Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κατερίνης - Κυριακή 20 Μαΐου και ώρα 11:30 π.μ. στο πλαίσιο του project “ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ”

Ημερίδα με θέμα «Καρδιακή ανακοπή, μία διαχρονική πρόκληση»
Σε συνέχεια του project «Απινιδωτές στην πόλη»,  βάσει του οποίου τοποθετήθηκαν επτά (7) αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές, στον πεζόδρομο, στα δημοτικά αθλητικά κέντρα, στις εγκαταστάσεις των ΚΑΠΗ,  στο Πνευματικό κέντρο, στην Αστική Σχολή, όπου συναθροίζεται καθημερινά πλήθος κόσμου, ο Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης, ο Ιατρικός Σύλλογος Κατερίνης και το ΕΚΑΒ Πιερίας διοργανώνουν την Κυριακή 20 Μαΐου και ώρα 11:30 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο ημερίδα με θέμα: «Καρδιακή ανακοπή, μία διαχρονική πρόκληση».

Την ταυτότητα της εκδήλωσης, στην οποία κεντρικός ομιλητής είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας - καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωάννης Γουδέβενος παρουσίασαν σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στην Αστική Σχολή, ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Θεόδωρος Παυλίδης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας Ηρακλής Τσανικίδης, ο Γραμματέας του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Παναγιώτης Ταρενίδης, η υπεύθυνη του τομέα  ΕΚΑΒ Πιερίας Δέσποινα Χαρίση.

ΥΓΕΙΑ ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΓΑΘΟ
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Θεόδωρος Παυλίδης: «Η υγεία συνιστά υπερπολύτιμο και ανεκτίμητο αγαθό. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουμε με την συγκεκριμένη ημερίδα και με ομιλητή τον εκλεκτό μας προσκεκλημένο την πρωτοβουλία που λάβαμε, για την ενίσχυση των δομών Υγείας και ιδίως, για την αντιμετώπιση αιφνίδιων καρδιακών επεισοδίων, σε δημόσιους χώρους. Μία εξέλιξη στην οποία, η συμβολή του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη υπήρξε καθοριστική. Καλούμε με την ευκαιρία τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και κυρίως τους πολίτες της Κατερίνης να παραστούν στην εκδήλωση, η οποία τονίζει την ανάγκη διαρκούς εκπαίδευσης και πιστοποίησης εθελοντών στη Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή».

ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΑΝ ΣΩΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας, Παθόλογος, Ηρακλής Τσανικίδης:«Πρόκειται για μία ιδέα που υλοποίησε αρχικά με τη δωρεά ενός απινιδωτή, ο Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας την οποία αγκάλιασε και στην συνέχεια διεύρυνε  ο Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού και Πρόνοιας του  Δήμου Κατερίνης. Για εμάς τους γιατρούς και μία ανθρώπινη ζωή αν σωθεί είναι εξαιρετικά σημαντικό . Σημειώνουμε λοιπόν ότι τα πρώτα 4 λεπτά μετά την Καρδιακή Ανακοπή είναι κρίσιμα και καθοριστικά για την επιβίωση του θύματος και την ποιότητα της ζωής του. Γι’ αυτό επιβάλλεται ο γενικός πληθυσμός, με έμφαση στις ειδικές ομάδες “πρώτης επαφής”, να εκπαιδευτεί στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή και να υπάρχει δημόσια πρόσβαση στην Απινίδωση».

ΠΟΛΥΣΧΙΔΕΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
Αναφερόμενος στην ελληνική καρδιολογική εταιρία και στον κο Γουδέβενο, ο Γραμματέας του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου – Καρδιολόγος, Παναγιώτης Ταρενίδης σημείωσε: «Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και ο εκλεγμένος πρόεδρός της Ιωάννης Γουδέβενος εμφανίζουν ένα δυναμικό και πολυσχιδές πεδίο  κοινωνικών δράσεων και πρωτοβουλιών πρόληψης υγείας, στοχεύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού. Είναι χαρακτηριστικό ότι παράλληλα με την εκδήλωσή μας, ίδια μέρα και ώρα λαμβάνει χώρα  απονομή των βραβείων του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους με τίτλο No Smoking Story, ο οποίος διεξήχθη με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και την υποστήριξη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου».

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Τέλος, η υπεύθυνη του τομέα  ΕΚΑΒ Πιερίας Δέσποινα Χαρίση υπογράμμισε: «Το ΕΚΑΒ είναι ο μοναδικός κρατικός φορέας επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, είναι σε διαρκή ετοιμότητα, για την παροχή αποτελεσματικών και ποιοτικών πρώτων βοηθειών σε όσους έχουν ανάγκη. Όσο περισσότεροι πολίτες εκπαιδευτούν και πιστοποιηθούν στη Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή τόσο το καλύτερο για όλους μας. Αποδείχτηκε από το 2004 οπότε και  όλα τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ εξοπλίστηκαν με απινιδωτές ότι είναι εξαιρετικά καλύτερη η πρόγνωση για τον ασθενή».

Λίγα λόγια για τον ομιλητή:
Ιωάννης Γουδέβενος
Καθηγητής,
Καρδιολογική Κλινική,
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
Γεννήθηκε στο Μέτσοβο . Aποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ . Έλαβε τις ειδικότητες της παθολογίας και της καρδιολογίας (στο Ηνωμένο βασίλειο). Έχει διατελέσει (σ’ όλα εκλεγμένος) μέλος του συμβουλίου Νοσοκομειακών Γιατρών ΒΔ Ελλάδος, του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, του ΔΣ του ΠΠΓΝΙ, και της εκλεγμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Υπηρέτησε όλες τις ακαδημαϊκές θέσεις, όπως Πρόεδρος μελών ΔΕΠ και Προέδρου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει διατελέσει πρόεδρος της ομάδας εργασίας πρόληψης και επιδημιολογίας της ΕΚΕ όπου πρόσφατα εξελέγη αντιπρόεδρος. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 250 ξενόγλωσσες εργασίες, έχει 5840 βιβλιογραφικές αναφορές και 36 συντελεστή H factor.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος και σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, την Διασωστική Ομάδα Πιερίας και τον Εμπορικό Σύλλογο Κατερίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου