Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Σοβαρευτείτε, χωρίζουμε την Ελλάδα στα δύο!

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την πόλωση, την όξυνση της “οπαδικής” κόντρας της “Αθήνας” με τη “Θεσσαλονίκη” και την απόλυτη ανάγκη επέμβασης της Κυβέρνησης για να πέσουν άμεσα οι τόνοι και να προλάβει τον διχασμό!  Αυτό το περιστατικό είναι μια αφορμή (όπως και τούτο εδώ).
Στην πραγματικότητα λειτούργησε σαν σύμπτωση στην βασική σκέψη – ανησυχία που έχουμε όσοι παρακολουθούμε αυτά που συμβαίνουν στη ζωή του ποδοσφαίρου. Κατά την αντίληψή μου, αυτό είναι το πιο σοβαρό ζήτημα της εποχής, και είμαστε όλοι υπεύθυνοι, ως μέλη της ποδοσφαιρικής και αθλητικής κοινωνίας, για αυτό. Εχουμε όλοι ευθύνη που όχι απλώς συμβαίνει αλλά έχει μεγαλώσει περισσότερο από ποτέ στη διάρκεια των τελευταίων ετών η οπαδική κόντρα της “Αθήνας” με την “Θεσσαλονίκη” με συνέπεια να είναι παραπάνω από άμεσος ο κίνδυνος να “χωριστεί” η Ελλάδα “στα δύο” με αφορμή ή αιτία το ποδόσφαιρο.

Δεν είναι στιγμή για να σταθεί κάποιος απέναντι σε όλο αυτό που συμβαίνει και να αναζητήσει τον βασικό υπαίτιο για να τον δείξει με το δάχτυλο και να του χρεώσει την μεγαλύτερη ευθύνη. Άλλωστε δεν είναι ένας αυτός που φέρει την ευθύνη. Μακάρι να ήταν, το πρόβλημα θα είχε μια προφανή και εύκολη λύση. Είναι όμως σίγουρα η στιγμή για να αναλάβει καθένας εκ των πρωταγωνιστών την ευθύνη που του αναλογεί για αυτό που συμβαίνει και αυτό που πάει να συμβεί, το οποίο μοιάζει με εφιάλτη. Και κυρίως είναι σίγουρα στιγμή για να επέμβει αυτός που έχει την ευθύνη για την διατήρηση της τάξης, αλλά και – πολύ περισσότερο – της ειρήνης μεταξύ των Ελλήνων: η Κυβέρνηση!

Η φωτιά καθημερινά μεγαλώνει και όλοι, ή μάλλον οι περισσότεροι, τούτη τη στιγμή δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να της ρίχνουν όλο και περισσότερο λάδι με την συμπεριφορά τους. Κι αυτό το ζήτημα θα έπρεπε να είναι η απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης σε σχέση με το ποδόσφαιρο· όχι το αν και το πότε θα ξαναρχίσει το πρωτάθλημα, ούτε τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν τις αλλαγές κανονισμών και νόμων για το ποδόσφαιρο.

Σε μια άλλη χώρα η κυβέρνηση θα είχε επιβάλει στους παράγοντες να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να δεσμευτούν για την δημόσια συμπεριφορά τους. Θα είχε απαιτήσει από αυτούς να σταματήσουν αμέσως να καλλιεργούν τον διχασμό! Και θα τους είχε επιβάλει να μαζέψουν και τα media που ελέγχουν προκειμένου αυτά να πάψουν να χωρίζουν με τη στάση τους την Ελλάδα στα δύο.


Σε μια άλλη χώρα η Ενωση των δημοσιογράφων θα είχε πράξει το αυτονόητο: θα είχε αναγνωρίσει το πρόβλημα και τον κίνδυνο που δημιουργεί η στάση των αθλητικών media, και θα είχε απαιτήσει από τα Μέσα να γίνουν πολύ προσεκτικά. Βεβαίως αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο σε άλλη χώρα, δηλαδή εκεί που οι ενώσεις των δημοσιογράφων είναι ισχυρές, με πειθώ και με περιθώρια ουσιαστικής αντίδρασης.


Σε μια άλλη χώρα οι τόνοι θα είχαν πέσει την αμέσως επόμενη στιγμή από την πρώτη ένδειξη πόλωσης. Στην Ελλάδα, στο βασίλειο της ανευθυνότητας, οι ασυνείδητοι, οι πληρωμένοι και οι επαγγελματίες “οπαδοί” συνεχίζουν αβασάνιστα να ανεβάζουν τους τόνους και να χτυπούν τον σκοπό ή να χορεύουν στον σκοπό των “μπροστάρηδων”, δηλαδή αυτών που παίζουν με το θυμικό των ποδοσφαιρόφιλων. Συμβαίνει καθημερινά και στις δύο πόλεις. Και έχει την ελάχιστη σημασία να ζυγίσει κανείς αν συμβαίνει περισσότερο στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Τα μυαλά δηλητηριάζονται, και αυτό η Ελλάδα θα το βρίσκει μπροστά της για πολλά χρόνια ακόμη και αν σήμερα καταφέρει να εξαφανίσει το δηλητήριο!

Συμβαίνει, και όλοι είτε κάνουμε το κορόιδο είτε έχουμε αποδεχθεί τη μοίρα και περιμένουμε να συμβεί το μοιραίο, για να αρχίσουμε εκ των υστέρων να βρίζουμε θεούς και δαίμονες και να επιδοθούμε στο αγαπημένο σπορ της αόριστης καταδίκης επεισοδίων και λοιπών φαινομένων βίας. Ποδοσφαιρικά η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο και ετοιμάζεται για πολύ μεγάλο τσαμπουκά. Θα έπρεπε να έχουμε ήδη συναισθανθεί όλοι τον κίνδυνο και να έχουμε αλλάξει συμπεριφορά και στάση. Αυτό που σήμερα συμβαίνει στο ποδόσφαιρο η Ελλάδα θα το βρει μπροστά της γενικώς· όχι μόνο στα γήπεδα.

Δεν πρόκειται να σοβαρευτεί κανείς από όλους αυτούς που καθημερινά χύνουν δηλητήριο και εμπορεύονται τυφλό φανατισμό, κανείς δεν θα σοβαρευτεί παρά μόνο αν υποχρεωθεί να πάψει να καλλιεργεί ή να συντηρεί το μίσος. Δεν πρόκειται να μαζευτεί από μόνος του κανένας εκ των ηγετών και των μπροστάρηδων αυτής της κόντρας. Το αντίθετο, θα συνεχίσουν τον συναγωνισμό για το ποιος θα ξεφύγει περισσότερο, ποιος θα παίξει περισσότερο με το θυμικό των οπαδών, ποιος θα τους παρασύρει σε κινητοποιήσεις και επαναστάσεις, ποιος θα κάνει πιο μεγάλη φασαρία. Και δεν μπορεί κανείς άλλος να τους μαζέψει όλους αυτούς, παρά μόνο η Κυβέρνηση. Ιδιοκτήτες ομάδων, παράγοντες, φανεροί και κρυφοί υπάλληλοι, φανεροί και κρυφοί τσάτσοι, media, όλοι πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους. Και τούτη τη στιγμή δεν μπορεί να τους βάλει κανείς άλλος προ των ευθυνών τους παρά μόνο η Κυβέρνηση. Η στιγμή της επιβάλει, της Κυβέρνησης, να κάνει αυτοκριτική επί του θέματος, να αλλάξει στάση, να πάψει κι εκείνη να παίζει με ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, και να απαιτήσει από όλους να μαζευτούν και να πάψουν να παίζουν! Εκτός και αν νομίζει η Κυβέρνηση ότι λύνει το πρόβλημα με το να ακυρώνει ή να αναβάλει τις εμφανίσεις των στελεχών της στη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά ή οπουδήποτε αλλού ανησυχεί ότι τα στελέχη της θα βρεθούν σε άβολη θέση και σε δύσκολες καταστάσεις!
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου