Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

ΠΙΕΡΙΑ- Τα αστέρια της κρατούν ψηλά την Πιερία!

Οι υποψήφιοι με βάση τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν για το 2018 για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ανέρχονται στις 104.040, με τις 86.301 να προέρχονται από μαθητές των ημερήσιων ΓΕΛ, τις 914 από εσπερινά ΓΕΛ, τις 15.742 από ημερήσια ΕΠΑΛ, τις 405 από εσπερινά ΕΠΑΛ, καθώς επίσης και 678 από εσπερινά ΕΠΑΛ και από αυτούς θα εισαχθούν 74.692 στα ΑΕΙ.

H Πιερία
Στατιστικά η Πιερία βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των επιτυχόντων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Για τη φετινή χρονιά δεν αναμένεται κάτι διαφορετικό. Οι επιτυχόντες της Πιερίας θα είναι πολλοί και οι πρώτοι ήδη έχουν διακριθεί. Να πούμε μόνο ότι αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι ο αγώνας των δυνατών, των συνειδητοποιημένων, των αποφασισμένων βρίσκει πάντα δικαίωση.

Οι 23 αριστεύσαντες
Μ’ αυτό το πνεύμα συναντήσαμε 23 μαθητές, που οι επιδόσεις τους ξεπέρασαν το μέσο όρο, αρίστευσαν και επιλέγουν το δρόμο της ζωής χωρίς παρεκκλίσεις.
Είναι οι μαθητές των οποίων η επιτυχία στις Πανελλαδικές είχε ως γνώρισμα τη στόχευση, την επιμονή, την εργατικότητα και κατά κάποιο τρόπο την αποδοχή του αγώνα.
Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι όλα στηρίζουν την επιτυχία τους στην βεβαιότητα ότι γνωρίζουν αυτό που επιθυμούν και είναι προσηλωμένα στο στόχο τους μέχρι να τον επιτύχουν και στη συμπαράσταση γονέων και δασκάλων.
Το άγχος είναι ένας παράγοντας που παίζει το ρόλο του, αλλά δεν είναι καθοριστικός. Ο ρόλος των γονιών και των δασκάλων παίζει σημαντικό ρόλο. Η προσωπική όμως υπέρβαση είναι αυτή που καθορίζει τον αγώνα και την επιτυχία του. Συγχαρητήρια στα παιδιά που αναδείχθηκαν νικητές σ’ αυτόν το πρώτο αγώνα της ζωής. Να έχουν δύναμη όμως και για τους άλλους αγώνες που θα κληθούν να δώσουν και δεν είναι λίγοι. Και να γνωρίζουν ότι οι αγώνες νοηματοδοτούν τη ζωή άσχετα από την έκβασή τους. Γιατί όπως λέει και ο ποιητής: 

Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι.
Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.

Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν.

ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Για ποιά σχολή ενδιαφέρεσαι;
Ιατρική. Είναι η δεύτερη φορά που δίνω.

Έχεις συγκεντρώσει 19142 μόρια, οι κόποι σου φαίνεται να ανταμείβονται.
Σαφώς ήταν μια δικαίωση και για μένα και για τους γονείς μου.

Πως νιώθεις τώρα μετά τα αποτελέσματα;
Είναι δύσκολο να το συνειδητοποιήσεις αρχικά, ήξερα ότι είχα γράψει καλά αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ το πόσο καλά. Ήταν μια βέβαιη δικαίωση, ήταν κόπος όχι μόνο δύο ετών που προσπάθησα, αλλά μιας συνολικής πορείας ξεκινώντας από το δημοτικό μέχρι την τελευταία τάξη του Λυκείου. Πιστεύω ήταν μια δικαίωση για μένα για την προσπάθεια μου, για όλα αυτά γιατί ήταν ο στόχος μου, το όνειρό μου, ήταν αυτό που πάντα ήθελα να κάνω. Γι αυτό και δεν αρκέστηκα στη σχολή που πέτυχα την πρώτη χρονιά οπότε συνέχισα για το όνειρο.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου στις εξετάσεις;
Θεωρώ ότι το μυστικό περιλαμβάνει επιμονή, υπομονή και συστηματικό διάβασμα. Ήταν μια χρονιά που στερήθηκα πολλά πράγματα, σίγουρα. Αλλά παρόλα αυτά με κάποια πολύ κοντινά μου άτομα κατάφερα να έχω μια επαφή και να με στηρίζουν. Θεωρώ ότι το μυστικό είναι να έχεις ανθρώπους που σε αγαπούν και σε στηρίζουν, είτε είναι οι γονείς σου, είτε είναι οι καθηγητές σου, είτε είναι οι φίλοι σου καθώς και η προσωπική θέληση. Αυτό που θέλεις να πετύχεις να το έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου, να το βλέπεις συνεχώς, να το οραματίζεσαι και χωρίς να σε επηρεάζει κάποιος άλλος φυσικά.

Αφιέρωσες πολύ χρόνο στο διάβασμά σου;
Η αλήθεια είναι ναι. Τη δεύτερη χρονιά σαφώς δεν είχα  σχολειό και ήταν ανακούφιση μιας και είναι πολλές οι ώρες αλλά πάλι θεωρώ ότι το διάβασμα ήταν πολύ έντονο καθώς οι απαιτήσεις των καθηγητών ήταν πολλαπλάσιες την δεύτερη χρονιά. Οι απαιτήσεις για τον εαυτό μου ήταν πολύ περισσότερες οπότε, ναι θεωρώ ότι το διάβασμα ήταν αρκετό και πολύ περισσότερο από τη πρώτη χρονιά.

Τι θα συμβούλευες σε αυτούς που αρχίζουν τώρα τον αγώνα τους;
Αρχικά πιστεύω ότι πρέπει να κατασταλάξουν σε αυτό που πραγματικά θέλουν. Είναι η εποχή της οικονομικής κρίσης. Σαφώς και αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα στη λήψη των αποφάσεων για τη μετέπειτα ζωή. Αλλά πιστεύω πρέπει να διαλέξει κάτι που του αρέσει και τον κάνει ευτυχισμένο και χαρούμενο. Αυτό που τον γεμίζει και θα ξυπνήσει σε 10 χρόνια και θα πει πηγαίνω στη δουλειά μου με χαρά.
Θα τους συμβούλευα να έχουν υπομονή και θέληση, και όσες δυσκολίες και να αντιμετωπίσουν να προσπαθούν συνεχώς για να πετύχουν το όνειρο τους.

Ποιος ήταν ο ρόλος και η καθοδήγηση των καθηγητών σου, των γονιών στη πορεία σου;
Θεωρώ πως ήταν καθοριστικός, ιδιαίτερα των γονιών μου. Ήταν οι άνθρωποι που στάθηκαν δίπλα μου σε κάθε στιγμή, σε κάθε δυσκολία, στα εύκολα και στα δύσκολα. Ήταν πέρυσι που ήταν δύσκολη χρονιά για μένα μιας και δε πέτυχα τον αρχικό μου στόχο και ήταν μαζί μου και φέτος στη μεγαλύτερη επιτυχία μου. Όποτε πιστεύω αυτούς που πρέπει να ευχαριστήσω περισσότερο είναι οι γονείς μου και μετά τους καθηγητές μου που στάθηκαν δίπλα μου πολύτιμοι αρωγοί στην προσπάθεια μου, με στήριξαν, πίστεψαν σε μένα και με καθοδήγησαν με όλα τους τα φώτα.

Του φροντιστηρίου;
Ναι, ναι του φροντιστηρίου.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Ποια σχολή σκέφτεσαι για πρώτη σου επιλογή;
Σκέφτομαι τις πολυτεχνικές σχολές

Πως νιώθεις τώρα μετά τα αποτελέσματα;
Πιστεύω ότι η προσπάθεια μου ανταμείφτηκε. Όλη αυτή η προσπάθεια που έκανα όχι μόνο φέτος αλλά σε όλα τα χρόνια του σχολείου απέδωσε.

Ποιο θεωρείς το μυστικό της επιτυχίας σου;
Αυτό που πιστεύω ότι με βοήθησε ήταν ότι είχα πολύ καλούς δασκάλους και καθηγητές σε όλη τη διάρκεια του σχολείου. Από το δημοτικό μέχρι το λύκειο. Κάτι που έδωσε τις βάσεις φέτος με τη βοήθεια του φροντιστηρίου να γράψω πολύ καλά στις πανελλήνιες. Πιστεύω είναι πολύ σημαντικές οι βάσεις, αλλά χωρίς το φροντιστήριο δε θα μπορούσα να είχα γράψει πολύ καλά. Η επιτυχία είναι ένας συνδυασμός από πολλούς παράγοντες, ναι μεν είναι η προσωπική μου προσπάθεια αλλά είναι και το σχολείο, το φροντιστήριο και άλλα που συνέβαλλαν.

Τι θα συμβούλευες σε αυτούς που αρχίζουν τώρα τον αγώνα τους;
Πιστεύω πως ακόμα και αν δεν προσπάθησαν, ποτέ δεν είναι πολύ αργά. Και αν έχεις ένα στόχο και δουλεύεις συνεχώς προς αυτόν, μπορείς να έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις.

Πόσο σημαντική ήταν η καθοδήγηση από καθηγητές, φίλους και γονείς. Πόσο σε βοήθησαν;
Γενικά το περιβάλλον είτε στο σχολείο, είτε στο σπίτι, είτε στο φροντιστήριο ήθελε να επιτύχω. Δεν ξέρω πως να το περιγράψω, γενικά ήταν υποστηρικτικοί.

Όλοι μαζί τα καταφέρατε. Οπότε τώρα μένει το βιογραφικό και μετά φοιτητής..
Έτσι λέω.

Έχεις κάποια προτίμηση όσον αφορά την πόλη που θα φοιτήσεις;
Θα ήθελα να περάσω στη Θεσσαλονίκη γιατί είναι πιο κοντά και επειδή από ότι έχω κοιτάξει από τις σχολές που με ενδιαφέρουν αυτές της Θεσσαλονίκης θεωρούνται οι καλύτερες.

ΚΑΠΕΤΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Ποια είναι η  βαθμολογία σου;
18.157 από την θεωρητική κατεύθυνση

Πως νιώθεις τώρα μετά τα αποτελέσματα;
Είμαι πολύ χαρούμενος, χαλάρωσα επιτέλους, μου έφυγε το άγχος. Είναι θετικά τα αποτελέσματα οπότε πολύ ωραία. Ψάχνω σπίτι και πιστεύω ότι λογικά θα πάω στη Θεσσαλονίκη. 

Ήδη έχουμε ξεκινήσει και τελειώσει τα μηχανογραφικά και όλα (γέλια);
Ε ναι, τα μόρια λογικά θα φτάσουν;

Έχουμε ψηλά το πήχη;
Δηλαδή;

Χτυπάμε νομική;
Ναι, ναι νομική Θεσσαλονίκης.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;
Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό. Είναι πρώτα από όλα η καθοδήγηση από τους καθηγητές, να βγαίνουν τα μαθήματα κάθε μέρα και να μην αφήνουμε κενά. Απαραίτητος ο αρκετός ύπνος ώστε να έχουμε ενέργεια για το διάβασμα κάθε μέρα.

Αφιέρωνες πολύ χρόνο στο διάβασμα;
Όχι πάρα πολύ, 2-3 ώρες κάθε μέρα με εξαίρεση τους τελευταίους μήνες που διάβαζα περισσότερο.

Τι θα συμβούλευες αυτούς που ξεκινάνε τώρα τον αγώνα τους;
Σίγουρα δεν πρέπει να αγχωθούν, να το πάρουν ζεστά από την αρχή, να διαβάζουν όλη τη χρονιά, μερικοί μήνες είναι, υπομονή.

Πόσο σημαντική ήταν η καθοδήγηση από καθηγητές, φίλους και γονείς; Πόσο σε βοήθησαν
Ήταν πολύ σημαντική, όχι μόνο στο πεδίο με τα μαθήματα αλλά και η ψυχολογική υποστήριξη ήταν σημαντική. Όπως με το κύριο Γραίκο που κάναμε χιούμορ και ξεχνούσαμε τα προβλήματα. Και οι γονείς με στήριξαν με κάθε τρόπο.

Γενικά πρέπει να ευχαριστήσω όλους τους καθηγητές και τους γονείς μου που με βοήθησαν να φτάσω εδώ που έφτασα. Ευχαριστώ τη φιλολογική ομάδα του Αριστοτέλειου Φροντιστηρίου που  με βοήθησε πάρα πολύ με τις οδηγίες της και δεν ξέρω αν θα υπήρχαν πιο κατάλληλοι άνθρωποι για να με οδηγήσουν στην επιτυχία.

ΔΗΜΟΥΛΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Πόσα μόρια έχεις συγκεντρώσει;
18.113 μόρια

Πως νιώθεις τώρα μετά τα αποτελέσματα;
Έχω χαλαρώσει τώρα μετά τον αγώνα που ήταν δύσκολος και επίπονος, σιγά σιγά μπαίνουμε σε μια καινούρια φάση που ουσιαστικά πρέπει να συνηθίσουμε στην αυτονομία.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου, ειδικά για τις εξετάσεις;
Πιστεύω ότι γενικά οι εξετάσεις είναι συνολικός αγώνας, ναι μεν έχεις την εξωτερική βοήθεια αλλά περισσότερο είναι ο εαυτός σου.. Να πολεμήσεις, να σταθείς στα πόδια σου μόνος σου.

Τι θα συμβούλευες σε αυτούς που αρχίζουν τον αγώνα τώρα;
Ένας σωστός προσδιορισμός του στόχου, φυσικά μια σωστή προσπάθεια με σωστή μέθοδο και να το πάνε κλιμακωτά. Να μη δώσουν εξαρχής το 100 % αλλά σιγά σιγά όσο πλησιάζεις να ανεβάζεις τους ρυθμούς σου. Αν αρχίσεις δυνατά θα σε πιάσει νομίζω μεγαλύτερο άγχος θα σε κουράσει...

Αφιέρωνες πολλές ώρες τη μέρα στο διάβασμα
4-5 ώρες τη μέρα..

Στο τέλος εννοείς;
Στο τέλος σίγουρα ναι, ειδικά μετά το Φεβρουάριο..

Πόσο σημαντική ήταν η καθοδήγηση από καθηγητές, φίλους και γονείς; Πόσο σε βοήθησαν;
Υπήρχε η βοήθεια των καθηγητών στο φροντιστήριο και η σωστή καθοδήγηση... Ουσιαστικά σε βοηθάνε να σταθείς εσύ στα πόδια, να συνεχίσεις και να πας μπροστά...

ΚΑΛΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

Ποια είναι η βαθμολογία σου;
18.091 μόρια

Πως νιώθεις τώρα μετά τα αποτελέσματα;
Πολύ ικανοποιημένος, ανακουφισμένος θα έλεγα, δε περίμενα τέτοιο αποτέλεσμα. Ήξερα ότι έγραψα καλά αλλά δε περίμενα τόσο μεγάλο αριθμό μορίων.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου;
Να βασίζεσαι στις δυνάμεις σου, να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου μέχρι και τη τελευταία στιγμή, ανεπηρέαστος από άλλους παράγοντες, σχολείο, συμμαθητές κλπ που μπορεί να σε ρίξουν ψυχολογικά και σίγουρα να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και τους φροντιστές σου...

Τι θα συμβούλευες αυτούς που ξεκινάνε τώρα τον αγώνα τους;
Να θέσουν ένα στόχο εξ αρχής, να το κυνηγήσουν με ότι αυτό συνεπάγεται, και σίγουρα να εμπιστευτούν τον εαυτό τους και τους φροντιστές τους..

Πόσες ώρες αφιέρωνες στο διάβασμα σου;
2,5 ώρες

Παρ  όλα αυτά τα αποτελέσματα ήταν τέτοια που δε περίμενες;
Ήταν ήταν!

Σε ποια  κατεύθυνση ήσουν;
Ανθρωπιστικών Σπουδών, πάω για νομική.

Πόσο σημαντική ήταν η καθοδήγηση από καθηγητές, φίλους και γονείς; Πόσο σε βοήθησαν;
Από το φροντιστήριο ήταν τρομερή, ήταν αυτοί που μας έδιναν εφόδια να συνεχίζουμε. Μας συμβούλευαν για αυτό και επέλεξα το Αριστοτέλειο Φροντιστήριο. Από το σχολείο επίσης υπήρξε βοήθεια, παρόλο που ακούγεται ότι δεν βοηθούν, δεν υπάρχουν για σένα, αδιαφορούν... Πρέπει εσύ σαν μαθητής να θέλεις να βοηθηθείς και από το σχολείο... Υπάρχουν καθηγητές που θέλουν πολύ να σε βοηθήσουν.. Είναι σημαντική βοήθεια το σχολείο αν και σίγουρα δε συγκρίνεται με τη βοήθεια του φροντιστηρίου.

Αξιοσημείωτη ήταν η συμπαράσταση από τον οικογενειακό χώρο, γιατί αν δεν έχεις ανθρώπους που πιστεύουν σε εσένα, να σε βοηθήσουν σε  στιγμές που νιώθεις αδύναμος, όταν έχεις άγχος και νομίζεις ότι δεν μπορείς να πετύχεις, μόνο αυτοί είναι εκεί για να σε βοηθήσουν να εκπληρώσεις τους στόχους σου, να φτάσεις μέχρι το τέλος.
Πηγή: Ολύμπιο Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου