Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Αρχαίο Θέατρο του Δίου-Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης Σάββατο 7 Ιουλίου Ώρα: 21:30

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) μεταφέρεται στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου για μια συναυλία με αέρα Τσεχίας στις 7 Ιουλίου 2018. Μαζί της δύο άνθρωποι γέννημα θρέμμα της Πιερίας: ο μαέστρος Βλαδίμηρος Συμεωνίδης και ο σολίστ Πάρης Τσενίκογλου. Η ΚΟΘ θα ερμηνεύσει έργα Ρόμπερτ Σούμαν: το Κονσέρτο για Πιάνο, Αντονίν Ντβόρζακ: την Ενάτη συμφωνία – την πιο γνωστή Ενάτη μετά του Μπετόβεν- και Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ: Την Εισαγωγή από Ντον Τζιοβάνι. 

Ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης – μαέστρος της ΚΟΘ- σκέφτηκε πως εφόσον τιμώμενη χώρα του Φεστιβάλ Ολύμπου φέτος είναι η Τσεχία καλό θα ήταν το πρόγραμμα να σχετίζεται με αυτή. Έτσι επέλεξε την 9η Συμφωνία –του Νέου Κόσμου- του Ντβόρζακ του σημαντικότερου Τσέχου μουσικού ο οποίος μάλιστα την παρουσίασε και στη Νέα Υόρκη στις αρχές του περασμένου αιώνα. Επίσης, τον Ντον Τζιοβάνι του Μότσαρτ. Η σχέση του έργου με την Τσεχία είναι πως έκανε πρεμιέρα στην Πράγα. Τέλος, το έργο του Σούμαν κονσέρτο για πιάνο, ένα από τα δημοφιλέστερα, το οποίο ταιριάζει απόλυτα στον σολίστ, έναν πάρα πολύ σπουδαίο Κατερινιώτη ο οποίος διαπρέπει στην Αυστρία τον Πάρη Τσενίκογλου. Ακόμη, αναφορικά με τη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου ο κος Συμεωνίδης είπε πως είναι πολύ σημαντικό για κάθε καλλιτέχνη να παίζει σε φορτισμένους με τέτοια ενέργεια και φυσική ομορφιά χώρους στις παρυφές του Ολύμπου, πολύ δε περισσότερο για τον ίδιο που κατάγεται από εκεί.

Από τη δική του πλευρά ο σολίστ Πάρης Τσενίκογλου δήλωσε πως τόσο ο χώρος όσο και η συνεργασία με την ΚΟΘ είναι σημαντική, πως έχουν ξαναπαίξει στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου αν και με διαφορετικό πρόγραμμα. Ανέφερε πως είναι η 3η φορά που συνεργάζεται με τον Βλαδίμηρο Συμεωνίδη και πως χαίρεται ιδιαίτερα και για τη σημαντικότητα του αρχαιολογικού χώρου με την καταπληκτική ατμόσφαιρα καθώς και για τη συνεργασία με την ΚΟΘ. Σε ό,τι αφορά το έργο που θα ερμηνεύσουν ανέφερε πως είναι το Κονσέρτο για Πιάνο, από τα δημοφιλέστερα του ρομαντικού συνθέτη Σούμαν, το οποίο έχει πολύ μεγάλες τεχνικές και μουσικές απαιτήσεις. Συμφώνησαν με τον μαέστρο πως αυτό το έργο, το οποίο είναι από τα σπουδαιότερα κονσέρτα για πιάνο, είναι η κατάλληλη επιλογή για τον χώρο και για μια ανοιχτή συναυλία. Τέλος πως ο ίδιος ζώντας επί δεκαπενταετίας στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που θα παίξει στο κοινό της γενέτειράς του, της Κατερίνης, θα κάνει αυτό που αγαπά και θα το μοιραστεί με τους δικούς του ανθρώπους.

Ώρα έναρξης: 21: 30
Τιμή Εισιτηρίου: 12 ευρώ
Προπώληση:  10 ευρώ 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΤΟΥ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ
(σε περίπτωση μετάφρασης:Vladimiros Symeonidis)

Ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης ανήκει στους πλέον δραστήριους Έλληνες μαέστρους της γενιάς του.
Είναι ο  καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας Δωματίου contra tempo, η οποία ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2012 και τελεί υπό την Αιγίδα  του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.
Από το 2006 εως το 2011 διετέλεσε Διευθυντής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ε.Ρ.Τ.
Έχει συνεργαστεί με πολυάριθμα μουσικά σύνολα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η Ορχήστρα της Αυστριακής Ραδιοφωνίας (RSO Wien), η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας, οι κρατικές ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τα σύνολα σύγχρονης μουσικής Klangforum Wien,die reihe, dissonArt' και Ergon Ensemble, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Ορχήστρα Πατρών, η Sinfonietta Beograd,η Καμεράτα, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων,η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου κ.α.
Διηύθυνε παραγωγές όπερας και μπαλέτου στην Εθνική Λυρική Σκηνή και ηχογράφησε για την ελληνική και την αυστριακή Ραδιοφωνία καθώς και για τη διεθνή δισκογραφική εταιρεία NAXOS.
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., του Πανεπιστημίου Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης (δίπλωμα διεύθυνσης ορχήστρας από την τάξη του Uros Lajovic και δίπλωμα σύνθεσης από την τάξη του Erich Urbanner με ακαδημαϊκό τίτλο Magister Artium).
Σπούδασε πιάνο και διεύθυνση χορωδίας με τον Γιάννη Αδαμίδη και ανώτερα θεωρητικά με τον Χρήστο Σαμαρά.
Δίδαξε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.,στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ από το 2001 διδάσκει διεύθυνση ορχήστρας  στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
www.vladimirossymeonidis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου