Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Προπονητής: H ήρεμη δύναμη!

Το βασικότερο γρανάζι μίας ομάδας δεν είναι άλλο από τον προπονητή της, καθώς είναι ο άνθρωπος με τον πιο σύνθετο ρόλο μέσα σε μία ομάδα.
Ο προπονητής παίζει τεράστιο ρόλο στην απόδοση μιας ομάδας καθώς είναι αυτός που έχει τον ρόλο του αρχηγού, του καθοδηγητή και του εκπαιδευτή. Είναι αυτός που θα εξελίξει τον αθλητή και θα δομήσει ένα ασφαλές και εποικοδομητικό πλάνο για την αθλητική σεζόν. Είναι ο λόγος που μια ομάδα μπορεί να κερδίσει ή να χάσει , ο λόγος που ο παίκτης αντίστοιχα μπορεί να κερδίσει ή να χάσει για την ομάδα του.

Ας δούμε λοιπόν πως πρέπει να συμπεριφέρεται ένας κάλος προπονητής  και πως ο ίδιος μπορεί να υποστηρίξει τον αθλητή.

Να είναι σχεδόν πάντα διαθέσιμος να υποστηρίξει το παιδί χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα
Να μη δημιουργεί ενοχές στο παιδί ανεξάρτητα από την απόδοσή του.
Να αναλαμβάνει τις περισσότερες ευθύνες σε μια κακή έκβαση ενός αγώνα λέγοντας πως ο προπονητής είναι εξίσου υπεύθυνος για αυτό, ίσως και παραπάνω.
Να επικεντρώνεται και να επευφημεί τις προσπάθειες όλης της ομάδας χωρίς να δείχνει προτίμηση σε κάποιο συγκεκριμένο παιδί από την ομάδα του.

Αποδοχή της νίκης και της ήττας: το παιδί βλέποντας πως ο προπονητής αποδέχεται και τα δυο, νιώθει συναισθηματικά ασφαλές και σίγουρο ότι θα είναι και το ίδιο αποδεκτό ανεξαρτήτου αποτελέσματος.
Να προωθεί το ευ αγωνίζεσθε: δίκαιο παιχνίδι, υπακοή στους κανόνες.
Να αποτελεί ο ίδιος θετικό πρότυπο: ο προπονητής όπως και ο γονέας είναι τα πρωταρχικό πρότυπο του παιδιού, συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να είναι θετικά.

Να ενισχύσει το κίνητρο της διασκέδασης μέσα από την συμμετοχή: εσωτερικά κίνητρα όπως της διασκέδασης ενισχύουν την θετική εικόνα του εαυτού του και την προσκόλληση του αθλητή σε σχέση με τα εξωτερικά, όπως νίκη και μετάλλια.
Να ακούει με υπομονή, να ρωτάει, να  συζητάει και να αφήνει το παιδί να πάρει πρωτοβουλίες. Με τον τρόπο αυτό το παιδί νιώθει ότι έχει έναν πραγματικό υποστηρικτή και ταυτόχρονα ενισχύεται η αυτοπεποίθησή του ώστε να λειτουργεί και αυτόνομα.
Μην ξεχνάμε πως σε κάθε μάχη υπάρχει ένας αφανής ήρωας στη δική μας ο ρόλος αυτός ανήκει στον προπονητή.
Πηγή: talentabout.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου