Σάββατο 26 Μαΐου 2018

ΒΙΝΤΕΟ από την Παρουσίαση του Θεατρικού Αναλόγιου «ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΩΣ» 2ο ΓΕΛ Κατερίνης

Θεατρικό Αναλόγιο: «ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΩΣ»
Δεν είναι λίγες οι φορές, που διαβάζουμε ένα βιβλίο και μετά από λίγο καιρό «βγαίνει» και σε ταινία, μπαίνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο στη ζωή περισσότερων ανθρώπων. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, ο οποίος από την αρχή σχεδόν της ύπαρξής του δεν έχει πάψει να αντλεί υλικό από τη λογοτεχνία, φτιάχνοντας ένα δικό του κόσμο πάνω στον καμβά του βιβλίου, καθώς κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η αφήγηση.
Αυτή η συγγένεια στάθηκε η αφορμή να ανταμώσουν οι δυο αυτοί «τρόποι έκφρασης» και επικοινωνίας: ο γραπτός λόγος αφενός, οι εικόνες και ο προφορικός λόγος, η μουσική και οι ήχοι αφετέρου.
Οι μαθητές μας στο πλαίσιο Πολιτιστικού Προγράμματος με τίτλο «Ηθοποιός σημαίνει φως» απέδωσαν αποσπάσματα τεσσάρων ελληνικών λογοτεχνικών έργων:
1. Από το «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού,
2. Από «Το Τανγκό των Χριστουγέννων» του Γιάννη Ξανθούλη,
3. Από τη «Φανέλα με το νούμερο Εννιά» του Μένη Κουμανταρέα και
4. Από το Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη.

Παράλληλα διαπιστώσαμε τις συγκλίσεις ή τις αποκλίσεις ανάμεσα στη λογοτεχνική και την κινηματογραφική γλώσσα παρακολουθώντας πώς ο γραπτός λόγος μεταστοιχειώθηκε σε εικόνα από τους σκηνοθέτες: Κώστα Γαβρά, Νίκο Κουτελιδάκη, Παντελή Βούλγαρη και Μιχάλη Κακογιάννη.
Εκτός από την ανάγνωση χαρακτηριστικών αποσπασμάτων των έργων μαθήτριες και μαθητές υποδύθηκαν τρόπον τινά και ρόλους, όπως επίσης χόρεψαν, όπου το απαιτούσαν οι ρόλοι.
Η όλη προσπάθεια μάλλον στέφθηκε με επιτυχία, αν λάβουμε ως κριτήρια την προσοχή με την οποία παρακολούθησαν μαθητές και καθηγητές την παρουσίαση καθώς και το παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος της!
Υπεύθυνη καθηγήτρια του Πολιτιστικού Προγράμματος ήταν η φιλόλογος κ. Μαμούρη Μαρία με συνεργάτες τους επίσης φιλολόγους κ. Γκάτζιο Θάνο και κ. Φανιάδη Ευστάθιο.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ο υπεύθυνος δελτίων τύπου του σχολείου
Ευστάθιος Φανιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου