Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Μήνυμα του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου, η οποία έχει καθιερωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αποτελεί ημέρα πένθους για σύσσωμο τον Ελληνισμό.
Στον Δήμο Κατερίνης αποτίουμε φόρο τιμής στους χιλιάδες νεκρούς, στους ξεριζωμένους Έλληνες του Πόντου, θύματα της τουρκικής αγριότητας, ενώ στρέφουμε με ευλάβεια και σεβασμό την σκέψη μας, μπροστά στην υπόμνηση της θυσίας τους.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός, ο οποίος εκδιώχτηκε βίαια από τις πατρογονικές του εστίες, πήρε με οδύνη τον δρόμο της προσφυγιάς κουβαλώντας όμως στην ίδια του την ψυχή, την πατρίδα, τις ιερές παραδόσεις και τα υψηλά ιδανικά της. Οι Πόντιοι, μεταλαμπάδευσαν τον πολιτισμό τους στις νεότερες γενιές και στις κοινωνίες όπου ζουν, ενώ προσέδωσαν νέα δυναμική στην οικονομία, τις επιστήμες, την πνευματική και κοινωνική ζωή του τόπου.
Σήμερα, η Ελληνική Πολιτεία και οι Έλληνες όπου γης, αντιλαμβανόμαστε την αξία της διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης, ενώ οφείλουμε να εντείνουμε τις συντονισμένες προσπάθειές μας, για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.
Άλλωστε η διεθνοποίηση του ζητήματος, η μνήμη του μαρτυρίου των προγόνων μας, διδάσκει ιδίως υπό τις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, το πώς θα αποτραπούν στο μέλλον, εγκλήματα που θέτουν σε κίνδυνο, την ίδια την πορεία της ανθρωπότητας.

Σάββας Χιονίδης
Δήμαρχος Κατερίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου