Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

WiFi4EU: Δωρεάν πρόσβαση στο internet σε όλους τους δημόσιους χώρους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να εξασφαλίσει δωρεάν συνδεσιμότητα Wi-Fi για τους πολίτες και τους επισκέπτες σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, δημόσια κτίρια, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας και μουσεία, παντού στην Ευρώπη μέσω του WiFi4EU
Το πρόγραμμα WiFi4EU, με αρχικό προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2017-2019, θα στηρίξει την εγκατάσταση υπερσύγχρονου εξοπλισμού Wi-Fi σε κέντρα κοινωνικής ζωής.

Η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα WiFi4EU θα κατανεμηθεί με ισόρροπο τρόπο μεταξύ των κρατών μελών, ώστε τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες χιλιάδων τοπικών κοινοτήτων σε όλη την ΕΕ να μπορούν να ωφεληθούν από αυτό.

    Τουλάχιστον 6.000-8.000 τοπικές κοινότητες
    Μέχρι 40-50 εκατομμύρια συνδέσεις την ημέρα

Το πρόγραμμα WiFi4EU θα είναι ανοικτό σε φορείς με δημόσια αποστολή - όπως οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας, κ.λπ. Τα έξοδα εξοπλισμού και εγκατάστασης (σημεία πρόσβασης στο διαδίκτυο) θα καλυφθούν από το πρόγραμμα, ενώ ο τοπικός φορέας θα αναλάβει τα έξοδα συνδεσιμότητας (συνδρομή για διαδικτυακές υπηρεσίες) και συντήρησης του εξοπλισμού.

Όπως διευκρινίστηκε μάλιστα οι τοπικές αρχές (δημοτικές και περιφερειακές) που θέλουν να εγκαταστήσουν WiFi σε περιοχές της περιφέρειάς τους θα μπορούν να αιτηθούν για χρηματοδότηση μέσω μας απλής, μη γραφειοκρατικής, διαδικασίας.

«Η πρωτοβουλία WiFi4EU θα συμβάλει στο όραμα κάθε ευρωπαϊκό χωριό και κάθε πόλη να έχει δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Internet γύρω από τα κύρια κέντρα δημόσιας ζωής μέχρι το 2020» ανέφερε στις δηλώσεις του χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Την ικανοποίησή του για την συμφωνία εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για την ενιαία ψηφιακή αγορά Άντρους Άνσιπ, δηλώνοντας: «η στρατηγική μιας ενιαίας ψηφιακής αγοράς στοχεύει στην οικοδόμηση μιας πλήρως συνδεδεμένης Ευρώπης στην οποία όλοι θα έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά δίκτυα υψηλής ποιότητας. Η πρωτοβουλία WiFi4EU θα βελτιώσει ιδίως τη συνδεσιμότητα στα μέρη όπου υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Παρότι βέβαια χαρακτήρισε το WiFi4EU ως πρώτο βήμα, τόνισε ότι απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια για την επίτευξη υψηλών ταχυτήτων διασύνδεσης στο σύνολο της ευρωπαϊκής επικράτειας - όπως η βελτίωση του πανευρωπαϊκού συντονισμού του ραδιοφάσματος και η τόνωση των επενδύσεων για οικοδόμηση δικτύων υψηλής ταχύτητας που έχει ανάγκη η Ευρώπη».
Πηγή: dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου