Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Οι Ξενοδόχοι «έβαλαν πλάτη» τα χρόνια της κρίσης και «δούλεψε» η ελληνική οικονομία

Η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ ΣΤΗΝ 7Η ΕΤΗΣΙΑ Γ.Σ. ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΣΤΗ 13Η HORECA
Ξεκάθαρα μηνύματα για το νευραλγικό ρόλο των ελληνικών ξενοδοχείων στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάγκη για ουσιαστική στήριξή τους σήμερα από το Κράτος με ορθές φορολογικές πρακτικές στάλθηκαν από την 7η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Σε μια χρονιά  ορόσημο, όπου ο ελληνικός τουρισμός από τη μια πλευρά απογειώνεται σε κρατήσεις και από την άλλη πλήττεται από την υπερφορολόγηση, με κορωνίδα το φόρο διαμονής στα καταλύματα, οι Ξενοδόχοι ζήτησαν από την ηγεσία της χώρας να στηρίξει και όχι να υπονομεύσει τους επαγγελματίες του τουρισμού. 
Η Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ, πραγματοποιήθηκε με πρωτοφανή συμμετοχή περισσότερων από 1.200 ξενοδόχων, στη 13η HORECA, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου. Οικοδεσπότης, μεταξύ άλλων, στην συνέλευση ήταν το μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ και Γ. Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης. Από την Πιερία, επίσης, το παρών έδωσαν η Πρόεδρος της ΕΞΕΠ και μέλος της ΔΕ της ΠΟΞ κα Ευαγγελία Ξυπτερά – Λάμπρου, ο Αντιπρόεδρος της ΕΞΕΠ κ. Καλλίστρατος Χαλκίδης  και το μέλος κ. Γιώργος Καραλής.
Παρουσία της Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά και της ηγεσίας σημαντικών θεσμικών και κλαδικών φορέων, ετέθησαν επί τάπητος τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο της ξενοδοχίας και παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα και οι νέες δράσεις του Επιμελητηρίου, από τον νέο Πρόεδρο κ. Αλέξανδρο Βασιλικό.

Ηρακλής Τσιτλακίδης:
«Θέλουμε την Πολιτεία σύμμαχό μας»
«Σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, εμείς οι Ξενοδόχοι συνεχίσαμε τον αγώνα μας για να κρατήσουμε τη χώρα στις πρώτες γραμμές των τουριστικών προορισμών διεθνώς. Βάλαμε πλάτες για να στηρίξουμε την εξωστρέφεια της χώρας μας, προαπαιτούμενο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Εκσυγχρονίσαμε τις υποδομές και τις υπηρεσίες μας, προβάλαμε τις περιοχές μας, οργώσαμε όλες τις διεθνείς εκθέσεις με τις δικές μας δυνάμεις για να στηρίξουμε τον κλάδο μας. Για να νησιά που είναι στα φώτα της δημοσιότητας, ίσως αυτό να ήταν λίγο πιο εύκολο. Εμείς, όμως, στην ηπειρωτική χώρα δώσαμε και δίνουμε μεγάλο αγώνα. Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια μια αύξηση του τουριστικού ρεύματος και αυτό δεν είναι τυχαίο.
Κάποιοι πιστεύουμε σ’ αυτή τη γη και τη δυναμική της. Πήγαμε κόντρα στο ρεύμα. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε η Πολιτεία να είναι σύμμαχος και όχι εχθρός.
Η υπερφορολόγηση, ο φόρος διαμονής, ο αθέμιτος ανταγωνισμός μέσω βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, το περιβάλλον, οι ελλείψεις υποδομών, οι επενδύσεις είναι πράγματα που πρέπει άμεσα και γρήγορα να επιληφθούν. Για να στηριχτεί ο τουρισμός σε όλη τη χώρα, για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση όρθιοι και γεμάτοι ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο», ανάφερε το μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ και Γ.Γ. της ΕΞΕΠ κ. Τσιτλακίδης  σχετικά με τα θέματα που διαπραγματεύτηκε η Γ.Σ. του ΞΕΕ .

Ευαγγελία Ξυπτερά – Λάμπρου:
«Ο Τουρισμός χρειάζεται στόχευση και προγραμματισμό»
«Θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο νούμερα. Πρώτον ότι ο τομέας του Τουρισμού αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ. Το νούμερο αυτό καταδεικνύει τη συμβολή των επιχειρηματιών του κλάδου στην ελληνική οικονομία. Δεύτερον, το 85% των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία αφορά στους αλλοδαπούς επισκέπτες, γεγονός που καταδεικνύει την πίεση που υφίστανται τα ξενοδοχεία που βασίζονται στον εσωτερικό τουρισμό. Στο σημείο αυτό μπορεί να αναλογιστεί κανείς πόσες δυνάμεις βάλαμε οι ξενοδόχοι  περιοχών όπως η δική μας, που σε μεγάλο ποσοστό στηριζόμασταν στον εσωτερικό τουρισμό.
Αλλάξαμε τον τουριστικό χάρτη της περιοχής μας με μπροστάρηδες τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων. Οι επαγγελματίες του τουρισμού βλέπουμε πολύ σοβαρά τη δουλειά μας. Όμως, ο τουρισμός χρειάζεται ξεκάθαρη στόχευση και προγραμματισμό. Ζητούμε από την πολιτεία να πράξει τα αυτονόητα για τον κλάδο μας. Να στηρίξει το ελληνικό τουριστικό προϊόν με ορθολογική φορολόγηση και ευνοϊκά μέτρα ώστε να μπορέσουμε να είμαστε τουριστικά ανταγωνιστική χώρα και να φτάσουμε τον τουρισμό μας ακόμη πιο ψηλά»,
σημείωσε σχετικά με τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης η κα Λάμπρου- Ξυπτερά, Πρόεδρος της ΕΞΕΠ και μέλος της ΔΕ της ΠΟΞ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου