Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Μετά την αποτυχία ή την απόρριψη… στο ποδόσφαιρο, κάνε «αντεπίθεση» για την καταξίωση!

Ήταν 7 χρονών όταν εντάχθηκε στις ακαδημίες της Χ ομάδας. Γρήγορα όμως η Ψ ομάδα ανακάλυψε το ταλέντο του και τον απέκτησε σε ηλικία 10 χρονών.
Στα 18 του υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Λίγο πριν κλείσει τα 20 πήρε την πρώτη του ευκαιρία στην πρώτη ομάδα και τώρα πλέον στα 25 του είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ποδοσφαιριστές στον κόσμο.
Πόσες φορές έχουμε διαβάσει για μια ιστορία σαν και αυτή;

Όπου Χ και Ψ βάζεις δυο ομάδες, προσθέτεις και το όνομα του παίχτη και έχεις έτοιμο το αφιέρωμα για την ζωή του, στο οποίο μπορείς να περιγράψεις το τρόπο με τον οποίο το όνειρο ενός πιτσιρικά έγινε πραγματικότητα.

Η πραγματικότητα…

Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα ρόδινα. Το παραμύθι δεν έχει πάντα ευτυχή κατάληξη…
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της φιλανθρωπικής οργάνωσης Xpro – η οποία βασίζεται οικονομικά σε δωρεές και κύριος σκοπός της είναι να παρέχει οποιαδήποτε εφικτή οικονομική ή νομική βοήθεια σε πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές – μόνο το 4% των παιχτών που υπογράφουν ερασιτεχνικό συμβόλαιο στα 16, παίζουν στα 18 τους ως επαγγελματίες.

Την ίδια στιγμή το 2% των παιδιών που υπογράφουν επαγγελματικό συμβόλαιο αγωνίζονται ακόμα στην ηλικία των 21.

Δεν είναι κάτι το αδιανόητο. Ο ανταγωνισμός σε αυτή την ηλικία για να κατακτήσεις μια θέση στην βασική ενδεκάδα δεν είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Εύκολα έρχεται η απόρριψη ειδικά αν προκύψει και κάποιος σοβαρός τραυματισμός.

Κάπως έτσι ήταν γραφτό να τελειώσει άδοξα η καριέρα του Τζέραρντ Κινσέλλα.

Αφού τον απέρριψε η Έβερτον – ομάδα με την οποία προπονούταν από την ηλικία των 7 – κατέληξε στην Πλίμουθ με την ελπίδα να τους πείσει, ώστε να του προσφέρουν συμβόλαιο, αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός έβαλε φρένο στα όνειρα του.

Ο Τζέραρντ απογοητεύτηκε και η απογοήτευση αυτή τον οδήγησε στο να καταφύγει στην εγκληματικότητα. Σε αντίθεση με την πλειονότητα των ανθρώπων οι οποίοι μπλέκουν σε τέτοιου είδους μονοπάτια – και η κατάληξη τους κάθε άλλο παρά καλή είναι – ο Τζέραρντ στάθηκε τυχερός χάρις στον αδερφό του Μάικλ.

Ο Μάικλ Κινσέλλα δέχτηκε κατά παρόμοιο τρόπο την απόρριψη όταν ήταν στην ίδια περίπου ηλικία με τον αδερφό του. «Αποθαρρύνθηκα, είχα μερικές ακόμα ευκαιρίες όπου μου προσέφεραν συμβόλαιο, αλλά το μυαλό μου είχε φύγει.» είπε ο Μάικλ σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα του Independent.

Εκεί ο δρόμος που επέλεξε θα του άλλαζε τη ζωή. Διακίνηση ναρκωτικών και ποινές φυλάκισης σε διάφορες χώρες, όπως Ισπανία, Ολλανδία αλλά και Αγγλία.

Αντίθετα με πολλούς, για τους οποίους η επανένταξη τους στην κοινωνία μετά από όλα αυτά δεν θα ήταν ό,τι πιο εύκολο, ο Κινσέλλα είχε το σθένος να αφήσει το παρελθόν πίσω του και παράλληλα να βοηθήσει και άλλα άτομα που ίσως βρεθούν στη θέση την οποία βρέθηκε ο ίδιος.

Με την αρωγή της Xpro ίδρυσε το O.N.S.I.D.E., πρόγραμμα το οποίο σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του http://www.onsidesportsacademy.co.uk είναι « η πρώτη ποδοσφαιρική ακαδημία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο η οποία ιδρύθηκε για να βοηθήσει πρώην ποδοσφαιριστές και νέους με προβλήματα να λάβουν «κατά παραγγελία» εκπαίδευση και παράλληλα την ευκαιρία να εισέλθουν (και πάλι) στις τάξεις του επαγγελματικού/ημιεπαγγελματικού ποδοσφαίρου.»

Οι ομάδες δεν προετοιμάζουν τους πιτσιρικάδες για την αποτυχία

Ο Κινσέλλα έχοντας καταλάβει ότι οι ομάδες δεν προετοιμάζουν τους πιτσιρικάδες για μια εναλλακτική ζωή σε περίπτωση αποτυχίας, δημιούργησε το O.N.S.I.D.E σε μια προσπάθεια να υπερτονίσει την ανάγκη της σωστής διαπαιδαγώγησης για αυτά τα παιδιά.

Υπογράφοντας από σχετικά μικρή ηλικία συμβόλαιο με την ομάδα τους χάνουν κάθε ενδιαφέρον για το σχολείο, ζώντας με την σκέψη ότι το μέλλον τους είναι ταυτόσημο με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Σε περίπτωση απόρριψης τα όνειρα τους γκρεμίζονται και η επιστροφή τους στην πραγματικότητα μπορεί να αποδειχτεί κάθε άλλο παρά ομαλή.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να αποκτήσει την πλήρη υποστήριξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Δημοτικού Συμβουλίου του Λίβερπουλ και βεβαίως της Xpro. «Μόλις αυτή την εβδομάδα ένας πρώην συμπαίχτης μου, ο Μάικλ Μπράντς, δυστυχώς καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκισης. Θα θέλαμε να δουλέψουμε μαζί του και να τον βοηθήσουμε να πάρει πίσω την ζωή του.» δήλωσε στεναχωρημένος ο Κινσέλλα στη Liverpool Echo.

Το BBC τον φιλοξένησε σε αφιέρωμά του στην εκπομπή Inside Out North East and Cumbria, όπου παρουσίασε στο ευρύ κοινό την προσπάθεια που κάνει μέσω του O.N.S.I.D.E.

Προσπάθεια η οποία θα δείξει σε πολλούς νέους ότι μετά την αποτυχία ή την απόρριψη, δεν ακολουθεί απαραίτητα η παράδοση άνευ όρων.

Όταν σκάει μια φούσκα και πρέπει να προσγειωθείς στην πραγματικότητα, πάντα υπάρχει και ένας άλλος δρόμος, ίσως περισσότερο δύσκολος και επίπονος αυτός της «αντεπίθεσης» και της μάχης για την καταξίωση.

Επιμέλεια: Πάνος Κωστόπουλος
Πηγή: football-academies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου