Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

ΠΙΕΡΙΑ: Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας

Εργασίες αποκατάστασης σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Εργασίες αποκατάστασης πραγματοποιούνται σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας. Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε σήμερα την επείγουσα απόδοση πόρων για τις εν λόγω εργασίες, ενώ έγινε ενημέρωση από τους επικεφαλής της πολιτικής προστασίας και υπηρεσιακούς παράγοντες για την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε μία από τις περιφερειακές ενότητες.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην περιοχή της Πιερίας, η οποία, όπως τόνισε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, Σοφία Μαυρίδου, πέρασε μία από τις χειρότερες στιγμές της. «Ενώ τα έκτακτα δελτία καιρού έκαναν λόγο για βροχοπτώσεις, τελικά έγινε κοσμογονία νεροποντής» είπε η κ. Μαυρίδου. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι υπηρεσίες κινήθηκαν αποτελεσματικά και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας έγινε πολύ καλά και σε τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με τις περιοχές της Αττικής.

Ειδικότερα, η αντιπεριφερειάρχης υποστήριξε ότι ήδη συγκροτήθηκαν τα αρμόδια κλιμάκια για να γίνει η καταγραφή των ζημιών στον αγροτικό τομέα. Όπως επισήμανε, οι ζημιές σε σπίτια ανήκουν στην αρμοδιότητα των δήμων, ενώ σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις η Aντιπεριφέρεια ζήτησε από τους δήμους να συγκεντρώσουν τα σχετικά αιτήματα. Γνωστοποίησε, άλλωστε, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για έκτακτη χρηματοδότηση των αποκαταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή της παραλίας της Πιερίας, που επλήγη από την κακοκαιρία. Η σχετική χρηματοδότηση αφορά τους πολίτες.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Θεοδωρόπουλος από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» αναφέρθηκε στην κατάσταση που διαμορφώθηκε στο ρέμα του Πέλεκα και υπογράμμισε ότι υπάρχουν ευθύνες από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που εκτελεί ένα έργο στην περιοχή. Η κ. Μαυρίδου απάντησε ότι δεν πλημμύρισε κανένα σπίτι στον Πέλεκα και διευκρίνισε ότι το έργο που γίνεται εκεί δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες, ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπης Στεργιάδης, γνωστοποίησε ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται οι Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και Κιλκίς, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, αλλά και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (Δήμοι Χαλκηδόνας και Δέλτα), μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, ενώ θα ζητηθεί και νέα παράταση.

Το 2018 αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης στον Δ.Θερμαϊκού

Το 2018 αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης στον Δήμο Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2016. Όπως ανέφερε ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, μέχρι το τέλος του 2017 αναμένεται να τελειώσουν οι αποκαταστάσεις των πρανών και τα τοιχία αντιστήριξης στις περιοχές του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας και της Επανομής. Οι αντίστοιχες εργασίες στο ΠΙΚΠΑ θα γίνουν τους πρώτους μήνες του 2018, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, καθώς τροποποιήθηκαν οι μελέτες λόγω ζητημάτων που σχετίζονται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής.

Απομένει, στη συνέχεια, το έργο της αποκατάστασης του παραλιακού μετώπου της Μηχανιώνας, στο σημείο όπου η θάλασσα εισχώρησε μέσα στην ξηρά και μία γυναίκα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο. «Εκεί καταστράφηκε όλο το παραλιακό μέτωπο της Μηχανιώνας και θα γίνουν κάποιες εργασίες μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας, ώστε να αποκατασταθεί το παραλιακό μέτωπο και η οδοποιία του» τόνισε ο κ. Στεργιάδης και τοποθέτησε χρονικά αυτές τις εργασίες εντός του 2018.

Σημειώνεται, ότι νωρίτερα είχαν ολοκληρωθεί εργασίες καθαρισμού των έξι ρεμάτων και του μεγάλου ρέματος της Μηχανιώνας, καθαρισμοί όλου του οδικού δικτύου από φερτές ύλες και μπάζα και η ανακύκλωση των υλικών που συγκεντρώθηκαν, μέσω των συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων και φερτών υλών.
Πηγή: Ημερήσια Πιερίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου