Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Δήμος Κατερίνης: Σύγχρονα ιατρικά επιστημονικά δεδομένα παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο

Η ΠΡΟΛΗΨΗ  ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ
Ημερίδα - δίαυλο επικοινωνίας και ενημέρωσης τόσο για τους επαγγελματίες Υγείας, όσο και για το ευρύ κοινό με θέμα: ««Καρδιακή ανακοπή, μία διαχρονική πρόκληση»  διοργάνωσαν  με ιδιαίτερη επιτυχία, σήμερα το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης, ο Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης, ο Ιατρικός Σύλλογος Κατερίνης και το ΕΚΑΒ Πιερίας.

Η εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας - καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωάννη Γουδέβενο πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του project «Απινιδωτές στην πόλη»,  βάσει του οποίου τοποθετήθηκαν ήδη επτά (7) αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές, στον πεζόδρομο, στα δημοτικά αθλητικά κέντρα, στις εγκαταστάσεις των ΚΑΠΗ,  στο Πνευματικό κέντρο, στην Αστική Σχολή, όπου συναθροίζεται καθημερινά πλήθος κόσμου.

ΠΡΩΤΑ Η ΠΡΟΛΗΨΗ

Όπως σημείωσε ο κος Γουδέβενος: «Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος, αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, του οποίου η πρόληψη και η αντιμετώπιση συνιστά πρόκληση, παρά τις έως τώρα επιστημονικές προσπάθειες. Η χρήση εξωτερικού απινιδωτή μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών σε δημόσιους χώρους, ενώ η πρόληψη συνιστά την πρώτη προτεραιότητα. Όταν μάλιστα έχει ως επίκεντρο τη μεσογειακή διατροφή, την άσκηση, την αποφυγή του καπνίσματος και της παχυσαρκίας τα θετικά αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά».

Την εκδήλωση συντόνισαν ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Θεόδωρος Παυλίδης, ο οποίος αφού μετέφερε το χαιρετισμό του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη επισήμανε χαρακτηριστικά: «Αναλάβαμε την πρωτοβουλία τοποθέτησης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (ΑED), σε εμφανή σημεία σε δημόσιους χώρους, δημοτικά αθλητικά κέντρα κ.α. και φιλοδοξούμε να βελτιώσουμε τα χαμηλά ποσοστά ανθρώπων που επιβιώνουν μετά από εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή. Γενικότερα οι απινιδωτές στην πόλη συνιστούν μία σπουδαία προσφορά στον συνάνθρωπο και στην ίδια τη ζωή. Με υπευθυνότητα, προγραμματισμό και προπάντων με σεβασμό και ενεργό ενδιαφέρον απέναντι στον κάθε συμπολίτη μας, αναλαμβάνουμε μία ουσιαστική πρωτοβουλία» και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας ιατρός παθολόγος, Ηρακλής Τσανικίδης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για μία ιδέα που υλοποίησε αρχικά με τη δωρεά ενός απινιδωτή, ο Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας την οποία αγκάλιασε και στην συνέχεια διεύρυνε  ο Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού και Πρόνοιας του  Δήμου Κατερίνης. Για εμάς τους γιατρούς και μία ανθρώπινη ζωή αν σωθεί είναι εξαιρετικά σημαντικό […]» .

Ακολούθησε προβολή video σχετική με το θέμα  και έγινε αναφορά στο ρόλο του ΕΚΑΒ, από  την υπεύθυνη του τομέα  ΕΚΑΒ Πιερίας Δέσποινα Χαρίση.

Η προσφώνηση του καθηγητή κου Γουδέβενου και η συνοπτική αναφορά στο πλούσιο βιογραφικό του έγινε από τον Γ.Γραμματέα του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου ιατρό – καρδιολόγο, Παναγιώτη Ταρενίδη.

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΟΜΙΛΗΤΗ

Ο Καθηγητής,
Στην Καρδιολογική Κλινική,
Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Ιωάννης Γουδέβενος:
Γεννήθηκε στο Μέτσοβο. Aποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ . Έλαβε τις ειδικότητες της παθολογίας και της καρδιολογίας (στο Ηνωμένο βασίλειο). Έχει διατελέσει (σ’ όλα εκλεγμένος) μέλος του συμβουλίου Νοσοκομειακών Γιατρών ΒΔ Ελλάδος, του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, του ΔΣ του ΠΠΓΝΙ, και της εκλεγμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Υπηρέτησε όλες τις ακαδημαϊκές θέσεις, όπως Πρόεδρος μελών ΔΕΠ και Προέδρου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει διατελέσει πρόεδρος της ομάδας εργασίας πρόληψης και επιδημιολογίας της ΕΚΕ όπου πρόσφατα εξελέγη αντιπρόεδρος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 250 ξενόγλωσσες εργασίες, έχει 5840 βιβλιογραφικές αναφορές και 36 συντελεστή H factor.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης Ανέστης Μυστρίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πιερίας Γεώργιος Τζήμας, ενώ παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι Παρθένα Μακρίδου Παρτσαλίδου, Νίκος Παπαζιώγας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Μπερεδήμας, Θωμάς Παπαδημητρίου, πολιτευτές, κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.

ΑΠΟΝΟΜΕΣ

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν από τον ιατρικό σύλλογο Πιερίας, οι Παναγιώτης Μπερεδήμας Νευρολόγος – Ψυχίατρος και Γεώργιος Ζάννας καρδιολόγος, οι οποίοι μετά από μία μακροχρόνια άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και αφού τίμησαν ιδιαίτερα την ιατρική επιστήμη και το βαθύτερο ανθρωπιστικό της μήνυμα επέλεξαν να περάσουν στην συνταξιοδότηση.

Συμβολικό δώρο με το έμβλημα του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) απονεμήθηκε στον ομιλητή από τους διοργανωτές μαζί με την από καρδιάς έκφραση ευχαριστιών για την θετική ανταπόκρισή του στο κάλεσμα να είναι ο κεντρικός ομιλητής στην συγκεκριμένη εκδήλωση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος και σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, την Διασωστική Ομάδα Πιερίας και τον Εμπορικό Σύλλογο Κατερίνης.

Στον επίλογο απαντήθηκαν διεξοδικά με απλό και κατανοητό τρόπο όλες οι ερωτήσεις που τέθηκαν από το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση, ενώ πριν την έναρξη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου