Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Έρχονται αλλαγές στον τρόπο εκλογής των ΕΠΣ; Θα ψηφίζουν όλα τα μέλη των Δ.Σ. των σωματείων;

Oι εκλογές στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου συνέπεσαν με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί πλέον στον ελληνικό ποδόσφαιρο σύροντας την πολιτεία να εξετάζει ακόμη και την έξοδο των ελληνικών ομάδων απο τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, προκειμένου ο κόσμος του ποδοσφαίρου να συνετιστεί σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες που πρέπει να το διέπουν σε όλες τις εκφάνσεις του. Στα καθ’ ημας το αποτέλεσμα των εκλογών για την τοπική ένωση ήταν κάτι παραπάνω απο αδιαμφισβήτητο. Η υπεροχή της παράταξης του απερχόμενου και εκ νέου πρόεδρου ήταν πασιφανής οδηγώντας μάλιστα και σε πλήρη επικράτηση επι όλων των εδρών της νέας σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΣΗ.

Ωστόσο καλό θα είναι τώρα και όχι στα επόμενα τρία χρόνια, οπότε θα πλησιάσουν ξανά οι ποδοσφαιρικές κάλπες, να εξετάσουμε κατά πόσο η διαδικασία εκλογής συνάδει με αυτό που ονομάζουμε αντιπροσωπευτική δημοκρατία, η οποία περιλαμβάνει ως βασική αρχή τους ίσους όρους για όλους.

Μέχρι και σήμερα λοιπόν η εκλογή των νέων μελών του Δ.Σ της ΕΠΣΗ συνίστασται στην εξής διαδικασία. Κάθε ποδοσφαιρικό σωματείο-μέλος της  ΕΠΣΗ ψηφίζει μέσω του διοικητικού του συμβουλίου ποιο από τα μέλη του θα το αντιπροσωπεύσει στις εκλογές και θα ψηφίσει για λογαριασμό του σωματείου.

Σε κάποιες απο τις περιπτώσεις διεξάγεται εκτενής διάλογος και ζύμωση μεταξύ των παραγόντων του κάθε σωματείου για το ποια παράταξη είναι η καταλληλότερη τη δεδομένη χρονική στιγμή για να διαχειριστεί την ΕΠΣΗ ωστόσο είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο κανόνας δεν είναι αυτός

. Οι αντιπρόσωποι-εκλέκτορες  είτε ψηφίζουν σύμφωνα με τις διαθέσεις μιας ομάδας ανάμεσα στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ποδοσφαιρικού σωματείου με κριτήρια κάθε αλλο ποδοσφαιρικά, είτε ακόμη και με τις προσωπικές τους επιδιώξεις,  οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ταυτίζονται με προσωπικά συμφέροντα και ανταλλάγματα.

Θα πρέπει επιτέλους η διαδικασία να αποκτησει ουσιαστικά και οχι κατ’ επίφαση χαρακτηριστικά δημοκρατίας.Το σώμα των εκλεκτόρων θα πρέπει να διευρυνθεί με το σύνολο των μελών που απαρτίζουν τα διοικητικά συμβούλια των ομάδων και οχι να στέλνονται αντιπρόσωποι, των οποίων η ψήφος μέχρι σήμερα ερμηνεύεται όχι στο τι ειναι καλό για το ποδόσφαιρο και την ομάδα τους αλλα στο τι συμφέρει τους ίδιους και μερικούς ακόμη παράγοντες.

Δικαίωμα ψήφου σε ολα τα μέλη ώστε να αποτυπωθούν δημοκρατικά όλες οι απόψεις χωρίς αντιπροσώπους οι οποίοι δεν ελέγχονται για το τι πραγματικά εκπροσωπουν και ποιές είναι οι σκοπιμότητες. Η ψήφος θα πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά απευθείας εκλογής και οχι έμμεσης.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πληρώσει πολλά άλλωστε για τους μεσάζοντες !!
Πηγή: patris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου