Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Δήμος Κατερίνης: Δράση βιωματικής προσομοίωσης κινητικής και αισθητηριακής αναπηρίας στο πλαίσιο του προγράμματος Free Mobility

Πόσο διαφορετικά βλέπουν, αντιλαμβάνονται, βιώνουν τον κόσμο οι άνθρωποι με κινητική αναπηρία διαπίστωσαν πολίτες και κυρίως μαθητές όλων των βαθμίδων, οι οποίοι συμμετείχαν στη βιωματική εκδήλωση, στο πλαίσιο του προγράμματος Free Mobility με θέμα: «Ελεύθερη Πρόσβαση – Ελευθερία για να Ζω», η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην πλατεία Ελευθερίας.

Ειδικότερα, μαθητές γενικής εκπαίδευσης συναντήθηκαν, συνεργάστηκαν, γνωρίστηκαν με νέους με αναπηρία (νοητική, κινητική ή αισθητηριακή), μετακινήθηκαν με αναπηρικά αμαξίδια, με ειδικά εξοπλισμένα ποδήλατα, μυήθηκαν στην τεχνική του λευκού μπαστουνιού με κλειστά μάτια και στον επίλογο συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο με θέμα τις αλλαγές που θα πρότειναν με σκοπό την καλύτερη οργάνωση των δημοσίων χώρων ως προς την προσβασιμότητα κ.α.

Τη δράση της βιωματικής αυτής προσομοίωσης κινητικής και αισθητηριακής αναπηρίας, διοργάνωσαν το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατερίνης, ο Δήμος Κατερίνης, το Κέντρο Στήριξης ΑμεΑ «Στηρίζω», το παράρτημα της «Παναθηναϊκής» Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών στην Πιερία «Ολυμπιάδες» και η Ποδηλατική Απόδραση Πιερίας.

Το χαιρετισμό του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη σε πολίτες και μαθητές μετέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Παπαζιώγας, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τα ζητήματα προσβασιμότητας μας αφορούν όλους. Οι συνθήκες κυκλοφορίας και ο σεβασμός στο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στην πόλη είναι επίπεδο επίδειξης πολιτισμού και επένδυση ποιότητας στη ζωή μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η άποψη αυτή να τίθεται στο επίκεντρο και να μεταδίδεται από τις μικρές ηλικίες, καθώς τον κόσμο θα αλλάξουν φυσικά τα παιδιά».

Όπως επισημάνθηκε από τους διοργανωτές και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι συμμετείχαν στη δράση: «Στόχος είναι να γίνει οικεία η εικόνα της αναπηρίας. Τα παιδιά διαπιστώνουν ότι μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, ότι έχουν κοινά, ενώ σήμερα διαπίστωσαν τις δυσκολίες μετακίνησης των ΑμεΑ τονίζοντας την ανάγκη ισότητας και ελευθερίας».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, σε πολίτες και μαθητές διανεμήθηκε σχετικό έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου