο από τον χώρο του σχολείου, με αποτέλεσμα, αφενός να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των μαθητών και αφετέρου να υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε εξωσχολικά άτομα, που μπορεί να προκαλέσουν φθορές ή να προβούν σε εγκληματικές ενέργειες εντός του χώρου του σχολείου. Το αίτημα αυτό ικανοποιήθηκε εν μέρει.

Με το υπ. αριθμ. 617/16 - 08 - 2018 έγγραφό μας ζητήσαμε από τη Σχολική Επιτροπή Δ.Ε. του Δήμου Κατερίνης να τοποθετηθούν κλιματιστικά μηχανήματα στο κτίριο της Διοίκησης, όπου βρίσκονται τα γραφεία των εκπαιδευτικών και της διεύθυνσης και οι 2 αίθουσες των μουσικών συνόλων του σχολείου και όπου συνωστίζονται καθημερινά 80 εκπαιδευτικοί και πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών, ενώ 3 φωτοτυπικά μηχανήματα και πάνω από 10 υπολογιστές δουλεύουν ασταμάτητα δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Στις 12 Σεπτεμβρίου, που επισκέφτηκε το σχολείο μας ο κ. Κυραϊλίδης, μας είπε ότι τέτοιο αίτημα δεν είχε ξαναγίνει από το σχολείο στο παρελθόν και ότι τώρα που έγινε θα υλοποιηθεί.

Την περσινή χρονιά πραγματοποιήθηκαν εργασίες από τον Δήμο στο κτίριο του πρώην ΚΕΓΕ. Πιο συγκεκριμένα, γκρεμίστηκε ένας τοίχος που χώριζε την μεγάλη αίθουσα σε δύο τμήματα, προκειμένου να προκύψει ένας ενιαίος χώρος για τις πρόβες και τις εσωτερικές εκδηλώσεις του σχολείου. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιείται από το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης εδώ και πάνω από 15 χρόνια και άρα δεν πρόκειται για νέες αίθουσες που θα δοθούν προς χρήση, όπως λανθασμένα ανέφερε ο Δήμαρχος.

Ωστόσο, τα μπάζα που προέκυψαν από την κατεδάφιση έκτοτε παραμένουν στον χώρο, όπως φαίνεται και σε φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αποτελώντας προφανή κίνδυνο για την ασφάλεια των μαθητών. Στην πρόσφατη επίσκεψή του στο σχολείο ο κ. Κυραϊλίδης αρνήθηκε να επισκεφθεί τον συγκεκριμένο χώρο και στην ερώτησή μας  για το τι θα γίνει με τα μπάζα, δεσμεύθηκε ότι θα απομακρυνθούν.

Επίσης την περσινή χρονιά σε ένα τμήμα του προαύλιου χώρου τοποθετήθηκαν κυβόλιθοι. Ένα μικρό βουνό από κυβόλιθους παραμένει ακόμα στον χώρο. Δεν γνωρίζουμε αν προορίζονται για κάποιο άλλο τμήμα του προαύλιου χώρου ή αν απλά περίσσεψαν ή αν προορίζονται για εξάσκηση των μαθητών μας στο λιθάρι. Το υποδείξαμε στον κ. Κυραϊλίδη και δεσμεύθηκε ότι θα απομακρυνθούν.

Αναφέραμε στον κ. Κυραϊλίδη ότι κάποιες αίθουσες μυρίζουν έντονα μούχλα. Μετά από αυτοψία, που πραγματοποιήθηκε μαζί με τον μηχανικό που τον συνόδευε, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό οφείλεται στις λάθος κλίσεις που υπάρχουν στο διπλανό σχολείο, με αποτέλεσμα όταν βρέχει να μαζεύονται νερά τα οποία στη συνέχεια εισχωρούν κάτω από τις 18 χρονών προκατασκευασμένες αίθουσες του σχολείου μας και δημιουργούν το πρόβλημα. Δεσμεύθηκε ότι θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης, χωρίς να το προσδιορίσει χρονικά.

Πρόβλημα με έντονη οσμή αναφέρθηκε και σε άλλο κτίριο του σχολείου, όπου πραγματοποιούνται μουσικά μαθήματα. Το πρόβλημα οφείλεται μάλλον σε παλιό πλαστικό δάπεδο που τοποθετήθηκε πριν από χρόνια. Ο κ. Κυραϊλίδης μας είπε ότι θα αφαιρεθεί το πλαστικό δάπεδο και θα τριφτεί το μωσαϊκό.

Του αναφέραμε επίσης ότι κάποιες αίθουσες δεν θερμαίνονται σωστά το χειμώνα και δεσμεύθηκε ότι θα τοποθετηθούν σ’ αυτές επιπλέον σώματα.

Οι ψευδοροφές στο εργαστήριο πληροφορικής και σ’ έναν χώρο που ονομάζουμε βιβλιοθήκη, αλλά στην πραγματικότητα είναι αίθουσα διδασκαλίας, έχουν υποστεί  φθορές. Ο κ. Κυραϊλίδης δεσμεύθηκε ότι τα χαλασμένα τμήματα θα αντικατασταθούν.

Μια σπασμένη γυψοσανίδα μας είπε ότι κανονικά πρέπει να την επισκευάσει αυτός που την έσπασε. Η παρατήρησή του έγινε δεκτή, μιας και αυτός που φταίει πρέπει και να πληρώνει κιόλας.

Τα βουλωμένα από τα φύλλα και τις βελόνες των πεύκων λούκια παραμένουν βουλωμένα. Ωστόσο, υπάρχει δέσμευση εκ μέρους της Σχολικής Επιτροπής ότι θα καθαριστούν.

Όπως φαίνεται κύριε Δήμαρχε δεν είναι όλα καλά στο Μουσικό Σχολείο Κατερίνης. Τα περισσότερα από όσα ζητήσαμε ΘΑ γίνουν στο μέλλον. Όμως, ακόμα κι αν όλα τα αιτήματά μας ικανοποιηθούν, εμείς και πάλι θα γκρινιάζουμε. Γιατί υπάρχει ένα και μοναδικό αίτημα που παραμένει ανικανοποίητο επί 18 συναπτά έτη, τα 12 από τα οποία εσείς είστε Δήμαρχος. Και βέβαια αυτό το αίτημα δεν είναι άλλο από το νέο κτίριο του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης.

Γιώργος Βαρδακώστας
Διευθυντής Μουσικού Σχολείου Κατερίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου