Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Super League-Η αναδιάρθρωση, τα σενάρια και τα ερωτηματικά

Το ελληνικό ποδόσφαιρο είτε από τη νέα σεζόν είτε από τη μεθεπόμενη θα αλλάξει. Αναζητείται η φόρμουλα, το πώς θα υπάρξει ομαλή και όχι βίαιη μετάβαση από το τωρινό καθεστώς. Η αναδιάρθρωση, τα σενάρια, το τηλεοπτικό συμβόλαιο και τα ερωτηματικά.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο μπαίνει σε νέα εποχή. Το αν θα είναι καλύτερη ή χειρότερη, θα φανεί στην πράξη. Διεργασίες και κουβέντες γίνονται, υπάρχει βούληση από τον υφυπουργό αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, να πάμε σε ένα νέο μοντέλο, διότι το ισχύον έχει βαλτώσει και δεν περπατάει, με τις μισές ομάδες να μην έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο, άλλες να μην παίρνουν άδεια και γενικότερα μια κατάσταση που έχει φτάσει σε τέλμα.

Αναζητείται η φόρμουλα και το πώς θα υπάρξει ομαλή και όχι βίαιη μετάβαση από το τωρινό καθεστώς.
Έχουν γραφτεί πολλά τους τελευταίους μήνες για την αναδιάρθρωση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Βασιλειάδης κάνει τις συνομιλίες του με όλους τους ενδιαφερόμενους, οι ξένοι είναι ενήμεροι για ό,τι γίνεται και δεν βάζουν… φρένο στο σχέδιό του, βλέποντας ότι μπορεί έχει προοπτική. Ταυτόχρονα βέβαια υπάρχουν αντιδράσεις από αρκετές ομάδες που δεν τους αρέσει ιδιαίτερα η ιδέα ενός καινούργιου πρωταθλήματος που ίσως δεν τις βρίσκει παρούσες στη μεγάλη κατηγορία.

Ό,τι συζητείται αυτές τις ημέρες, είναι σκέψεις και σενάρια, τίποτα δρομολογημένο και αποφασισμένο. Το μόνο που μπορεί να θεωρηθεί αρκετά σίγουρο, είναι πως θα αλλάξει αυτό που βλέπουμε σήμερα στη μεγάλη κατηγορία.

Ας πάμε όμως και στο δια ταύτα όσων βρίσκονται στο μυαλό του υφυπουργού, ο οποίος πριν μερικές ημέρες συναντήθηκε με εκπροσώπους των ομάδων της Football League και εκεί τους ανέπτυξε ένα από τα βασικά σενάρια για το «αύριο» του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΙΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ 2Ο ΟΜΑΔΩΝ
Κατ’ αρχάς, θυμίζουμε πως ο υφυπουργός έχει πάρει το οk από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για να υπάρχει πρωτάθλημα Super League 1 με 12 ομάδες και Super League 2 την επόμενη σεζόν, αλλά αυτό δεν… περπατάει άμεσα. Όχι, δεν εγκαταλείπεται το σχέδιο, αλλά θα χρειαστεί να υπάρξει μια «γέφυρα» για τη νέα σεζόν.

Άρα, το τελικό μοντέλο θα το δούμε από το μεθεπόμενο πρωτάθλημα, της σεζόν 2019-20. Αλλαγές θα έχουμε όμως και στο επόμενο πρωτάθλημα, το οποίο μπορεί να είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο, όπως δεν το έχουμε φανταστεί.

Ο λόγος γίνεται για πρωτάθλημα 20 ομάδων, χωρισμένο σε δυο ομίλους των δέκα ομάδων και τα συγκεκριμένα γκρουπ θα διαμορφωθούν με βάση τη δυναμικότητα των ομάδων. Οι Big-4 θα χωριστούν στους δυο ομίλους και οι υπόλοιπες ομάδες θα καταμεριστούν ανάλογα. Η Λίγκα θα αποφασίσει για το ποιες ομάδες θα πάνε σε ποιον από τους δυο ομίλους, με στόχο δύο «ισάξιες» δεκάδες. Επαναλαμβάνουμε και πάλι, πρόκειται για σενάριο και όχι για οριστική απόφαση, διότι βρίσκεται ακόμα σε επεξεργασία.

Οι ομάδες θα παίξουν δυο γύρους και οι πρώτες πέντε ομάδες κάθε ομίλου θα φτιάξουν ένα νέο πρωτάθλημα των δέκα ομάδων. Απ’ αυτόν τον όμιλο θα βγει ο πρωταθλητής και οι ομάδες που θα παίξουν Ευρώπη. Παράλληλα, αυτές οι ομάδες θα εξασφαλίσουν την παρουσία του στη Super League 1 την σεζόν 2019-20.

Οι ομάδες των θέσεων 6-10 των δυο ομίλων θα φτιάξουν επίσης ένα νέο πρωτάθλημα των δέκα ομάδων και οι δυο πρώτες θα βρεθούν στη Super League 1 την σεζόν 2019-20. Οι άλλες οκτώ θα βρίσκονται μαζί με κάποιες ομάδες της Football League στη Super League 2.

Με τη νέα δομή, κάθε ομάδα θα δώσει συνολικά τη νέα χρονιά 36 αγώνες. Οι ομάδες που δεν θα προβιβαστούν στη Super League 1, θα διαμορφώσουν τη Super League 2 της μεθεπόμενης σεζόν μαζί με αυτές που θα προβιβαστούν την επόμενη χρονιά από τη δεύτερη κατηγορία. Ουσιαστικά, αυτό που θέλει ο υφυπουργός, είναι να «αποφασίσουν» τα αποτελέσματα των ομάδων τη νέα σεζόν το ποια θα είναι η σύνθεση της μεγάλης κατηγορίας τη μεθεπόμενη σεζόν και να μην γίνει βίαια από το επόμενο πρωτάθλημα.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ
Βέβαια, από εκεί και πέρα υπάρχουν και ερωτηματικά αναφορικά με το νέο καθεστώς. Φερ ειπείν, ποια θα είναι τα κριτήρια για το πώς θα διαμορφωθούν οι όμιλοι και πώς κρίνεται η δυναμικότητα των ομάδων.

Επίσης, θα μείνουν οι Πλατανιάς και Κέρκυρα που έπεσαν φέτος ή θα έχουμε περισσότερες ομάδες της Football League στο πρωτάθλημα των 20 ομάδων τη νέα σεζόν.

Συν τις άλλοις, τι γίνεται με τη βαθμολογία; Μεταφέρονται οι βαθμοί των ομίλων ή θα πάμε σε ειδική βαθμολογία όπως το βλέπαμε στα playoffs για τις θέσεις 2-5 που ίσχυε μέχρι πέρυσι στη Super League; Τι θα ισχύει και ποιος θα είναι ο τρόπος ανάδειξης του πρωταθλητή;; Αυτό είναι κάτι που δεν έχει απαντηθεί και είναι σημαντικό.

Επιπροσθέτως, υπάρχει περίπτωση να μην δούμε για πρώτη φορά στα χρονικά τους δυο αιώνιους να παίζουν μαζί; Αν είναι σε διαφορετικό γκρουπ και ο ένας εκ των δυο δεν είναι στην ίδια πεντάδα ενόψει της δεύτερης φάσης του πρωταθλήματος, τότε δεν θα παίξουν αντίπαλοι. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν και σίγουρα είναι άξιο αναφοράς. Αναφέρονται οι δυο αιώνιοι, διότι το «τριφύλλι» κουβαλάει και το -6 από φέτος λόγω της μη αδειοδότησης.

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ
Τέλος, αναφορικά με τα τηλεοπτικά, τη νέα σεζόν και εφόσον το σενάριο των 20 ομάδων προχωρήσει, τα έσοδα για τις ομάδες θα είναι περισσότερα απ’ όσα είχαν μέχρι σήμερα. Η ΕΡΤ αναμένεται να μπει στον τηλεοπτικό χάρτη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μαζί με τη NOVA και για τις ΠΑΕ θα είναι βάλσαμο να ξέρουν ότι θα έχουν εγγυημένα έσοδα πολλά παραπάνω απ’ όσα ως τώρα.

Φυσικά, όλες θα έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο, θυμίζοντας πως οι μισές αυτή την στιγμή είναι «άστεγες» και έτοιμες να μπλοκάρουν την προκήρυξη του πρωταθλήματος, αν δεν βρουν κανάλι που θα τους μεταδίδει.

Όσο για το μοντέλο που θα δούμε από τη μεθεπόμενη σεζόν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα χρήματα του τηλεοπτικού συμβολαίου θα είναι υπερδιπλάσια για τις ομάδες σε σχέση με αυτά που ελάμβαναν ως τώρα. Το οικονομικό είναι μείζον για τις ομάδες.
Πηγή: football-academies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου