Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

ΕΟΣ Βροντούς – αυθημερόν ανάβαση στο Οροπέδιο των Μουσών -Γομαρόσταλος

Όλυμπος – Λιτόχωρο
Κυριακή 26 Αυγούστου   2018
Ο Ε.Ο.Σ. Βροντούς καλεί τα μέλη και τους φίλους του, για ορειβασία  στον Όλυμπο, στην διαδρομή : Πριόνια( 1.110μ.) - Γομαρόσταλος – Οροπέδιο των Μουσών ( 2.600μ ),  την Κυριακή 26 Αυγούστου  2018.Η διαδρομή είναι καθαρά ορειβατική και έχει αυξημένες απαιτήσεις σε φυσική κατάσταση.

Μια διαδρομή ασανσέρ, σε ανεβάζει από τα 1.110 μ. στα Πριόνια , στα 2.600μ του Οροπεδίου του Μουσών,  σχεδόν ευθεία και με τη μια. Σηματοδοτημένη  τα τελευταία χρόνια , γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλής, απαιτεί αναρρίχηση ( με χρήση μόνιμων σχοινιών )  σε σαθρό πεδίο. Η διαδρομή είναι καθαρά ορειβατική και έχει αυξημένες απαιτήσεις σε φυσική κατάσταση.
 Περιγραφή διαδρομής
Η διαδρομή μας ξεκινά από τα Πριόνια ( 1.100μ ) , σε έντονη ανηφόρα, ακολουθούμε την πυκνή σήμανση με ανοιχτό μπλε χρώμα και  με όμορφη θέα του Μαυρόλογγου. Στην συνέχεια στα δεξιά μας έχουμε το ρέμα του Γκαβού, με θέα προς τον Ενιπέα , την θάλασσα και στην πλάτη μας  τον Καλόγηρο. Το μονοπάτι κινείται μέσα σε πυκνό δάσος οξείας και με συνεχόμενες ανηφορικές στροφές κερδίζει ύψος μέχρι τα 1.700. Εδώ  θα συναντήσουμε  το μονοπάτι που έρχεται από δεξιά μας,  από την θέση Στράγκο και οδηγεί προς Μαλαγιά για να  συναντήσει το μονοπάτι Ε4 για Σπήλιος Αγαπητός. Θα το εξακολουθήσουμε για λίγο και στην συνεχεία θα κινηθούμε δεξιά  σε λιβάδι, συνεχίζοντας να ανηφορίζουμε σε αρχή που έχει χαρακτηριστικά κόψης.

 Θα χρειαστεί να διασχίσουμε  άλλα δύο λιβάδια με ελάχιστα δέντρα,  τώρα κινούμαστε σε μια εύκολη αλλά σαθρή έξαρση, έχοντες δεξιά μας, το Λαιμό και την Σκούρτα και δυτικά μας το Στεφάνι, το Μυτικά, τα Ζωνάρια και τις Σταυροιτιές …Όλος ο  Όλυμπος στα πόδια μας, συνεχίζουμε φτάνοντας στα βράχια της κόψης με τα Κάλαγια αριστερά μας, συνεχίζουμε σε σαθρό πεδίο. Εδώ θα χρειαστεί να σκαρφαλώσουμε σε δύσκολο πεδίο, χρησιμοποιώντας τα τριπλά σχοινιά που είναι μόνιμα τοποθετημένα και μας βγάζουν στην νοτιανατολική άκρη του Οροπεδίου των Μουσών,  έχοντες αριστερά μας το καταφύγιο Κάκκαλος το οποίο απέχει ελάχιστα λεπτά.

Μήκος διαδρομής : ανάβαση 4 χιλ , κατάβαση 9 χιλ
Υψομετρική διαφορά 1.520 μ
Ώρες ανάβασης :5-6 , ώρες κατάβασης:  5

Στην  επιστροφή θα ακολουθήσουμε την παρακάτω διαδρομή : Οροπέδιο των Μουσών  , Κοφτό, καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός , Πηγαδούλια και Πριονιά .

Αφετηρία και ώρα αναχώρησης : το γήπεδο  του Λιτόχωρου με ώρα αναχώρησης  6.30 πμ . Φροντίστε να είστε εκεί τουλάχιστον 10 λεπτά νωρίτερα, ώστε να ξεκινήσουμε έγκαιρα. Στη συνεχεία θα μεταβούμε οδικώς, μετά από 18 χιλ στην θέση Πριόνια, όπου και λειτούργει αναψυκτήριο για καφέ, αναψυκτικά και φαγητό.  Εδώ αφού αφήσουμε τα αυτοκίνητα μας.

Εξοπλισμός  :Σακίδιο ημέρας 25-40 λτ , Φακός (με εφεδρικές μπαταρίες)- Μποτάκια πεζοπορίας, Παγούρι νερού 2-2,5 lt ,Μακρύ παντελόνι Ένα φλις ή Μπουφάν αντιανεμικό-Αδιάβροχο, Καπέλο –Γυαλιά ηλίου- ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ATOMIKO,-Σφυρίχτρα- Σουγιάς- Αντηλιακό - Μπατόν,  Σνακ (σοκολάτες-παστέλια)

Αρχηγοί ανάβασης: το ΔΣ του ΕΟΣ Βροντούς. Πληροφορίες  6973 804 843

Η περιγραφή της διαδρομής είναι από το  βιβλίο «ΟΛΥΜΠΟΣ» κλασικές αναβάσεις & πεζοπορίες του Μίλτου Ζέρβα, Εκδόσεις Ανεβαίνοντας, το οποίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα γραφεία του ΕΟΣ Βροντούς στους Αγ. Αποστόλους, τιμή 10 ευρώ. 
Οι φωτογραφίες είναι από την πρόσφατη ανάβαση του ΕΟΣ Κατερίνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου