Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Το «παγωμένο μπάνιο» και η σημασία του μετά την προπόνηση ή τον αγώνα!

Σπουδαίοι γυμναστές και προπονητές αθλημάτων με έντονη καταπόνηση τονίζουν ότι η αφοσίωση στις λεπτομέρειες παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στην επιτυχία. Σ’ αυτά τα αθλήματα συμπεριλαμβάνεται δίχως αμφιβολία και το ποδόσφαιρο.
Μέσα σ’ αυτές τις λεπτομέρειες είναι και η σωστή αποκατάσταση μετά από κάθε προπόνηση ή αγώνα που βοηθά τον αθλητή/ποδοσφαιριστή να μείνει μακριά από τραυματισμούς. Όσο βαρετή και αν είναι η διαδικασία, είναι αυτή που βοηθά το σώμα να επανέλθει και να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα.
Ο σπουδαίος Αργεντινός μπακ της Ίντερ Χαβιέ Ζανέτι που κατάφερε να παραμείνει ανταγωνιστικός μέχρι τα 40 του, δεν έφευγε από το γήπεδο αν πρώτα δεν έκανε σωστή αποθεραπεία και στο πρόγραμμά του περιελάμβανε πάντα το «παγωμένο μπάνιο». Πίσω από την λεγόμενη παγοθεραπεία ή κρυοθεραπεία ή βύθιση σε παγωμένο νερό βασίζεται στη γενική θεωρία ότι το κρύο βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει γρηγορότερα μικροτραυματισμούς στους μύες που προκαλούν το λεγόμενο «πιάσιμο» μετά από κάθε έντονη προπόνηση.

Με τη βύθιση σε παγωμένο νερό τα αγγεία συστέλλονται και διώχνουν τα διάφορα «απορρίμματα» του οργανισμού όπως νεκρά κύτταρα και ιστούς, μειώνεται το πρήξιμο και τελικά η περαιτέρω διάσπαση των ιστών.Ύστερα, όταν επανέρχονται σε κανονική θερμοκρασία και ζεσταίνονται, η διαδικασία αποκατάστασης ξεκινάει και πάλι. Σίγουρα η βύθιση σε παγωμένο νερό, μπορεί να μην είναι ευχάριστη ως διαδικασία αλλά στο σύνολό τους οι αθλητές υψηλού επιπέδου το τηρούν.Φυσικά, αυτό δε μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτα, γι’ αυτό πριν το βάλεις στο πρόγραμμά σου καλό είναι να γνωρίζεις τους σημαντικότερους κανόνες για την ασφαλή βύθιση σε παγωμένο νερό.

1) Να είσαι συγκρατημένος στην θερμοκρασία νερού που θα βουτήξεις. Οι περισσότεροι προτείνουν μια θερμοκρασία μεταξύ 12 και 15 βαθμών κελσίου, ενώ αν είναι η πρώτη σου φορά και λίγο πιο ζεστό δεν πειράζει. Σταδιακά ρίχνεις την θερμοκρασία.

2) Ο καθένας είναι διαφορετικός και έχει τα δικά του όρια. Πειραματίσου λίγο να βρεις που νιώθεις εσύ άνετα, ενώ σκέψου και το ενδεχόμενο να πάρεις ειδικά παπουτσάκια -είναι φτιαγμένα από το ίδιο υλικό με τα wetsuit- τα οποία κρατάνε τα κάτω άκρα σου λίγο πιο ζεστά. Τα κάτω άκρα είναι το πιο ευαίσθητο σημείο του σώματος, όταν μιλάμε για κρύο.

3) Μην το παρακάνεις. Στην θερμοκρασία που είπαμε πριν (12 με 15 βαθμούς κελσίου), 6 με 8 λεπτά είναι αρκετά. Αν δεν έχεις ήδη μεγάλη εμπειρία ή δεν υπάρχει κάποιος άλλος να σε επιβλέπει μην ξεπεράσεις τα 10λεπτά.

4) Μην θεωρείς ότι το πιο κρύο είναι απαραίτητα καλύτερο. Θερμοκρασίες χαμηλότερες από 12 βαθμούς για αρκετή ώρα είναι δυνητικά επικίνδυνες!

5) Ναι, το κινούμενο νερό είναι πρακτικά πιο κρύο. Αν το νερό είναι στάσιμο σταδιακά πρώτα ζεσταίνεται αυτό που είναι κοντά μας, οπότε στην πράξη η θερμοκρασία του είναι υψηλότερη. Αν έχεις στο μπάνιο κάποιο σύστημα να κυκλοφορεί το νερό καλό είναι να το βάλεις σε λειτουργία.

6) Μην θεωρείς ότι αν το νερό σου δεν πιάσει θερμοκρασία 12 με 15 βαθμών το παγωμένο μπάνιο δεν θα έχει αποτέλεσμα, άρα ας το αφήσουμε καλύτερα.  Και πιο ζεστό να είναι, πχ εώς 20-21 βαθμούς, πάλι είναι ευεργετικό. Οπότε από το τίποτα σαφώς είναι καλύτερο.

7) Κάνε την ζωή σου πιο εύκολη. Καμιά φορά δεν είναι τόσο εύκολο να φτιάξουμε ένα παγωμένο μπάνιο. Για τσέκαρε μήπως είσαι κοντά σε κάποια λίμνη ή σε κάποιο ποτάμι ή και θάλασσα. Έχε το νου σου στην θερμοκρασία μην παραείναι κρύο, και … βούτα.

8) Μην τρέξεις να κάνεις αμέσως ζεστό μπάνιο μετά το παγωμένο μπάνιο. Το ιδανικό είναι η σταδιακή επαναφορά της θερμοκρασίας. Αρχικά σκουπίσου και ντύσου, ίσως μετά πιες κάτι ζεστό. Αν δεις ότι λίγη ώρα μετά ακόμα δεν έχεις ζεσταθεί, τότε μόνο κάνε ένα ζεστό ντους.
Πηγή: runningnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου